A Gömörország immár megújult formában

Figyelemreméltóan szép kivitelben jelent meg ismét a Gömörország című lap. A címlapon néhány változtatás vehető észre, ezután már nem az északi magyar peremvidék fóruma alcímet viseli a lap, hanem a Gömörben található hat történelmi vármegye neve szerepel az első oldalon.

Figyelemreméltóan szép kivitelben jelent meg ismét a Gömörország című lap. A címlapon néhány változtatás vehető észre, ezután már nem az északi magyar peremvidék fóruma alcímet viseli a lap, hanem a Gömörben található hat történelmi vármegye neve szerepel az első oldalon. Néhány belső csinosítás is előnyére szolgál a lapnak, a grafikai elrendezés szintén megváltozott és igényesebb lett. Egyértelmű a pozitív fejlődés. A kiadó, a Gömör - Kishonti Múzeum Egyesület kitartó munkával teremtette elő a megjelentetés költségeire a fedezetet. A teljesség igénye nélkül néhány cikk a lapból: A Lássátok feleim rovat ezúttal az 1848 - 49-es forradalom és szabadságharc dicső emlékét eleveníti fel, az írások történelmi hitelességről tanúskodnak, szakmailag megalapozottak és mindamellett olvasmányosak is, bátran ajánlhatóak segédanyagokként a helyi történelem oktatása során. Az irodalmi részben Sz. Haltenberger Kinga folytatja a Gömör és Nógrád művészeit bemutató sorozatát, a lap közli egyebek közt a gömöri származású Hizsnyai Zoltán egy versét is, ezzel kívánja köszönteni a szerkesztőség a költőt megtisztelő kitüntetése alkalmából. A Magyarok a nyelvhatáron című rovaton belül külön említést érdemel a pásztorok hitvilágát bemutató sorozat harmadik része, valamint a természeti örökséget bemutató sorozat aktuális opusa. A lap olyan XIX. századi szlovák politikus emlékiratából közöl hiteles részleteket, akiről a magyar olvasó eddig csak keveset tudhatott. Bakulíny önéletrajzának részlete pontos képet ad és néhány történelmi tényt más szempontból is megvilágít. A Fúj a Nap alatt rovat 18 hosszabb-rövidebb írása a térség történéseiről, a megjelent új könyvekről ad hírt. A folyóirat ezenkívül megemlékezik Ujváry Zoltán professzor hetvenedik születésnapjáról is. A tanár urat a Gömör-kutatás kezdeményezőjeként tartják számon, aki számtalan tanulmány és szakkönyv szerzője is egyben. A lap helyet ad két, a felsővályi református műemléktemplom felújítását követő újraszenteléskor elhangzott emlékbeszédnek is Kováts Dániel és B. Kovács István tollából. A lap szerkesztőgárdája elköszön egykori külsős munkatársától is, a közelmúltban fiatalon és hirtelen elhalálozott Dusza Istvántól. (szasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?