Jelen- és jövőkép

<div>Martin Kollar az egyik legelismertebb szlovák dokumentumfotós Szlovákia határain túl is. A pozsonyi Fotóhónap egyik legrangosabb kiállításaként mutatja be a Szlovák Nemzeti Galéria a neves fotográfus Field Trip / Tanulmányi kirándulás című fotósorozatát, melynek darabjai 2009 és 2011 között Izraelben születtek.</div><div>&nbsp;</div>

Tizenkét külföldi kollégájával együtt Martin Kollar meghívást kapott egy nemzetközi projektbe, amely lehetővé tette számára, hogy 2009 novembere és 2011 januárja között – több látogatás során – Izraelben és Palesztina bizonyos részén fotózzon. A This Place nevű projektről van szó, mely Frédéric Brenner francia fotográfus kezdeményezésére jött létre, s amelyet egyebek mellett a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum is támogatott. A Martin Kollar tanulmányi kirándulásán készült felvételekből előbb, 2013-ban Field Trip címmel fotóalbum jelent meg, majd 2014-től a fotók több csoportos kiállításon szerepeltek, végül Mannheimben önálló tárlatot rendeztek belőlük. Idén szeptemberben a budapesti Capa Kortárs Fotográfiai Központ is bemutatta Martin Kollar izraeli fotóit. A pozsonyi kiállítás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a szlovák fotográfus izraeli felvételei – 40 látható belőlük az Esterházy-palotában – eltérnek kollégái munkáitól. Martin Kollar kizárólag izraeli területeken fotózott, de nem a konfliktushelyzetekre koncentrált és nem azokat örökítette meg, hanem arra törekedett, hogy az ország szociális és kulturális jelenét tárja fel. Mégpedig úgy, hogy a lefotózott valóságban jövőkép is körvonalazódjon. A szlovák fotográfus olyan helyszíneket, létesítményeket igyekezett lencsevégre kapni, amelyek leleplezik a mindenütt érzékelhető feszültség forrását, ugyanakkor magukban hordoznak valamiféle lehetőséget (készülődést, valaminek az előkészületi fázisát) arra, ami majd a jövőben teljesedik be. Martin Kollar képein nincsenek emberi áldozatok. A fotós nem háborús „akciófotókat” készített, nem a terrortámadásokból kapott el élő-vérző drámai pillanatokat, hanem azok következményeit igyekezett tetten érni, s azt próbálta feltárni, hogyan hatnak hosszabb távon a mindennapi életre. Olyan tárgyakat láttat, amelyekből árad a fenyegetettség nyomasztó érzése, egyben a pusztítás nyomairól árulkodnak. A képek ereje abban rejlik, hogy nem megrendezettek, hanem a helyszínen talált valóságot tükrözik. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?