A megelőlegezett bizalom díja

JUHÁSZ KATALINVasárnap 57. alkalommal adják át a Los Angeles-i Staples Centerben a zenei szakma legfontosabbnak tartott elismeréseit, a Grammy-díjakat, összesen 83 kategóriában.

JUHÁSZ KATALIN

Vasárnap 57. alkalommal adják át a Los Angeles-i Staples Centerben a zenei szakma legfontosabbnak tartott elismeréseit, a Grammy-díjakat, összesen 83 kategóriában. Az esti élő tévéközvetítésbe csak a fontosabbnak titulált kategóriák férnek bele, a díjátadó első részét már délután lezavarják a Staples Center melletti épületben.

Mi ezúttal egy fontosnak titulált, ám számunkra értelmetlennek és feleslegesnek tűnő kategóriával foglalkozunk, A legjobb új előadó díjával. Ezért az elismerésért az elmúlt időszakban feltűnt, illetve inkább „berobbant” előadók versengnek. Elég hozzá egy ütős lemez, egy-két megasláger, tekintélyes rajongótábor, az állóvíz felkavarása, és máris gratulálhatunk az illetőnek a Grammyhez, ami persze nagyot lendíthet a karrierjén. Ez tehát a megelőlegezett bizalom díja. Azt jelzi, hogy az illetőben hosszú évekre elegendő potenciált látnak a döntnökök.

Megkapta ezt a díjat Mariah Carey, Christina Aguilera, Alicia Keys, Adele, sőt annak idején a Beatles is, ám az elmúlt évtizedek során meglehetősen gyakoriak voltak a totális melléfogások. Például mond önöknek valamit a Starland Vocal Band, Debby Boone, Jody Watley vagy az A Taste of Honey neve? És emlékeznek még a jó ízlés elleni támadásnak is beillő Milli Vanilli duóra? (Akikről ráadásul kiderült, hogy átverték a fél világot: nem ők énekeltek a stúdióban.)

Aztán ott vannak azok a figyelemre méltó előadók, akik néhány évig tudták hozni a szintet és rendkívül népszerűnek is bizonyultak, aztán sajnos kiürült a kincsesládájuk. Ilyen volt a Men At Work, a nyolcvanas évek elejének zseniális ausztrál zenekara, az amerikai Hootie and the Blowfish, vagy a Fugees-ban feltűnt Lauryn Hill, aki épp mostanában jelentette be, hogy nagy dobásra készül, de igazából már kevesen hisznek benne.

Szóval egyslágeres csodák és kialudt üstökösök hada kapta már meg A legjobb új előadónak, azaz a jövő reménységének járó arany gramofonszobrocskát. Bár vannak, akik azt mondják, jobb egy látványos csúcspont, mint egy középszerűségben tengetett pályafutás.

Végezetül fussunk végig a legbizarrabb kategória idei jelöltjein. Az ausztrál származású, Iggy Azalea művésznéven futó énekesnő idén négyszeres Grammy-jelölt, a legjobb új előadó mellett a legjobb rapalbum, az év felvétele és a legjobb pop duó/csapat kategóriákban. Utóbbi kettőt a Fancy című slágernek köszönheti.

A brit Bastille zenekarnak a 2013-as év hozta meg a nagy áttörést, ekkor jelent meg első albumuk, a Bad Blood, amit számtalan kislemez előzött meg. Pompeii című daluk az év egyik legnagyobb slágere lett.

Brandy Clark nevét nálunk nem sokan ismerik, mivel a countryzene mifelénk nem annyira dívik, mint Amerikában. Esélyei valószínűleg eltörpülnek a kategória többi, ismertebb jelöltjei mellett.

A Haim, ez a három nővérből álló amerikai pop-rock trió már hét éve létezik, de csak tavalyelőtt lettek világhírűek. Letisztult, egyszerű, ám ütős dalokat írnak, és voltak már a Mumford & Sons előzenekara is.

A kategória tájainkon legismertebb jelöltje a brit Sam Smith. Tavaly a csapból is ő folyt, és összesen hat kategóriában jelölték Grammy-díjra.

Kíváncsian várjuk, melyikükbe helyezi bizalmát a szakma, és azt is, hogyan boldogulnak a későbbiekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?