A fotózás kezdeteitől az intimitás pillanatáig

Pozsony |

<p>A napokban nyílnak meg a pozsonyi képzőművészeti ősz legjelentősebb eseménye, a Fotóhónap 23. évfolyamának kiállításai. A főváros különböző galériáiban, múzeumaiban és kulturális intézeteiben 30 egyéni és csoportos fotótárlatot láthat a közönség.</p>

Václav Macek, a Fotóhónap igazgatója a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, három fő sodrása van az idei programnak. „Az előző évekhez hasonlóan idén is kiemelten kezeljük Közép-Kelet Európa fotóművészetét. Fesztiválunk az egyedüli Európában, amely szisztematikusan foglalkozik a régió legjelentősebb alkotóinak bemutatásával” – mondta. Egy másik blokkal visszatekint a kezdetekre, a legkorábbi képrögzítési eljárásra, a dagerrotípiára, a 19. század technikáira, köztük a ferrotípiára és más klasszikus technikákra. A harmadik fő vonulat pedig a hazai fotóművészet – a kezdetektől egészen napjainkig. Világhírességek is lesznek: nagy érdeklődésre számíthat a Hasselblad-díjas (ezt a fotóművészet Nobel-díjának tartják) Graciela Iturbide mexikói művész Ünnep és halál című anyaga, melynek felvételei a hagyományos mexikói halálünnep hangulatát idézik fel. A másik nagy klasszis az osztrák származású filmrendező, Ulrich Seidl, aki a szellemiség, a testiség és a szexualitás összefüggéseivel finomkodás nélkül foglalkozó Paradicsom-trilógiájának (Szerelem, Hit és Remény) képeivel sokak megrökönyödését kiválthatja. Sok az intimitással foglalkozó anyag, köztük a szlovén Rajko Bizjak fotói, amelyek (kiállításának címe szerint) „a női test obszesszív vizuális vizsgálatai”. Ide sorolható Ján Krížik retrospektív tárlata is mitológiai környezetben fotózott női és férfi aktjaival. A természetességgel viselt pőreség színtere a cseh Karel Novák és Jock Sturges Természetes című tárlata, mely a nudisták viselkedéskultúrájába ad bepillantást. A mezítelenség esztétikáján alapuló ferrotípiáival Vladimír Židlický is a testbeszédet faggatta. Közönségbarát összeállításnak ígérkezik a Sony World Photography Awards 2013 csoportos kiállítás, mely különféle műfajokban változatos témákat tálal. A hazai felhozatalból szomorú aktualitása okán is kiemelkedik Huszár Tibor Párizsi portréinak kiállítása. A múltba tekintők közül pedig keserédes nosztalgiázást kínál Anton Podstraský Reális kép a 60– 80-as évek „reális szocializmusából” című tártata, melynek fekete-fehér pillanatai azt is megmutatják, amit a szocialista realizmus nem láttatott.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?