A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Gépkenőcs kisebb gépekhez
Vésőorsó, varrógép, kötőgép stb. s más gyorsan forgó gépek kenéséhez legjobb vegyileg teljesen tiszta glicerint használni, mert nem hagy zsírfoltot.
Gipsz szerepe a háztartásban
A gipszet mindig szűrt esővízzel keverjük vagy savanyú tejjel. 24 óra alatt tökéletesen megkeményedik.

Gépkenőcs kisebb gépekhez

Vésőorsó, varrógép, kötőgép stb. s más gyorsan forgó gépek kenéséhez legjobb vegyileg teljesen tiszta glicerint használni, mert nem hagy zsírfoltot.

Gipsz szerepe a háztartásban

A gipszet mindig szűrt esővízzel keverjük vagy savanyú tejjel. 24 óra alatt tökéletesen megkeményedik. Ha finom márványport keverünk hozzá, akkor még fokozhatjuk keménységét. Az is jó, ha fél kg gipszhez 33,5 gr szalmiákszeszt teszünk. Mindig csak annyi gipszet keverjünk, amenynyit 2-3 perc alatt feldolgozunk, mert ránk szárad.

A gipszet nagyon sokféle hiba javítására használhatjuk. Betömhetünk vele falban lévő lyukakat, tűzhely nyílásait. Ha kisebb lyukakat javítunk vele, folyékonyabbra keverjük. Nagyobb lyukak töméséhez homokkal keverjük. A lyukat gipszelés előtt jól megnedvesítjük, a gipszet belétömjük és késsel vagy falappal simítjuk el. Vízbe mártott ronggyal vagy ecsettel simítjuk ki. Ha nagyobb szeget akarunk téglafalba verni, jó ha kis nyílást vésünk, mely nagyobb a szeg kerületénél, a nyílást megnedvesítjük, gipsszel betömjük, beleállítjuk a szeget, apró faékkel körülékeljük. Az így elhelyezett szeg nagyon sokáig tart.

Ha sok begipszelni valónk van, keverjünk a gipszbe éppen csak megnedvesített bóraxot. Minél több bóraxot keverünk hozzá, annál nehezebben keményedik meg a gipsz. A gipszelés tartósságát ez nem befolyásolja.

Különösen kemény lesz a gipszkeverék, ha nem vízzel, hanem savanyú tejjel készül. Ha a gipsszel porcelánt akarunk ragasztani, nem vízzel, hanem gumiarábikummal nedvesítjük meg. De az így ragasztott porcelánt nem szabad meleg vízzel mosni, tehát csak dísztárgynak használható.

Gipszkeverékből gyermekjátékokat is készíthetünk, akkor ugyancsak bóraxszal vegyítjük, ha formázni akarjuk. Ha formába öntjük (a forma fából vagy fémből van), akkor nem szükséges bóraxot tenni hozzá. Készíthetünk belőle babafejeket, egész babákat vagy apró szobrocskákat. Ha formába öntjük a gipszet, akkor a formát meg kell nedvesíteni, mielőtt a gipszet beleöntjük.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?