A medál

Eddie Yang (Jackie Chan) a hongkongi rendőrség harcművészetekben jártas nyomozója, aki az Interpolnak segít a Snakehead (Julian Sands) nevezetű veszélyes bűnöző elfogásában. A gazember éppen egy fiú által őrzött, bűvös erejű medál megkaparintásán ügyködik, mikor lecsapnak rá, ám sikerül kereket oldania.

Eddie Yang (Jackie Chan) a hongkongi rendőrség harcművészetekben jártas nyomozója, aki az Interpolnak segít a Snakehead (Julian Sands) nevezetű veszélyes bűnöző elfogásában. A gazember éppen egy fiú által őrzött, bűvös erejű medál megkaparintásán ügyködik, mikor lecsapnak rá, ám sikerül kereket oldania. Yang az egyetlen ember, aki látta Snakehead arcát, ezért miután a bűnöző feltűnik ĺrországban, a hebrencs Arthur Watson (Lee Evans), az Interpol ügynöke és egykori (?) szerelme, Nicole James (Claire Forlani) titkosrendőr oldalán a nyomába ered. A tét nem kicsi, mivel a mágikus ékszer birtokosa legyőzhetetlen harcossá válik, aki halhatatlan, gyorsabban fut, mint egy tuningolt sportkocsi, az ereje pedig húsz másikéval is felér. Az újabb sikertelen akció következtében Eddie szert tesz a medál erejére...

A medál egy látványos akciómese vígjátéki elemekkel dúsítva, aminek során a Jackie Chan által megformált átlagos rendőr, Eddie a film végére egészen Superman-i magasságokig jutva a levegőben repkedve rugdalja halomra a rosszfiúkat á la Mátrix – Forradalmak. Nyilvánvaló, hogy az alkotók a történet kidolgozottsága helyett a minél mozgalmasabb akciójelenetek elkészítésére helyezték a hangsúlyt. Ehhez Joseph C. Nemec látványtervezőt (Terminator 2. – Az ítélet napja, Twister) és Jackie öreg cimboráját, az elképesztő kaszkadőrmutatványiról híres Sammo Hungot (Meneküljetek, nyomozunk!) szerződtették, akik igazán kitettek magukért. Még Claire Forlani pusztakezes küzdelmei is élethűen hatnak a vásznon, köszönhetően Hung precíz koreográfiáinak. A drótköteles bunyók adta előnyöket csak kevésszer sikerült kihasználni, ugyanis a most ilyen technikával kivitelezett képsorokat régebben Chan mindenféle segítség nélkül képes volt véghez vinni (falakon felfutni, hatalmasakat ugrani), így csak azt konstatálhatjuk szomorúan, hogy a kis pattogó kung-fu bajnokon is nyomot hagyott az idő könyörtelen vasfoga. Fájdalom, de a nagyon gyors, klipszerű vágások miatt a leglátványosabb akciókról minduntalan lemaradunk, és azon is csak bosszankodhatunk, hogy a számítógépes effektusok is igencsak gyengécskére sikeredtek.

Chan partnereivel ezúttal félelmetesen melléfogtak az alkotók: Forlani hibás kiválasztása magától értetődik, a mindenáron vicceskedni akaró Lee Evans (Egértanya, Keresd a nőt!) humora pedig egyáltaln nem működik. Nyoma sincs a Chris Tuckerrel (Csúcsformában 1-2.), vagy Owen Wilsonnal (Új csapás, Londoni csapás) alkotott ütőképes egységnek, ami a felhőtlen szórakozás egyik biztosítéka lehetne. Poénforrás ezúttal a szokásosnál is sokkal kevesebb akad, és sajnos annak nagyobb részét is a ripacskodó Evans számlájára kell írnunk, de mindennél beszédesebb, hogy A medál legviccesebb jeleneteit a stáblista alatt forgó elrontott képsorok tartalmazzák. (mozinet)

A medál (The Medallion), színes, amerikai-hongkongi film 2003, 88 perc, Rendezte: Gordon Chan, Szereplők: Claire Forlani, Jackie Chan, Lee Evans, Anthony Wong, John Rhys-Davies, Julian Sands

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?