A portlandi Raszkolnyikov

Kamasz fiúk cimborája, pszichológusa, nyomozóbírája lett Gus Van Sant. Apjuk helyett lelki defektjeik filmes orvoslója. Szeretni őket nem okoz gondot számára, mondhatnám, sőt! Keszekusza világukban rendet rakni, indulataikat csillapítani, magányukat feloldani, logikájukat megfejteni s megérteni azonban neki sem könnyű.

Bár a columbiai középiskolai tömeggyilkosságot felidéző Elefánt című, 2003-ban cannes-i győztes filmje után a rockidol Kurt Cobain viharos életének záróakkordjai alapján forgatta következő opusát (2005 vitathatatlanul egyik legjobb filmjét, ahogy azt a The New York Times kritikusa írta), a főhősök ott is húsz év körüliek voltak. Legfrissebb munkájával, a Paranoid Parkkal, amely az idei cannes-i mustrán A 60. évforduló díját kapta, ismét a kamaszok zűrös világáról készített elgondolkodtató látleletet.

Gus Van Sant sikeres hollywoodi vállalkozásai után önszántából hagyta el a nagy stúdiók biztonságát, és a jeles sztároknak (Keanu Reeves, Matt Dillon, Nicole Kidman) nem kis időre búcsút intve, „hétpróbás” rendezőként állt be a független filmesek sorába. Előbb egy lövöldözésektől hangos gimnázium folyosóin instruálta szabadon választott ifjú színészeit, aztán a természet nem is olyan lágy ölén (magány egy amerikai erdő szélén), most pedig egy portlandi játéktérre, egy híd alatti gördeszkapályára lépett.

A jégen csak elcsúszni lehet – a betonhullámok sokkal veszélyesebbek. Egy operatőr számára viszont ez a terep sokkal izgalmasabb. Christopher Doyle, aki Wong Kar-wai mellett vált híres operatőrré, szinte madárrá változik a káprázatos technikával „deszkázó” srácok között. Kézi kamerájával ő maga is természetes könnyedséggel röpköd, forog, siklik a levegőben, így minden képsora azt az érzetet kelti, hogy a néző is aktív részese ezeknek a cirkuszba illő, bámulatos gördeszka-produkcióknak.

És akárcsak Doyle, Gus Van Sant is minden erejével azt akarja elérni, és el is éri, hogy másfél órára a banda tagjai, amolyan alkalmi vagányok legyünk. A forgatókönyvet Blake Nelson regénye alapján ő maga írta. Mint nyilatkozta: három oka is volt arra, hogy a könyvet filmre vigye. Az első: a cselekmény Portlandben játszódik, legkedvesebb városainak egyikében. A történet főhőse egy tizenéves fiú, aki halálos kimenetelű balesetet okoz. Ez volt a második izgató tényező Gus Van Sant számára. S végül a harmadik: a gördeszkapálya sajátos fílingje, vad és fülledt hangulata. Nem véletlenül hívják ezt a helyet Paranoid Parknak a portlandi tinédzserek. Üldözési tébolyuknak ez ad szabad teret, feloldhatatlannak tűnő belső magányukra itt találnak „intravénás löketet”. Még azok is ide menekülnek, akik nem tagjai ennek a furcsa kasztnak, inkább csak néma szemlélői a tanítás utáni „magánolim?pi?ának”.

Alex a barátja révén jut el a nem éppen angyalokat csábító, pokoli betonparkba, kamaszkorának min?den nyűgével másutt nem is tudna mit kezdeni. Ő tizenhat, öccse 13 éves, sok lelki közük nincs egymáshoz. Szüleik válófélben, s most mindkettőjük számára az a fontosabb, hogy velük mi lesz, gyerekeik kínja egyiküket sem foglalkoztatja. A kisebbik gyerek anyja mellett szenvedi a családi drámákat, a nagyobbik kültelki vagányok között próbál felejteni, vagy éppen „repülni”. Új keletű haverja csábítására ugrik fel a mozgó szerelvényre, és a bajt is ott követi el – anélkül, hogy szándékában állt volna. Deszkájával ugyanis rácsap a mozgó vagonok után szaladó éjjeliőrre, aki az ütéstől megtántorodva a szomszédos sínekre, az éppen közeledő vonat alá esik. A kerekek derékban kettészelik, s Alex látja is, amint a férfi belehal sérüléseibe. Gördeszkáját a folyóba veti, ruháit zsákba gyűri, a rendőrtiszt éppen hogy csak elbeszélget vele, anélkül, hogy a bűn árnyéka egy kicsit is rávetülne. Az eredetileg lineárisan elmesélt történetet Van Sant részletekre bontja, megkavarja, mi pedig, akár egy kirakójáték darabjait, az epizódok időrendi sorrendjében egymásba illesztjük. A titok azonban titok marad. A bűn terhe mázsás súlyokkal nyomja Alex lelkét, de mert a rendőrség sem tudta leleplezni, hallgat. Csak a lelkiismeret-furdalás végzi pusztító-romboló munkáját. Hogy meddig, a filmből nem derül ki. Alex, a hamvas arcú, portlandi Raszkolnyikov magában bűnhődik, hangtalan kálváriája újabb tucat lakat a lelkére.

Gabe Nevins játssza a deszkás fiút. Olyan az arca, mint egy raffaellói angyalnak. Meg sem kell szólalnia, a néző mégis érzi, mit él át. Nincs mögötte szociológiai háttérelemzés, társadalmi diagnózis vagy bűnügyi „élveboncolás”. Az egész történetet mégis ő viszi a vállán. Kilencven perc egy színészi babérokra törő, érzékeny fiúval. Erősebb startról nem is álmodozhatott volna a Kölyök.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?