60 éve halt meg Ian Fleming

kép

1964. augusztus 12-én halt meg Ian Fleming angol író, aki megterem-tette Nagy-Britannia legjellemzőbb figuráját, a 007-es ügynök, James Bond alakját.

Ian Lancaster Fleming dúsgazdag londoni családba született. 1939-ben, a világháború előestéjén beszervezte a titkosszolgálat, a haditengerészeti kémfőnök személyes asszisztense lett 17F fedőnéven. Veszélyes küldetéseket hajtott végre, kommandót vezetett ellenséges területen, miközben mindig nála volt kedvenc fegyvere, egy könnygázzal töltött golyóstoll. 

A háború után Jamaicán (ahol ma nemzetközi repülőtér viseli a nevét) vásárolt, Goldeneye névre keresztelt birtokán élte tovább édes életét. Amikor aztán 44 évesen az arisztokrata származású Ann Charteristhez fűződő, évek óta tartó szerelmi viszonya révén apa lett, meg kellett, hogy komolyodjon. A már felesége, Ann biztatására 1952-ben belevágott az írásba, és megszületett Őfelsége 007-es számú titkos ügynöke, aki megváltoztatta életét és a modern tömegkultúrát. 

Az első James Bond-kaland a Casino Royale címet kapta. Egy költő barátjával olvastatta el a kéziratot, aki izgalmasnak és megjelenésre méltónak találta. A Jonathan Cape Kiadó gondozásában jelent meg 1953-ban, és egy hónap alatt közel ötezer példány fogyott belőle. Modelljén ma is vitatkoznak, de egészen biztos, hogy Fleming saját életéből merítette a legtöbb ihletet. A hasonlóság nagyon is feltűnő: az előkelő származás, az etoni iskola, a sárm és elegancia, a szép nők szeretete mindkettejükre jellemző volt, és azt is tudni, hogy a titkos ügynök nevét egy amerikai ornitológustól kölcsönözte. 1954-ben Élni és élni hagyni címmel folytatódtak a brit hős kalandjai, majd egy évvel később a Moonraker következett, és ezek után minden évben egy új Bond-történettel állt elő Fleming egészen haláláig. 

Híres volt arról, hogy gyorsan írt, az ügynök kalandjainak összesen 14 epizódját vetette papírra, ezeket több mint 30 nyelvre fordították le és csak haláláig 30 millió példányt adtak el belőlük. Művei már több mint 20 sikerfilm alapját szolgáltatták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?