A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Háziállatok élősdijét
Bolhát, tetőt stb. megöli, ha kenderolajjal dörzsöljük be a bőrét. Ez nem mérges szer és szaga sem különösebben kellemetlen. Amellett olcsó is.
Hirtelensültek (húsok)
Hirtelen sütésnek nevezzük, mikor a hússzeleteket forró zsírban pár perc alatt elfogyasztásra alkalmassá sütjük.

Háziállatok élősdijét

Bolhát, tetőt stb. megöli, ha kenderolajjal dörzsöljük be a bőrét. Ez nem mérges szer és szaga sem különösebben kellemetlen. Amellett olcsó is.

Hirtelensültek (húsok)

Hirtelen sütésnek nevezzük, mikor a hússzeleteket forró zsírban pár perc alatt elfogyasztásra alkalmassá sütjük. Csak szeletekbe vágott húst lehet hirtelen kisütni. Van, amit azért jól átsütünk, van, ami félig véresen kerül tálba. Vasserpenyő szükséges hozzá, mert abban marad legforróbban a zsír, ha egyszer átforrósodott. Jó bő zsírt forrósítunk, az előkészített, megsózott szeleteket egyenkint a zsírba tesszük, amikor az egyik fele kicsit megfehéredett, azonnal megfordítjuk, hogy izét ki ne sülje. Aztán sütjük át, amennyire szeretjük. Egymáshoz érni a szeleteknek nem szabad. Villával forgatjuk, igazgatjuk, azonnal tálra rakjuk és tálaljuk.

Burgonya és tésztafélék zsírban sütése másként történik. A zsírt itt is úgy kezeljük, mint a rántott ételeknél.

Hollandi mártás-

-nak nevezzük a gőzön főzött tojásos, vajas mártást. Hideg és meleg húsok, pástétomok, saláták leöntésénél van szerepe. Igen tápláló és könnyen emészthető.

Homokfürdő baromfi számára

A háziszárnyasok tudvalevőleg nagyon szeretnek porban fürödni. Ezzel a szenvedélyükkel gyakran tönkreteszik a virágágyakat és egyéb kárt csinálnak a veteményes kertben.

Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy külön homokfürdőt készítünk számukra. Egyszerűen előállítható egy elől nyitott ládaszerű alkotmány, amelynek a teteje ferde, hogy az esővíz könnyen lefolyhasson róla. A legelőnyösebb, ha a fürdőházat úgy állítjuk fel, hogy a nyitott része vagy délre vagy keletre nézzen, sohasem nyugatra, ahonnan az eső jön. A fürdőházba behelyezett homokos földet időnként ki kell cserélni és gyakran a forró napon átszárítani.

Ugyanilyen fürdőházat készíthetünk kicsiben a szobai madarak számára, amelyet bizonyos időközönként a rendes fürdőedény helyett a kalicka nyílásához erősítünk.

Hordóragasztó

Mérsékelt tűznél megolvasztunk 60 gr disznózsírt, 35 gr fehérviaszt és 40 gr konyhasót. Levesszük a tűzről és 40 gr szitált fahamut keverünk bele. Melegen, frissen kell felhasználni.

Hordótömítő anyag

3/4 kg vazelint, 1/4 kg parafint és 50 gr guttaperchát együtt megolvasztunk és keverjük 1 3/4 kg kaolinnal.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hullott gyümölcs

Ha nem férges, hanem szél vagy vihar verte le, gyapjútakaróba csavarva tovább érik. Csak tökéletesen száraz legyen.

Hús spékelése

Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a húsdarabba szalonnacsíkokat fűzünk bele, ettől ízletesebb, levesesebb lesz. A spékeléshez külön spékelőtű kell. A leírás szerint vagy füstölt vagy főtt szalonnával spékelünk, mert nem mindenhez illik a füstös íz. A szalonna felső, sózott rétegét levágjuk, azután olyan csíkokat metszünk belőle, amekkorákat a húsba bele akarunk fűzni. Leggyakoribb az ujjnyi hosszúságú és félujjnyi vastagságú. A csíkokat egyenkint fűzzük a tűbe és egyenkint húzzuk a húsba, egymástól egyenlő távolságra. Jó mélyen fűzzük bele, hogy a szalonna íze a hús belsejébe süljön.

Húsdarálás

A megdarálandó húst megmossuk, a vizet lecsurgatjuk róla, minden csontrészétől, csontocskától, íntól megtisztogatjuk, azután kockákra vágva, apránkint rakjuk a darálóba. Inas húst a daráló nem őröl meg. A daráló elé tányért állítunk, hogy a hús abba folyjon bele. Darált húst soká tartani nem lehet. Ha húshoz (pl. pástétomkészítésnél) más felaprózandó dolgot is keverünk, mondjuk szalonnát, áztatott zsemlyét stb., azt vele darálhatjuk.

Darálás után a darálót azonnal tisztogassuk, mossuk ki és csak tökéletesen megszárítva illesszük megint össze, különben megdohosodik és elrontja a hús ízét.

Húskivonat

Zsírtalan vagdalt hús, melyet Liebeg módszere szerint préselnek és párolnak. 1 kg kivonathoz 34 húst dolgoznak fel.

Hogyan mossuk meg a húst?

Mély tálban, jó bő vízben, de áztatni nem szabad, mert az íze kiázik. Kivéve a vadhúst, amit jól ki kell áztatni. A birkát, a bárányt még le is forrázzuk, hogy a kellemetlen mellékíze eltűnjék és másodszor is leforrázva, letakarva állni hagyjuk néhány percig. ĺgy teszünk a marha- vagy borjúhússal is, ha legkisebb szagát érezzük. Minden darab húsnál mossuk le a bárddal összezúzott csontdarabkákat, mert azok a gyomorba, belekbe belekerülve nagy bajt okozhatnak. Ha a húst el akarjuk tartani, akkor nem szabad megmosni, mert könnyebben elromlik.

A kibelezett baromfit több lében, alaposan ki kell mosni, a kacsát kicsit vízben is hagyhatjuk, hogy bélszagát elveszítse.

A megtisztított halat sem kell vízben áztatni, csak megmosni.

Hús vásárlása

Lehetőleg mindig elsőrendű minőségben vásároljunk. Ebben van a legtöbb fehérjetartalom, tehát tápérték is. Ha a hús megfőtt, vagy megsült, felszeletelés előtt mindig hagyjuk a húst néhány percig pihenni. Felszeletelésnél ügyeljünk arra, hogy a hús rostjait ne vágjuk hosszában, hanem keresztben, így tetszetősebb és jobb ízű is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?