A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Fülviszketés
Tartsuk tisztán a fület, mosakodásnál a fül kitörlése csak az ujjra csavart törülköző kényelmes és fájdalom nélküli bevezetéséig történjék. Viszketés esetén jól megmosott ujjal kivett lanolincinkkenőccsel kenjük be a fület.

Fülviszketés

Tartsuk tisztán a fület, mosakodásnál a fül kitörlése csak az ujjra csavart törülköző kényelmes és fájdalom nélküli bevezetéséig történjék. Viszketés esetén jól megmosott ujjal kivett lanolincinkkenőccsel kenjük be a fület.

Fürdő- és mosdóvíz

Lágy, tiszta és iható legyen, mert ebben a szappan is jól habzik és tisztító hatását is jobban fejti ki. Tudnunk kell ugyanis, hogy van kemény, azaz meszes, van lágy, azaz mészben szegény víz. A kemény vizet használhatóvá teszi a felfőzés, különösen ha szappant, szódát vagy hamuzsírt adunk hozzá.

Fürdőszappan

Legjobb az ún. házi szappan. Általánosságban a közönség inkább szeret mosdó (toilette) szappant használni. Valószínűleg tetszetősebb a külseje és illatos is. Hát nem mindig ezek a különben drágább szappanok a legjobbak, hanem tekintet nélkül, hogy cifra pakolásban és bódító illattal kerülnek forgalomba, azok, melyekben a legkevesebb szabad lúg van. Ezt csak úgy tudjuk megállapítani, hogy használjuk és ilyen módon abból, hogy csípte-e a szemünket vagy sem. Ha erősen csípi, az annak a jele, hogy fölös mennyiségben van benne szabad lúg. Az ilyen szappan szárítja a bőrünket, mert a bőr zsírját, melynek különben a bőr simaságát köszönheti, elvonja. Óvatosságból tanácsos a mosdószappant nyelvünkkel érinteni, és ha éget, csíp, akkor ne vegyük meg. Ha valamely szappannal meg vagyunk elégedve, maradjunk annál a fajtánál.

Fürdőszivacs fertőtlenítése

A szivacsot 24 óráig 8 százalékos sósavoldatfürdőben hagyjuk, hogy a meszes lerakódások és más tisztátalanságok eltávolodjanak. Azután tiszta vízzel jól kimossuk és a következő fürdőt készítjük. 19 gr marókáli, 20 gr tannin, 1 liter víz. Miután a szivacs 5-20 percig volt a fürdőben, fertőtlenített vízzel vagy karbolsavval addig mossuk, míg a tannin barna színe egészen elveszik. Az így fertőtlenített szivacsot 2-5 százalékos karbololdatban tartjuk.

Fűrészpor elhasználása

A fűrészport a háztartás legkülönbözőbb ágaiban használhatjuk.

1. Nagyon jó tetőfedőanyagot nyerhetünk belőle.

2. Húsfélék füstölésénél a fűrészpor nagyon erős füstöt ad.

3. Folyosók, lépcsőházak, nagyobb termek padlóját megnedvesített fűrészporral tisztítjuk, mert minden port magába szed.

4. A fűrészpor ugyan nem valami magas értékű trágya, de jól alkalmazható állati trágya lekötésére, valamint állatok alá puha, száraz fekhelyül. Komposzttrágyához is keverhető.

5. Csúszós kövezetet, udvaron, kertben, utcán szintén előnyös fűrészporral behinteni.

Füst- és koromszag

Füst- és koromszagot könnyen eltávolítunk, illetve elkerülünk, ha a lángtól bizonyos távolságra ecetbe mártott szivacsot akasztunk, melyet időről időre kimosunk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?