A megáldott és leköpött költő

A beharangozóban gitárt írtam, nos mea culpa: Sallai István ezúttal stílszerűen lanton kísér. Nyilván a Pátria Művészeti Társulás előző, Arany balladaműsora ugrott be a nagy sietségben. Ez a Villon-est sokban hasonlít az előző, nagy sikerű vállalkozáshoz, hiszen ugyanúgy hárman álltak a színpadon, egy színművész és két zenész.

Gál Tamás szaval Villon bőrébenSzaszák György felvételeElőbbi a költőt némileg takarásba küldve önmegvalósít, utóbbi kettő pedig a zenéről gondoskodik. A dolog belefér egy negyvenöt perces tanítási órába, az Arany-műsorral meg is fordultak vagy hatszáz iskolában, emberközelbe hozva a nebulók számára a 17-es érettségi tételt. Én magam is kölcsön kellett hogy adjam az Arany-kötetemet egy megfertőzött kiskorúnak. Ez az új produkció szintén tanórányi hosszúságú, ám Tóth Tibor helyett Gál Tamás, a kassai Thália Színház társulatának új tagja szaval és énekel Villon bőrében.

A műsor ugyanolyan profi módon kidolgozott, pörgős, magával ragadó, mint elődje. Ez kétharmad részben Kováts Marcell zenei mindenesnek köszönhető, aki most sem sajnálta a strapát, jól szétnézett a kora reneszánsz dallamok között. Aki nagyon figyel, még magyaros melódiákat is felfedezhet, méghozzá az Árgyélus kismadár című dalt, amely egy tizenötödik századi francia kódexben „magyar tánc”-ként szerepel. Kováts Marcell legalább négyfajta furulyaszerű fúvós hangszert váltogat az előadás során, Sallai István három lanttal van körülpakolva, Gál Tamás pedig dobokon segít be néha. Egyébként tudomásom szerint ő választotta magának Villont, illetve Faludy György átköltéseit, ezt a meglehetősen gyakran előszedett és majd hatvan éve töretlen népszerűségnek örvendő ciklust (a Faludy-féle Villon-balladák tudtommal a harmincnyolcadik kiadásnál tartanak). Nehéz megmondani, kinek a bőrébe is bújt tulajdonképpen a színész, hiszen Faludy is szerepvállalásnak tekintette ezt a vállalkozást, és egy-egy eredeti sorból, életrajzi mozzanatból, költői hangulatból születtek a versek Villon „ürügyén”. Van olyan alkotás a Testamentum-ciklusban, amelyből csak pár sor származik Villontól. Nos, ez a rendhagyó irodalomóra nagy sikerre számíthat a középiskolákban. A kalandos-epikus, pajzán, enyhén erotikus versek mellett ugyanis ott vannak a hitről, emberségről, az igazságtalanság elleni harcról és az önmagunkkal való szembenézésről szóló költemények is, gazdag világképet kerekítve a legendás csavargó költő köré, akinek életéről és haláláról bizony máig nem sok konkrétumot tudunk.

Csak annyi bizonyos, hogy szegény családból származott, nyolcévesen Guillome de Villon káplán fiává fogadta és maga tanította, aztán beíratta a Sorbonne-ra. Villon, bár kora fiatalságától kocsmákban és bordélyokban töltötte életét, sokat tanult. Műveiből értesülünk róla, hogy betéve tudta a Bibliát, Vergiliust, Dantét, a humanistákat, Petrarcát, Szent Tamást, a római történetírókat. Értett az orvostanhoz, a teológiához és az asztrológiához is. 1449-ben bakkalaureátus lett, majd 1452-ben elnyerte a licencia docendi-t, ami azt jelentette, hogy tanári minőségben előadásokat tarthatott az egyetemen. De erre már nem került sor.

A Sorbonne bezárta kapuit és Villon rablással, hamisjátékkal kereste kenyerét. Szerette a bort és a prostituáltakat: Baudelaire előtt alig volt költő, aki ennyit írt róluk. A káplán komor háza és a Sorbonne fegyelme után jól érezte magát az új környezetben. Később már nem tudott szabadulni innen, vagy talán nem is akart. Gyilkosságba keveredett, egy szervezett rablóbanda tagja volt, kétszer kapott kegyelmet az utolsó pillanatban, ami a középkori francia jogrendben meglehetősen ritka dolog.

Hol szatirikus, hol filozofikus korképei ma is frissen hatnak, épp ezért született belőlük annyi előadói est. Hogy csak a két legutóbbit említsük: Hobó az Új Színházban Vidnyánszky Attila rendező segítségével szerkesztett műsort, melyben a költő akasztás előtti utolsó óráját „eleveníti fel”, Mácsai Pál pedig Huzella Péter zenéjére válik Villonná a Komédium színpadán. Érdekes lenne összehasonlítani a három előadást aszerint, hogy kinek mi a fontos, a kidomborítandó lényeg, a legfőbb üzenet a francia költészet egyik legfontosabb alkotójától... Mindenesetre a legreálisabb esély arra mutatkozik, hogy az önök városában vagy falujában megjelenik egy plakát, amely a kassai Pátria Művészeti Társulás Megáldva és leköpve mindenütt című előadására hívogat. Nos, ez esetben ne maradjanak otthon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?