Ág Tibor saját népünnepe

Nagymegyer. Mintegy 16 ezer összegyűjtött népdal a Csallóköztől Kelet-Szlovákiáig. Kórusok és művészegyüttesek, amelyek fejlődését meghatározó módon befolyásolta szakmai tudása: a Népes, az Ifjú Szivek, a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkara, galántai, nagymegyeri, dunaszerdahelyi, nádszegi, dióspatonyi, bősi, csilizradványi kórusok…

Oktatómunka a nyitrai főiskolán, és persze kiadványok sora, amelyeken keresztül egy egész nép tanítható – nem középiskolás fokon – a népdal, a népi kultúra értékeinek megismerésére. A könyvek között itt a legutóbbi: a Kunyhók hűsége – Népdalkutatók nyomában Szlovákia magyarlakta vidékén. Díjak és kitüntetések sokasága a gazdag életpálya elismeréseként: Kodály- és Bárdos Lajos-emlékérem, Életfa-díj, Pro Probitate Díj, Nyitott Európáért Díj, a Posonium Életműdíj, Ľudovít Štúr-díj, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagsága...

Egyebek között erről szólt a jeles népzenekutató, Ág Tibor nyolcvanadik születésnapja tiszteletére rendezett ünnepi est Nagymegyeren, abban a városban, amelyet mindenki „Tibor bácsija” 1963 óta vall az otthonának. Pontosabban: erről szóltak Ág Tibor méltatói. Maga az ünnepelt inkább példaképéről, Kodály Zoltánról beszélt, valamint azokról az énekesekről, akiknek köszönhetően Kodály nyomában járva maga is megélhette a felfedezés örömét.

Az est elején Ág Tibort Ladislav Rudický, Nagymegyer polgármestere, valamint Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Kiadó igazgatója köszöntötte. Gágyor József néprajzkutató verses köszöntőjébe az ünnepelt könyveinek címét is beleszőtte, így üdvözölte az „aranykerti arany Ágot”. A jókívánságokhoz könyvbemutató kapcsolódott, a Kunyhók hűsége – Népdalkutatók nyomában Szlovákia magyarlakta vidékén címmel tavaly megjelent kötetet Barsi Ernő egyetemi tanár méltatta. Egyebek között kiemelte, milyen csodálatos képességgel találta meg a hangot a népdalok közlőivel Ág Tibor – ha ezt nem tudta volna, ma 16 ezer dallal lennénk szegényebbek. Kitért arra is, hogy noha a nyolcvanéves mester ma is sajnálkozással állítja, nem lehetett Kodály közvetlen tanítványa, ötvenöt évnyi munkája alapján többé vált: hűséges követővé, „aki magába szívta azt az útmutatást, amit Kodály jelentett nekünk”. Barsi Ernő elmondta, Ág Tibor munkáján keresztül a dal életéről kapunk képet, és arról a kultúráról, amelynek a népdal a kivirágzása, tetőpontja. Ahogy a szerző is Kodályra hivatkozik a könyvében: „Ha pedig a népdal életét, fejlődését, változását akarjuk megismerni, a régebben gyűjtött területeket időnként újra át kell pásztázni. Akkor látjuk csak, mi benne a maradandó.” További erénye a könyvnek, hogy nemcsak a szakma és a laikus érdeklődők által egyaránt haszonnal fellapozható népdalgyűjteményként, történeti és elméleti összefoglalóként olvasható, hanem hanghordozót is tartalmaz. A mellékelt CD-n olyan énekesek visszaemlékezései hallhatók, akik körében évtizedekkel ezelőtt Kodály gyűjtött, megtalálható rajta egy csokornyi Kodály népdalfeldolgozásainak dallamforrásaiból, valamint egy további csokor archaikus vallásos népénekekből.

Természetesen az ünnepi est sem múlhatott el dalok nélkül. Ág Tibort a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola Kamarakórusa, a helyi Igricek népdalkör és a Bárdos Lajos Vegyes Kar köszöntötte. Az ünnepelt a Zoboraljáról hívott vendégeket, akik énekeikkel a zene ünnepévé varázsolták a rendezvényt. Az emelkedett hangulathoz a végén mindenki hozzátehette a maga részét, hiszen Ág Tibor néhány percre ismét fáradhatatlan karvezetővé vált, aki dalra fakasztotta a nézőtéren helyet foglaló barátok és tisztelők tömegét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?