A harcos

A harcos című film híre már jócskán megelőzte a bemutatót, hiszen író-rendezőjének, az indiai származású Asif Kapadiának ez az első nagyjátékfilmje, amit 2001-ben a Független Brit Filmesek díjával jutalmaztak, a 2003-as BAFTA-díjátadó ünnepségen pedig Az órák és Stephen Frears új műve elől hozta el

A harcos című film híre már jócskán megelőzte a bemutatót, hiszen író-rendezőjének, az indiai származású Asif Kapadiának ez az első nagyjátékfilmje, amit 2001-ben a Független Brit Filmesek díjával jutalmaztak, a 2003-as BAFTA-díjátadó ünnepségen pedig Az órák és Stephen Frears új műve elől hozta el a legjobb angol filmnek járó Alexander Korda-díjat. Asif Kapadia lett a legjobb első filmes is, harcosa pedig elindult hódító útjára a világ filmfesztiváljain.

Történetének főhőse Lafcadia, aki egy sivatagi erődítmény királyának hadvezére. Egy nap embereivel azt a parancsot kapják, hogy romboljanak le egy falut, amely nem fizette be időben az adót. A kegyetlen mészárlás közepette Lafcadia hirtelen szemben találja magát egy fiatal lánnyal; s ettől a pillanattól kezdve képtelen ölni többé. Új életet szeretne kezdeni, ezért kisfiával, Katibával, útra kelnek szülőfaluja felé. A király azonban nem bocsátja meg árulását, legkegyetlenebb katonáját küldi a hadvezér nyomába. Megindul a hajsza, amely a sivatagon át egészen a Himalája hófödte csúcsáig vezet.

Semmiképp ne számítsunk azonban vérben tocsogó jelenetekre, abálásra, leszakadó testrészekre. Kapadia filmjét letisztult, visszafogott naturalizmus jellemzi, ráadásul lassan hömpölygő történetvezetése valóságos kihívást jelenthet a hollywoodi akciófilmeken edzett nézőknek. A japán mondai hagyományokon alapuló mesében ugyanis a rendezőt egyetlen dolog izgatta: vajon miért futamodik meg egy katona a hadseregből és indul zarándokútra? Megtisztulhat-e útja során ez az ember, akinek kezeihez ennyi vér tapad?

Filmjét nézve örömmel konstatálhatjuk, hogy nem véletlenül kiáltották ki őt ígéretes tehetségnek, igaz, már az is gyanús volt, hogy diplomamunkájáért, A báránytolvajért a zsűri különdíjával tüntették ki a Cannes-i Filmfesztiválon. (est)

A harcos (The Warrior), színes feliratos angol-indiai filmdráma 86 perc 2001, Rendezte: Kim Sung-su, Szereplők: Jung Woo-sung, Ahn Sung-gi, Jon Jin-moo, Zhang Ziyi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?