Százezres tömeg gyűlt össze a Kentucky Derbyre, az Egyesült Államok legrégebbi sporteseményére

Kentucky Derby

Százezres nézősereg gyűlt össze szombaton Kentucky híres lóversenypályáján, a Churchill Downson a 150. Kentucky Derbyre, amely az Egyesült Államok legrégebbi sporteseménye.

A másfél évszázados múltra visszatekintő lóversenyre idén mintegy 150 ezer néző kíváncsi a helyszínen, a televízión keresztül pedig tízmilliós közönsége lehet a fő futamnak.

A helyi idő szerint este tartott 2 kilométeres fő futamon 20 ló áll rajthoz, és rekordmértékű, összesen 5 millió dollár az elérhető pénzdíj.

A győztes ló tulajdonosának 3,1 millió dollár jár.

A nevezési szabályok miatt egy ló egyetlen alkalommal indulhat élete során a futamon, azt ugyanis kifejezetten 3 éves versenylovak számára tartják.

Az idei derbi favoritja Fierceness; az állat ára 2,3 millió dollár volt, és eddig már 1,64 millió dollár pénzdíjat hozott tulajdonosainak.

A mezőnyben ugyanakkor van olyan versenyló – West Saratoga –, amelyért Colorado állambeli gazdája csupán 11 ezer dollárt fizetett, az állat viszont már 363 ezer dollárt keresett neki.

A Kentucky Derbyt hagyományosan május első szombatján rendezik a Churchill Downson, a pálya korszerűsítésére a tulajdonosok mintegy 500 millió dollárt költöttek az elmúlt évtizedben. Idén készült el az új látványkifutó, 200 millió dolláros beruházásból.

A Kentucky Derby kísérőeseményei egész héten át tartottak, a verseny napján számos futamot rendeznek a különböző kategóriákban.

A helyi idő szerint este 9 óra előtt rajtoló fő futam az Egyesült Államok legnépszerűbb sportműsorai közé tartozik: 2023-ban a Super Bowl, az amerikaifutball-bajnokság döntője után a második legtöbb nézőt vonzotta.

Az első Kentucky Derbyt 1875. május 17-én tartották, 10 ezer néző előtt.

A 2023-as versenyt több ló halála árnyékolta be. A Churchill Downs istállóiban a derbi előtti hetekben pusztultak el az állatok, köztük a fő futamra nevezett lovak is. A vizsgálat kizárta, hogy a létesítménynek köze volt a tragikus eseményekhez, de elővigyázatosságból a rendezvényt követően a pályára tervezett versenyeket másutt tartották meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?