A gyerek lelkivilágát megcélozva

Két rangos eseménye van a pozsonyi kulturális ősznek. Két nagy visszhangú rendezvény, amelyek nemcsak idehaza ismertek, hanem külföldön is, hiszen a világ messze helyeiről vonzzák hozzánk a művészeket. Az egyik a zene ünnepe, a Pozsonyi Zenei Fesztivál. A másikat kétévenként, ilyentájt, őszelőn hozzák tető alá. Ez pedig nem más, mint a mindenki által csak BIB-nek nevezett Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja.

A magyar „gyermekvilág” a BIB-enSomogyi Tibor felvételeKülföldi elismertségét és presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1967-től, negyvenéves történelme alatt a pozsonyi biennále versenyébe majd száz ország több mint félezer illusztrátora nevezett be kb. ötvenezer eredeti illusztrációval – a részvétel csak eredeti, valamely gyermekkönyvben megjelent alkotással lehetséges. Nehéz lenne megmondani, mennyire terjedt el, s ivódott be mondjuk csak az európai köztudatba a biennále régi mottója, mely szerint Pozsony a BIB városa, a BIB pedig a illusztrátorok városa. Tény, ez a város egyre terjed és bővül. Már nemcsak a központi helyszínen, az Sznf téri Kultúra Házában teremtenek fórumot arra, hogy a gyermek- és felnőtt közönség két év legszebb gyermekkönyv-illusztrációiból láthasson terjedelmes, a műfaj jelen helyzetét, legújabb törekvéseit bemutató válogatást. E színes fantáziaváros kiterjesztéséhez csatlakoznak az egyes Pozsonyban székelő kulturális intézetek – köztük a Magyar Intézet, ahol a kortárs magyar illusztrátorok alkotásaiból látható válogatás, a Lengyel Intézet és a Goethe Intézet. Mi több, más kiállítótermek is hozzájárulnak a BIB-hez; köztük a Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotabeli kiállítótermeiben Ján Trojan kiállítása látható. Ám a központi helyszínen, a Kultúra Házában sem csak a versenybe nevezett alkotások vezetnek el a képi kifejezés eszközeivel a mesék és ifjúsági történetek világába. A tradíciót követve ezúttal is önálló kiállítással mutatkozik be az előző BIB nagydíjasa, a francia Eric Battut, a tavalyi év Andersen-díjasa, Quentin Blake Nagy-Britanniából. Azt a hagyományt is továbbviszi az idei évfolyam, hogy már nem élő szlovák illusztrátor életművéből is kínál válogatást: idén Štefan Cpinre esett a választás. Ugyancsak az orientális művészetbe ad bepillantást az Unesco tokiói székhelyű Ázsiai Kulturális Központja által szervezett Noma Concours című verseny harminchárom résztvevőjének alkotásaiból összeállított kiállítás.

E rajzolt színes várost azonban évek óta már nemcsak állóképekből építik fel, hanem mozgóképek is gazdagítják. Épp a napokban zajlik a Prix Danube, a gyermek- és ifjúsági tévéműsorok pozsonyi nemzetközi fesztiválja. A BIB ideje alatt rendezik meg a BAB-ot, vagyis az Animációs Filmek Pozsonyi Nemzetközi Biennáléját is.

A BIB-et hagyományosan a Szlovák Nemzeti Színház Balett- és Operatársulatának épületében nyitják meg egy gálával, amelyen kiértékelik a versenyszekcióban szereplő műveket, és kiosztják e nagy múltú képzőművészeti mustra díjait. Az idén a tíztagú zsűri, a német Renate Raecke elnökségével a 38 országból kiállító 311 művész közül Ike Dekune fiatal japán illusztrátornak ítélte a Gran Prix-t. (Úgy tűnik az orientális, ezen belül is a japán művészetnek nagy sikere van Pozsonyban: az 1999-es BIB nagydíját is japán képzőművész, Nakacuji Ecuko kapta.) Az öt Aranyalma is külföldre vándorolt: Argentínába, Hollandiába, Svájcba, Olaszországba és Oroszországba. Az öt kiosztható BIB-plakettet pedig egy-egy spanyol, belga, horvát, iráni és dél-afrikai művésznek ítélték oda.

A zsűrielnök szerint az idei anyag színvonala lényegesen jobb a két évvel ezelőtt bemutatott kollekció nívójánál – akkor is Renate Raecke állt a bírálóbizottság élén. Mint mondta, az idei szemlén dominánsan vannak jelen a modern technológiák, elsősorban a ma már magas színvonalon alkalmazott számítógépes grafika, valamint ennek a technikának a tökéletesedésével az elmúlt két év alatt kialakult legújabb stílusok. Ugyanakkor – különösen a fejlődő országok művészetében – tovább él a hagyomány, a számunkra egzotikusnak ható ornamentika. Ez a két tény is nehezíti az értékelést és díjazást: hiszen a gazdaságilag fejlett államokban egészen más utakon jár a képzőművészet, ezen belül az illusztrációs művészet, mint a gazdaságilag elmaradottabb országokban, s ezt is szem előtt kell tartani. A BIB egyik nemes törekvése, hogy a szemlére történő meghívással – idén Mongóliából, Ruandából, Indiából, Albániából is vannak kiállítók – és díjaival emelje az illusztráció presztízsét ezeken az alacsonyabb kultúrájú területeken, és segítse azoknak a tehetséges alkotóknak a kilépését a világba, akik saját erőből nehezen jutnának túl hazájuk határain.

Természetesen az értékelésnek mindig vannak új aspektusai. Az idei díjak odaítélésénél nemcsak az állandó kritériumokra – beleérzés-képesség, fantáziagazdagság, kidolgozottság, színkezelés és formahasználat, művészi érték – figyeltek, hanem arra is, hogy az illusztrátor kézjegyével miként kezeli a jelen korunkra, mindenapjainkra ránehezedő agresszivitást, valamint hogy miként képes a vizualitás eszközeivel humorosan szólni a legkisebbekhez. Fontos kritérium annak megítélése (bár ez nem egyszerű), hogy a látvány mennyire képes élményszerűvé válni. Vagyis: egy-egy alkotás mennyire alkalmas arra, hogy a lehető legközelebb kerüljön a gyereklélekhez, beletaláljon az apróságok érzelemvilágába, s hogy a megcélzott korosztály tudásszintjével befogadható és értelmezhető legyen.

Hogy ezért Pozsonyban is tegyenek valamit, ez idén is tartanak szakmai tanácskozást – ezúttal a fő hangsúlyt a harmadik világ illusztrátorai helyzetének és kilátásainak a megvilágítására helyezték. Az Albín Brunovský-workshop témája pedig: a hagyományos tartalom megjelenítése nem hagyományos technológiákkal. Az Illusztrációk Pozsonyi Nemzetközi Biennáléja október 31-éig várja a látogatókat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?