A merénylet ötven árnyalata

<p>Szlovák lesz vagy cseh?</p><p>– már csak ez a kérdés.</p><p>Jozef Gabčík vagy Jan Kubiš? Christian Grey,</p><p>a pajzán milliárdos után vajon melyik ejtőernyős alakja vár Jamie Dornan ír színészre, A szürke</p><p>ötven árnyalata című erotikus trallala főszereplőjére?</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Filmes berkekben sokakat foglalkoztat a kérdés, a válaszra azonban pár hétig még várnunk kell. De az is lehet, hogy csak pár napig, mert Jamie Dornan esetleg elszólja magát, amit mindkét fél, a cseh is, a szlovák is nagyon vár. Nagy izgalommal és nagy reményekkel. A harmincegy éves Dornan napjaink legtöbbet fotózott filmsztárja, A szürke ötven árnyalata az egész világon híressé tette. Méghozzá egy csapásra. Igaz, korábban is feltűnt már sikeres sorozatokban (The Fall, Once upon the Time), főállásban azonban mégis inkább modell. Arcát és testét Calvin Klein boxeralsójával kapta meg a világ, azóta pedig a legrangosabb divatcégek foglalkoztatják. Főleg most, hogy a mozivásznon is helyt állt, bár ott még annyit sem mutatott magából, mint egy-egy kampányfotózás során.

Heydrich elleni

„újabb” merénylet

Új filmjét, a Reinhard Heydrich birodalmi protektor elleni merénylet történetét feldolgozó Anthropoidot (ez volt a csehszlovák ejtőernyősök által szervezett hadművelet fedőneve is) Sean Ellis angol rendező (Metro Manila, Tükör/Szilánk, Visszajáró pénz) jegyzi.

Hollywoodi forrásokból már azt is tudjuk: Dornan tizennégy évvel ezelőtt olvasott először a két ejtőernyős, Gabčík és Kubiš hőstettéről, és már akkor is lenyűgözte őt a két katona elszántsága.

Reinhard Heydrich a nácik hatalomra jutását követően került a Gestapo központi hivatalának az élére. 1936-ban már a Biztonsági Rendőrség főnöke, három évvel később a Birodalmi Biztonsági Főhivatal vezetője. 1942-ben nevezték ki a Cseh-Morva Protektorátus vezetőjévé, hatalma csúcsán azonban a német biztonsági szervezetek teljes irányítását is a magáénak tudhatta. Hírhedt kegyetlenkedései miatt akkor már prágai hóhérként vagy prágai mészárosként emlegették.

Jan Kubiš és Jozef Gabčík története

Az emigráns haderőket kiképző, Nagy-Britanniában létrehozott fegyveres ellenállási mozgalom két résztvevője, a csehszlovák hadsereg volt tiszthelyettese, Jan Kubiš és Jozef Gabčík 1942. május 27-én merényletet követett el Heydrich ellen. Kubiš és Gabčík 1939 óta harcolt illegalitásban. Mindketten megéltek sok mindent. Letartóztatást, szökést, életveszélyes akciókat és ki tudja, hány ejtőernyős ugrást. Azon a bizonyos napon, május 27-én vállalkozásuk majdnem meghiúsult. Pilzen helyett ugyanis Prága közelében ugrottak ki a gépből, a szlovák ejtőernyős meg is sérült, miután földet ért, ugrásukat pedig észre is vették. Ám az is regénybe illő, ami ez után történt: Jozef Gabčík elfelejtette kibiztosítani a fegyverét, így Heydrich rá tudott lőni. Jan Kubiš szerencsére nem veszítette el a lélekjelenlétét. Bombát hajított Heydrich Mercedesére, és olyan súlyosan megsebesítette a protektorátus vezetőjét, hogy az nem sokkal később belehalt belső sérüléseibe, pedig a műtét után az orvosai úgy vélték, biztosan felépül. A merénylőknek sikerült megmenekülniük, a Gestapo Karel Čurda árulásának köszönhetően később mégis elfogta és kivégezte őket rejtekhelyükön, a prágai Cirill és Metód templom kriptájában, megtorlásként pedig, Heydrich halála után a hatodik napon a németek legyilkolták Lidice férfilakosait, a nőket és a gyerekeket táborokba deportálták, a falut földig rombolták.

Bármelyik merénylőt játssza is Jamie Dornan, társát Cillian Murphy, a harmincnyolc éves ír színész alakítja.

Filmek az Anthropoid hadműveletről

Az Anthropoid hadműveletről 1964-ben már készült film. Merénylet volt a címe, Jiří Sequens rendezte. 1975-ben Lewis Gilbert angol rendező Daybreak címen vitte filmre a Heydrich elleni merényletet, ám a történészek rengeteg pontatlanságot találtak munkájában. Sean Ellis minden tekintetben hiteles filmet akar forgatni. Cseh szakemberek segítségét kérte a műhöz, amelynek forgatása júliusban kezdődik, ami azt jelenti: Jamie Dornan várhatóan az idei Karlovy Vary-i fesztivál exkluzív vendége lesz. A szürke ötven árnyalata így találkozik a patinás cseh fürdőváros 50. mustrájával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?