A Rosszanya és a fétis rabjai

Több olyan bemutatóra is sor kerül a napokban szlovákiai színházakban, amelyekről valószínűleg sokáig fognak még vitatkozni. Kezdjük mégis két hagyományosabb színházi bemutatóval.

A Szlovák Nemzeti Színház Makrancos hölgy című előadása, középen Diana MórováFotó: SNDRoman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház prózai tagozatának igazgatója Nyitrán rendez, méghozzá a szlovák évad keretében František Švantner, Dobroslav Chrobák és Margita Figuli prózáiból készített adaptációt Piargy címmel. A rejtélyes cím egy hegyek között meghúzódó településnek a nevét rejti, ahol különös dolgok történnek. A településen ugyanis emberek tűnnek el nyomtalanul, a temetőből különös hangok hallatszanak, és az itt élők testi vágyai is kiapadhatatlanok. Semmi kétség, hogy a települést megszállta az ördög. Egy farsangi éjszakán, amikor megszületik az Antikrisztus, hirtelen mindennek vége szakad. A település ugyanis nyomtalanul eltűnik. Az előadás főbb szerepeiben Eva Pavlíkovát, Daniella Kuffelovát, Kristína Turjanovát, Dušan Lencit és ifj. Ivo Vojteket láthatják. Švantner prózatermésének javát a napokban a Kalligram Kiadó is megjelentette a szlovák klasszikusokat bemutató sorozatában.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház Shakespeare klasszikusát, A makrancos hölgyet tűzte műsorára az ún. történelmi épületében. A darabot, ahogy már megszokhattuk, Ľubomír Feldek fordította. Peter Mikulík rendezésében Katát a Shakespeare-hősnőket remekül megformáló Diana Mórová (Eszenyi Enikő rendezéseiben annak idején eljátszhatta Kleopátrát és Rosalindát) kelti életre, Petruchiót pedig Tomásš Maštalír. Fontosabb szerephez jut František Kovár, Leopold Haverl, Ján Koleník, Bárta Sándor és a főiskolás Tarr Csilla is.

Az Astorka Színházban két izgalmas bemutatóra is sor került az elmúlt hetekben. Boris Farkaš vitte színre Ladislav Smoček kultikus drámáját, a Dr. Burke különös délutánját, amely egy filantróp története, aki majdnem többszörös gyilkossá válik. A szerző a Činoherní klub egyik alapítója volt, ezt a darabját eddig 13 nyelvre fordították le, s az ősbemutatója 1966-ban volt. Később Boleslav Polívka is eljátszotta a címszerepet. Az Astorkában Marián Miezga játssza dr. Burke szerepét, mellette Tóbiás Szidi, Lukás Latinák, Jakab Róbert és Juraj Kemka látható.

Mario Gelardi 2002-ben Rosszanya című darabjáért elnyerte a Premio Flaiano per il Teatro díjat, mégsem került színpadra. Az ok nagyon egyszerű, a darab egyik főhőse homoszexuális. S a mélyen katolikus Olaszországban ez elegendő indok arra, hogy egy mégoly remek színdarabot is félretegyenek. Az Astorka Színház előadásának a rendezője, Peter Gábor már másodszor nyúlt a darabhoz, ugyanis Prágában Jitka Smutnával a címszerepben már megrendezte. Pozsonyban a címszerepet Zuzana Kronerovára osztotta. A cím akár félrevezető is lehet, ugyanis a Nápolyban játszódó darab kispolgári, bigott Annája imádja a fiát, de amikor megtudja, hogy Diego (Juraj Hrčka) a saját neméhez vonzódik, mindent megtesz, hogy kigyógyítsa „betegségéből”. Rázárja az ajtót, s innen már elkerülhetetlen a nevetséges, de tragikus vég. Az előadás nálunk is felettébb aktuálisnak tűnik, hisz a jelenlegi kormány az elmúlt hónapokban többször is kinyilatkozta, hogy hallani sem akar a problémáról, a homoszexuálisok regisztrált kapcsolata pedig még a kormány liberálisabb tagjai szerint sem aktuális ebben a választási időszakban. Az előadás további szereplői Petra Vajdová és Oszlik Péter.

Izgalmas vállalkozásnak tűnik a Szlovák Nemzeti Színház A fétis rabjai című előadása is, amely Iveta Horváthová színdarabja alapján készült. Horváthová a besztercebányai Divadlo na rázcestí (Színház a keresztúton) egyik oszlopos tagja, s ez a darabja a Dráma 2005-ös pályázaton második lett. A történet főhőse egy ismert színésznő (Zdena Studenková), valamint odaadó menedzsere (Kamila Magálová és Božidara Turzonovová játssza felváltva), a rengeteg problémával küszködő lánya (Táňa Pauhofová) és a múltból elő-előbukkanó, gyönyörű manöken, aki nem más, mint a híres színésznő testvére (Lucia Lapišáková), aki azért lett öngyilkos, hogy igazi fétisként maradjon meg a hozzá közel állók emlékezetében. Az előadás rendezője Soňa Ferancová, s Jozef Vajda és Emil Horváth mellett szerepet kap még egy DJ, Laci Strike és a hip-hop is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?