A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Főzés, forralás
Levest, főzeléket, amit főzni és nemcsak felforralni akarunk, csak addig szabad a lángon hagyni, míg forrni kezd, azután a meleg tűzhelylapra, gáztűzhelynél takaréklángra állítjuk. Húslevest lassan kell főzni, különben zavaros lesz.

Főzés, forralás

Levest, főzeléket, amit főzni és nemcsak felforralni akarunk, csak addig szabad a lángon hagyni, míg forrni kezd, azután a meleg tűzhelylapra, gáztűzhelynél takaréklángra állítjuk. Húslevest lassan kell főzni, különben zavaros lesz. Hurka- és virslifélét nem szabad sokáig főzni, hanem bugyogó vízbe dobjuk. Mihelyt a felszínre emelkedik, átfőtt. Petrezselymet, tormát, sohasem szabad sokáig főzni, mert íztelen lesz. Hüvelyes főzeléket sokáig kell főzni, de nem nyílt lángon, hanem félrehúzva, kavarni sem jó, mert könnyebben odaég. A nyílt lángon főzött hús kemény marad. A túlzott hevítés minden ételnek árt, tápértékét csökkenti.

Májat még hirtelensütve sem szabad túlerős lángon sütni, különben kemény lesz.

Főzőkanál

Főzőkanalakban is újítást hozott a mai háztartástechnika. Vannak olyan lyukas fakanalak, amelyek segítségével sokkal rövidebb idő alatt lehet egy fánktésztát, vagy tortát, vagy egyéb ételfélét kikeverni. A keverendő tészta nemcsak a fakanál oldalait, hanem belsejét is éri és ezáltal munkateljesítményünk gyorsabb.

Fűfolt

Fűfoltot citromlével dörzsölhetünk ki a fehérneműből, utána alaposan öblítjük. Ha a folt régebbi, akkor áztassuk bele a foltos helyet a citromlébe.

Fű kiirtása kövezett udvaron

Szórjuk be a füves helyeket konyhasóval. Ha nem használ, ismételjük meg.

Fügekávé

Koszorú- vagy zsákfügéből készül. A fügét összevagdaljuk, megszárítjuk, azután rendes pörkölőkészülékben egyenletesen megpörköljük.

Függöny

A csipkéből készült függönyt, melyet javítani már alig érdemes, mindamellett még néhányszor fel akarjuk használni, nagyobb lyukak alá keményítős vízbe mártott csipkedarabokat vasalunk. ĺgy legkevésbé tűnik fel a javításuk.

Függönyök szárítása

A lenge, könnyű függöny csak akkor szép, ha kifeszítve száradt, mert akkor a széle nem lesz görbe, hullámos. A szárításhoz léckeret kell, amelyet használat után szét lehet szedni, különben nem tudjuk eltenni. Legjobb, ha sarokkapcsokkal van egybeillesztve. A lécekre végig rozsdamentes kis horgokat erősítünk, és ehhez erősítjük a függönyt, hozzáöltögetve. A kifeszítés ne legyen túlságosan erős, mert az szakítja, rontja az anyagot. ĺgy, hozzáöltögetéssel, bármilyen nagyságú függönyt feszíthetünk ugyanarra a keretre, sőt, egyszerre többet is, egymás fölé. Még jobb, ha a lécek horgaira kis karikákkal erősen kifeszített, nagyon erős vászoncsíkot erősítünk, mely állandóan rajta is marad, és ehhez öltögetjük a függönyt. Felállítva szárítjuk, éjszaka, reggel már fel is akaszthatjuk a függönyöket.

Függönyszárító

Nagyon egyszerű készülék, magunk is könnyűszerrel elkészíthetjük. Kell hozzá négy gyalult vagy üvegpapírral lecsiszolt rúd, végükön olyan lyukakkal, amilyen a hímzőrámákon van, hogy faszeggel lehessen összeerősíteni. A rudakon végig nem rozsdásodó kampócskákat szegezünk fel, egyenlő távolságokra. A rámát négy székre vagy bakra állíthatjuk.

Függönyök mosása

Négyszeresen összehajtjuk a függönyt, lágy fonállal könnyedén összevarrjuk, azután hideg vízbe áztatjuk, a vizet addig váltogatjuk, míg tiszta marad. Azután ráöntünk egy vödör meleg vizet, melybe két kanál szappanforgácsot és egy kanál szalmiákszeszt öntünk. Ebben ázni hagyjuk, kihűlés után ide-oda rázzuk, kinyomjuk, és öblítve leforrázzuk szappanforgácsoldattal. Letakarjuk és pár órát ázni hagyjuk benne. Átrázzuk, forró vízzel leöntjük, alaposan öblítjük. Keményítjük és szárítjuk. Tüll- és csipkefüggönyt nem szabad kifőzni!

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?