Divald Kornél és a háború emlékei

Pozsony |

<div>A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma a Divald Kornél &ndash; Harctéri felvételek Sáros és Zemplén vármegyékből, 1915 című kiállítással gazdagítja a pozsonyi Fotóhónap rendezvénysorozatát. A tárlatot &ndash; amely 2015. január 31-ig tekinthető meg &ndash; Sipos Szilvia rendezte.</div><div>&nbsp;</div>

Remek összeállítás, értékes anyag várja a Brämer-kúria látogatóit a Divald Kornél fotográfus munkáit bemutató kiállításon. Részint fotótörténeti szempontból válik a Fotóhónap egyik legattraktívabb kiállításává, részint tartalmilag gazdagítja azokat az eseményeket, amelyekkel az első világháború századik évfordulójára emlékezünk. A kiállítássá rendezett felvételek a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum és a Divald-hagyaték jelentős részét gondozó Forster Intézet gyűjteményéből származnak. Ezeket a család hagyatékában fennmaradt korabeli fotókkal és dokumentumokkal egészítette ki a pozsonyi múzeum. Sipos Szilvia a megnyitón arról beszélt, hogy amikor kitört az első világháború, Divald Kornél művészettörténész, muzeológus, műemléktopográfus és fotográfus közel egy évtizede egy fényképekkel illusztrált műemléki topográfia elkészítésén dolgozott. Elhatározását leginkább családi háttere motiválta. A fényképezés rejtelmeibe testvéreivel együtt édesapja, Divald Károly avatta be, aki fia figyelmét felkeltette a műtárgyfényképezés iránt is. A szarajevói merénylet azonban felborította a terveket, és a műemlékek törzskönyvének összeállítása mellett a műemlékeket sújtó háborús károk feltérképezése vált a legfontosabbá. A Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelősége (MKOF) megbízta Divald Kornélt, hogy Sáros vármegyében és Zemplén vármegye Sárossal határos északi részén fényképfelvételeket készítsen a háború által okozott károkról. A megbízás főleg a harcterek nevezetesebb pontjai, az érintett községek, a rommá lőtt műemlékek és nevezetes épületek, lövészárkok, kötözőhelyek, harctéri temetők stb. fényképfelvételeinek elkészítésére vonatkozott. Divald Sáros vármegyébe utazott, ahol 72 felvételt készített. Fotói nem csupán az MKOF adattárát gazdagították, a csatatereken készült felvételekből képeslapsorozat is megjelent. A Divald Kornél által megörökített háborús emlékek megtekintésére kivételes alkalmat kínál a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?