Stilizált látvány

Pozsony |

<p>A pozsonyi Fotóhónap nemcsak híres riport- és dokumentumfotósok munkáiból válogat, hanem művészfotókból összeállított izgalmas csoportos kiállításokat is kínál. Ezúttal ezek közül mutatunk be kettőt.</p>

Merész diákfotók

A Képzőművészeti Egyetem kiállítóterében, a Médium Galériában november 29-ig látható az a változatos fotóanyag, amely az opavai Sziléziai Egyetem fotóművészeti tanszékének 25 évét mutatja be.

A tanszéket 1990-ben alapították. Nehéz volt a kezdés – hiányoztak a habilitált egyetemi oktatók, nem volt meg a technikai háttér, nem voltak műtermek stb. Mára viszont nemzetközileg is elismert intézménnyé nőtte ki magát, a hallgatók több mint egyharmada külföldi: lengyel, amerikai, japán, orosz, német.

Nem véletlen a helyszín, ahol az opavai tanszék egykori és jelenlegi hallgatóinak vizsga- és diplomamunkáiból rendezett kiállítás átmeneti otthont kapott. A Médium Galéria – egyetemi kiállítóhelyként – a kísérletező, fiatalos szemléletet tükröző kortárs, intermediális művészeti megnyilvánulások láttatását vállalja fel. A Sziléziai Egyetem fotós hallgatóinak és volt növendékeinek kiállítása emberi kapcsolatokat merészen feltáró, fiatalos lendületről árulkodó, újszerű látásmódot érvényesítő felvételeket tár közönség elé az elmúlt 25 évből. Olyanokat, amelyek kritikus szemmel figyelik a valós életet, főleg a fiatalok rebellis magatartását, életvitelét, környezetét. Továbbá olyanokat, amelyek elmozdulnak a realitástól, vagyis amelyeken a látványt artisztikussá, poétikussá, filozofikus, képzelt, konstruált, stilizált tartalmakat hordozóvá alakítja, rendezi a fotós. De nem hiányoznak közülük a személyes világokat megmutató, intim szférákból merítő, esetenként provokáló felvételek sem.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"210227","attributes":{"alt":"","author":"Fotók: Mesiac fotografie","class":"media-image","height":"345","title":"Bára Prášilová: Never Happened, diplomamunka, 2012","typeof":"foaf:Image","width":"393"}}]]

A cseh avantgárd legjava

Mindaz, ami a két világháború között a cseh avantgárd fotográfiában meghatározó alkotásként született, jelen van A cseh avantgárd fotográfia mesterei című kiállításon, amely a Pozsonyi Városi Galéria Pálffy-palotabeli kiállítótermében december 6-ig látható.

Bár a huszadik század elején Franciaország, Németország és Oroszország volt a megújuló fotóművészet központja, Csehországban is születtek korszakalkotó fényképek. Olyan eredeti felvételek, amelyek készítői – František Drtikol, Jaroslav Rössler, Jaromír Funke, Eugen Wiškovský – éles kontúrokkal, fény-árnyék hatásokkal, geometrikus elemekkel, lecsupaszított formákkal, a női test finom íveivel, hajlított, domború formákkal teremtettek látványt. Klasszikussá érett fekete-fehér felvételeik a nézőre ma is erősen hatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?