A francia új regény atyja volt

Életének 86. életévében meghalt Alain Robbe-Grillet, író-filmrendező, a francia „új regény” atyja. 1949-ben jelent meg első írása, A királygyilkos, majd 1953-ban robbant be a francia irodalomba A radírok című regényével, két évvel később pedig A kukkolóval elnyerte a francia kritikusok díját.

Életének 86. életévében meghalt Alain Robbe-Grillet, író-filmrendező, a francia „új regény” atyja. 1949-ben jelent meg első írása, A királygyilkos, majd 1953-ban robbant be a francia irodalomba A radírok című regényével, két évvel később pedig A kukkolóval elnyerte a francia kritikusok díját. A végletekig részletező, nem a cselekményre, hanem a képi megjelenítésre, az egy-egy motívumból kiinduló szabad asszociációkra épülő prózát 1957-ben, Az útvesztő című regény kapcsán egy esztéta nevezte el – gúnyból – „új regénynek”.

Robbe-Grillet hamar megtalálta az utat a filmhez. 1961-ben ő volt a forgatókönyvírója a francia „új hullám” egyik különleges alkotásának, Alain Resnais Tavaly Marienbadban című opusának. Két év múlva már ő is rendezett. Kezdetben rejtélyes bűnügyi történeteit vitte filmre: ilyen volt A halhatatlan (1963) és A férfi, aki hazudik (1968), amelyet Csehszlovákiában forgatott. Az 1960-as évek végétől azonban filmjeiben eluralkodtak szado-mazochista erotikus fantáziái. Ezek közé tartozik A szép fogolynő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?