Átadták az új bölcsődét Nagybudafán (FOTÓK)

Tágas terekkel, kinti játszótérrel várják a beiratkozókat (A szerző felvétele)
Egyházgelle/Nagybudafa |

Április közepén tartott nyílt napot a már kész épületben a nagybudafai bölcsőde, múlt csütörtökön pedig hivatalosan is átadták, majd megszentelték a vadonatúj épületet.

A nyitást szeptember elejétől tervezik. A szülők egészen május 31-ig leadhatják jelentkezésüket a 2024/2025-ös nevelési évre. Az intézmény tizenöt, 1–3 éves korú gyermek felügyeletét és ellátását tudja biztosítani, de kiemelték, hogy a beiratkozó egy éves korú gyermek lehetőleg már tudjon járni. Ez nagyban megkönnyíti majd a gondozásukat.

Iván András nagybőgőművész, a Pósfa zenekar oszlopos tagja a Hopp, Juliska, hopp, Mariska című népdalt adta elő (A szerző felvétele)

A vadonatúj épület átadóján Iván Lajos polgármester mondott beszédet, aki még az épület előtt Menyhárt Blankával önkormányzati képviselővel együtt vágta el a nemzeti színű, ünnepi szalagot. A megnyitó első perceiben Iván András nagybőgőművész, a Pósfa zenekar oszlopos tagja adta elő a Hopp, Juliska, hopp, Mariska című népdalt. 

„A terület, ahol most állunk hűen példázza községünk sorsát, de egyúttal a benne rejlő lehetőségeket is. A község története során ezt a nádas, bozótos területet csak részben építették be, hiszen valamikor itt folyt a néhai Bács folyó egyik ága. A közelmúltban is még csak gazdasági épületeknek adott helyet. Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez a terület is elfoglalja méltó helyét a község életében. Úgy gondolom, hogy mai rohamosan átalakuló világunkban fejlesztések mellett egyik település versenyképessége sem garantálható”

 – szólt az egybegyűltekhez a hét településből álló Gelle község polgármestere.

Iván Lajos polgármester, a terület történetéről beszélt, majd a kisgyermekek megfelelő szocializációjának fontosságáról (A szerző felvétele)

„Kívánom, hogy az intézmény minden munkatársa úgy érezze, hogy jó itt dolgozni, a gyerekeknek bölcsődésnek lenni, hogy lelkiismeteres munkával ebben a szép épületben olyan bölcsődés kort tudjuk biztosítani számukra, amelyre majd fejlődésük során már felnőttként szívesen emlékeznek vissza”

 – tette hozzá, majd megköszönte mindazoknak, akik valamilyen formában segítették az új bölcsőde megvalósulását. A Szlovák Köztársaság Beruházási Területfejlesztési és Informatizálási Minisztériumtól az építkezésre elnyert pályázat összege közel 600 000 euró volt, melyhez a község 30 000 euróval járult hozzá.

"Aki bölcsődét épít, nem csupán bölcsődébe fektet, hanem a település jövőjébe is" - mondta Keresztes Melinda, az intézmény igazgatója (A szerző felvétele)

„Az új bölcsőde projektje nem csupán egy építkezés. Aki bölcsődét épít, nem csupán bölcsődébe fektet, hanem a település jövőjébe is. Hiszen a jövő építése elengedhetetlen fiatal családok nélkül”

 – kezdte beszédét az intézmény igazgatója, Keresztes Melinda, majd kiemelte, hogy legfontosabb törekvésük a kiegyensúlyozott gyermekkor megteremtése, illetve a bölcsisek testi, lelki és szellemi fejlődésének elősegítése. Hozzátette, hogy a mozgásfejlesztés nélkülözhetetlen az egészséges idegrendszer fejlődéséhez. Az igazgató szavai után a község plébánosa Jankó Gábor fordult az egybegyűltek elé, aki közös imára bíztatott, majd megáldotta az épületet.

A tágas, többfunkciós szociális helyiségben a zuhanyzó mellett, pelenkázó asztal is található (A szerző felvétele)

A nagybudafai Hétvirág Bölcsőde nevében szereplő hét virág a hét településrész Egyházgelléhez tartozását szimbolizálja. 

„A bölcsődében zajló fejlesztés, az óvodai nevelőmunkát készíti elő. A beszéd és szókincsfejlesztés mondóka, vers, ének, mese, beszélgetés alkalmával történik. Ami pedig az alkotás örömét jelenti, a rajzolás, a gyurmázás, a ragasztás, a kézműves tevékenységek, a vizuális nevelést segítik”

 – magyarázta el lapunknak az igazgató.

A még április 10-én, szerda délelőtt tartott nyílt napjukon nem csak a környékről érdeklődtek, hanem távolabbi községekből is. A szeptembertől működő intézményben összesen 5 fő áll majd a gyerekek rendelkezésére. Az épület mellett saját udvarral rendelkeznek, füves és járóköves résszel is, valamint a kinti és benti játékok mellett telepített mozgásfejlesztő eszközökkel, hintával, libikókával és homokozóval várják a beiratkozókat. Az intézmény teljes belső alapterülete 188 négyzetméter, ami a külső terasszal együtt összesen 215.

A megnyitón frissítőkkel, süteménnyel és szendvicsekkel várták az érkezőket (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?