A műveltség szolgálatában

<p>Az ismeretterjesztőknek köszönhetően napjainkban a széles nyilvánosság előtt is egyre ismertebb tény, hogy térségünk több száz éven át jelentős szerepet játszott a tudományos és műszaki fejlődésben; a magyar tudósok mindig is az élvonalba tartoztak. Lacza Tihamér immár négy évtizede tevékenységének nagy részét az ismeretterjesztésnek szenteli. Legutóbbi kötete A tudomány apostolai címmel jelent meg.</p>

OZOGÁNY ERNŐ

A 18. századot nem véletlenül nevezik az ész századának: a tudomány iránti elmélyült érdeklődés hatására ekkor született meg a nagy francia enciklopédia, amely témakörök szerint, történeti sorrendben tárgyalja az eseményeket, jelenségeket. Hamarosan napvilágot láttak a német lexikonok, amelyek ábécé szerint közölték a szócikkeket. Lacza Tihamér új kötete a két elvet ötvözi: a szlovákiai településeket a lexikonoknál megszokott módon rendszerezi, ismertetve történetüket, fejlődésüket, lakossági összetételük alakulását a századok folyamán, majd áttér azoknak a legjelentősebb egyéniségeknek a bemutatására, akik az adott helyen születtek, tevékenykedtek. Az életrajzoknál aztán az enciklopédikus elv érvényesül. A szerző születésük sorrendjében mutatja be a tudományosság jeles képviselőit: természettudósokat, orvosokat, mérnököket, irodalom- és történettudósokat, akik nevét nem csak a helyi emlékezet őrizte meg. Akik ismerik ezeket az életpályákat, örömmel találkoznak ismét velük. Akik viszont nem, a felfedezés örömével nyugtázhatják, hogy eldugottnak hitt települések milyen jelentős egyéniségeket adtak a tudománynak, a kultúrának és a szellemi életnek.

Az utóbbi időben a településeken egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható azon jeles személyiségek iránt, akik onnan elszármazva komoly hatással voltak koruk tudományos életére. Ez az igény az egyre szaporodó helytörténeti munkákban és a községi honlapokon is tetten érhető. Lacza Tihamér könyve mindenekelőtt a kisközösségi honlapok üzemeltetői számára lehet hasznos segítség, de bátran ajánlható a szellemi kincseink iránt érdeklődő minden korosztálynak.

Lacza Tihamér könyve csak az első része az eredetileg kitűzött munkának: A-tól K-ig mutatja be a településeket és a „helyhez rendelt” személyiségeket. Abban csak reménykedni tudunk, hogy idén nem dugulnak el a támogatások csatornái, és megjelenik a második kötet is. Nagy kár lenne, ha ez nem történne meg, mivel hiánypótló munkáról van szó.

Lacza Tihamér: A tudomány apostolai – Magyar tudósok nyomában a mai Szlovákia területén, I. kötet, A-K. Madách-Posonium, Pozsony, 2013.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?