A gyertya lángja, fénye, melege az élet

Akarácsony, a téli napforduló megünneplése az emberiség történetében a távoli ókorba nyúlik vissza. Az ókori népek vallásos szokásaiban valamilyen formában megtalálható az életbe, és annak megújulásába vetett hit ünnepe.
Karácsonyt, Jézus születésének ünnepét a római mitológia ünnepeiből vezethetjük le.

Akarácsony, a téli napforduló megünneplése az emberiség történetében a távoli ókorba nyúlik vissza. Az ókori népek vallásos szokásaiban valamilyen formában megtalálható az életbe, és annak megújulásába vetett hit ünnepe.

Karácsonyt, Jézus születésének ünnepét a római mitológia ünnepeiből vezethetjük le. December 25-e a Napisten születésnapja, s mivel az ókori keresztény vallás szerint Jézus az isteni fényforrás, az örök Nap, ezért teszik születésnapját erre az időpontra. A karácsonyt Jézus születése napjaként a IV. századtól kezdték ünnepelni, s nagyon hamar elfogadottá vált.

A karácsonyi ajándékozás is római eredetű. A karácsony a XVII. századtól, a protestáns vallás terjedésétől vált családi ünneppé. A karácsony számos népszokás forrása is lett, amely változó formában ugyan, de ma is tovább él, és valami módon kapcsolódik az ünnep szimbolikájához. A karácsonyra állított örökzöld fenyő utal az örökké diadalmas életre, a díszítések is az örömöt, az életet szimbolizálják.

A karácsonyi hangulat megteremtésében nagy szerepet játszik a virágkötészet is. A Karvai Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet és Kertészeti Szakközépiskola virágkötészeti osztályának tanulói már december elejétől készültek az év legszebb ünnepére. Zsíros Mária szakoktató készségesen beszél a karácsonyi ünnepek díszeiről.

– A karácsonyi díszek készítése hálás kötészeti feladat, mert tág lehetőség kínálkozik a hangulatnak, a mondanivalónak a kötészet eszközeivel való megelevenítésére. A karácsony Európában a téli napforduló idejére esik. Ilyenkor a természet nyugalomban van, jellemző a hó, a fagy okozta mozdulatlanság, az elmúlás hangulata. Ezt a hangulatot jól vissza tudjuk adni lombtalan, zuzmós ágakkal. A télben is megőrzik az élet jeleit az örökzöld növények, a fenyők, a színes termések, tobozok. Ezzel állítjuk szembe a karácsony vidám ünnepét jelképező élénk színű virágokat, ipari segéd- és díszítőanyagokat (gyertya, szalag, gömbdísz), amelyekből a kompozíció súlypontját készítjük. A gyertya lángja, fénye, melege az élet szimbóluma.

Az adventi koszorú jellegzetes formakötészeti alkotás, körbekötött és letűzött változata is ismert, egy ponton felfüggesztve, vagy asztalra helyezett formában használatos. Mivel a dísznek 4 hétig kell megmaradnia, csak olyan örökzöldet alkalmazhatunk, amely ezt kibírja, pl. jegenyefenyő, douglász fenyő, tuja.

A szalmából kötött koszorú a Nap melegét hozza el télen (jelképesen), a mohaalap nedvesen tartja a fenyőt, meghitt zöld színe üdítően hat. Az adventi koszorúra 4 gyertya kerül. Eredetileg három lila és egy rózsaszín gyertya díszíti, a lila szín a bűnbánatot, a rózsaszín a bűnbocsánatot jelképezi. Ma már inkább 4 egyszínű gyertyát helyezünk el rá.

Az ajtódíszeket (kopogtató, ajtóív) a bejárati ajtóra, vendégvárónak teszik ki. Hagyományosan magyalhajtásból készül, szalaggal, tobozzal díszítve, egy ponton felfüggesztve.

Az ajtó fölé elhelyezett fagyöngydísz a házban uralkodó szeretetet jelképezi. Akik alá állva megcsókolják egymást, a babona szerint egy pár lesznek.

A karácsonyi asztaldíszek a megterített ünnepi asztal ékei, lakásdíszként bútorokra, asztal közepére vagy háttér elé helyezve. Könnyen elkészíthető és hangulatos az almába szurkált karácsonyi növényanyagból összeállított dísz, amelyet a teríték mellé tehetünk.

Mivel az emberi fantázia nem ismer határokat, ezért a karácsonyi díszként még használhatunk (készíthetünk) karácsonyi oszlopot, kúpot, karácsonyi gömbfát, gyertyatartókat, fali díszeket, függő díszeket. A karácsonyi ünnepkör díszeit kiegészíthetjük a gazdagság, a szerencsekívánat szimbólumaival, mint a gomba, a malac, a patkó, a szerencsepénz, a négylevelű lóhere. Az év ünnepei és egyéb alkalmak is lehetőséget adnak a virágkötők számára, hogy a virágdíszekkel szebbé, hangulatosabbá tegyék magát az alkalmat, egy ajándéktárgyat vagy a környezetet. A virágok végigkísérik az embert születésétől haláláig. A virágajándék a barátság, az elfogadás és a szeretet jele.

A virágkötészetben napjainkban is megjelennek újabb és újabb stílusirányzatok, amelyek elemei megmaradnak és beépülnek az újabb törekvésekbe. A változatos növényekkel, és a mind magasabb szintű kellékekkel határtalan lehetőségei vannak a virágkötészet továbbfejlődésének. A virágkötészet jelentőségét ugyan nagyban befolyásolja az életszínvonal változása, de az emberi sorsfordulókat, ünnepeket – ha szerényen is – szebbé, hangulatosabbá, ünnepélyessé teszi mindenképpen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?