A kék bolygó – Az óceán világa

Miként szaporodnak a tintahalak? Hogyan is tisztálkodnak a holdhal és rokonai? Mi az a pelikánangolna? Kérdések, melyekre a választ a BBC tízrészes és rendkívül látványos természetfilmje adja meg.

Miként szaporodnak a tintahalak? Hogyan is tisztálkodnak a holdhal és rokonai? Mi az a pelikánangolna? Kérdések, melyekre a választ a BBC tízrészes és rendkívül látványos természetfilmje adja meg. Az angol televíziós társaság égisze alatt készített filmsorozat tematikusan ismerteti meg nézőit Földünk azon részével, mely a bolygó háromnegyedét borítja, s amelynek alig tíz százalékát ismerjük. Egyelőre...

Az öt év alatt forgatott film megtekintése után kirajzolódik előttünk egy világ, melynek lakói akár a Marsról is érkezhettek volna (A mélység) vagy éppen nagyhatalmú tőzsdecápák is lehetnének (A korall tenger). A 8+2 részből álló sorozat utolsó két epizódjában megismerkedhetünk a forgatás körülményeivel, melynek során időnként lehetetlen küldetést teljesítettek az alkotók (A megfagyott tenger), valamint azzal a ténnyel, hogy a napjainkban rohamosan terjedő halászat milyen mértékben csappantotta meg a tengerek eredendően bőséges hal- és emlősállományát (Örvény).

Habár jelen alkotás nem az 1985-ben lovaggá ütött David Attenborough alkotása – ő „mindössze” a hangját kölcsönözte a filmhez –, a természetfilmek kedvelői nem fognak csalódni, hiszen a nyolc kisfilm (s a jelző itt csak és kizárólag a terjedelemre vonatkozik, nem a minőségre) lépésről-lépésre vezet el bennünket a tengerek és óceánok ismeretlen világába. Az operatőrök – s persze a rendezők és vágók – munkájáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A gyakran életveszélyes körülmények között (cápáktól hemzsegő vizekben, 1500 méternyire a felszín alatt vagy éppen mínusz 40 fokban) forgatott jelenetek – a megfelelő zenei aláfestéssel kiegészítve – lenyűgözőek, egyszersmind varázslatosak is. A kék bolygó a – nem feltétlenül természettudományos – ismeretterjesztés magasiskolája, és minden, az állatvilágot és/vagy a zoológiát kedvelő fiatalnak és idősnek – biológiatanároknak különösen – ajánlott darab. (e)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?