A Fábry és Kazinczy Napok előadásai

Az Irodalmi Szemle 1–2. száma közli a múlt év december közepén Kassán megrendezett Fábry és Kazinczy Napok előadásait. Koncsol László és Fónod Zoltán Fábry Zoltán munkásságáról és mai utóéletéről tartott előadást, Pomogáts Béla a magyar nyelv helyzetét elemezte a 21.

Az Irodalmi Szemle 1–2. száma közli a múlt év december közepén Kassán megrendezett Fábry és Kazinczy Napok előadásait. Koncsol László és Fónod Zoltán Fábry Zoltán munkásságáról és mai utóéletéről tartott előadást, Pomogáts Béla a magyar nyelv helyzetét elemezte a 21. században, Simon Szabolcs pedig a sajtó és a nyelv kapcsolatáról szólt. A folyóirat bírálóan említi a Csemadok országos vezetése munkáját, amiért méltatlanul jóformán veszni hagyja a korábbi hagyományokat, köztük a Fábry és a Kazinczy Napok megrendezését is. A Csemadok kassai szervezete vezetőjének, Szaszák Györgynek a jóvoltából került ugyanis sor a múlt évben az összevont és szerény keretek között megszervezett Fábry és Kazinczy Napokra.

A szépirodalmi rovatban Gál Sándor, Gyurkovics Tibor, Oravecz Imre, Csáky Károly, Adamcsek Csaba, Leck Gábor, Gyüre Lajos és Turczi Árpád verseit olvashatjuk. Csipkerózsika vára címmel közli a folyóirat Aich Péter novelláját, Mit jelent a tökalsó? címmel pedig Gion Nándor elbeszélését.

A folyóirat köszönti a hetvenéves Ozsvald Árpádot. A költő pályáját Szeberényi Zoltán méltatja, munkásságáról Fónod Zoltán készített az ünnepelttel terjedelmes beszélgetést. A szonettkoszorútól a vizuális költészetig a határon túli magyar irodalomban címmel Erdélyi Erzsébet és Nobel Iván esszéjét közli a lap. Kritikát olvashatunk ezenkívül Grendel Lajos Nálunk, New Hontban című új regényéről. Grendel munkásságát Németh Zoltán elemzi. A folyóiratot Tóthpál Gyula fotóművész munkái illusztrálják. (dz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?