A Disznótor a Deszkán

Huszonöt kortárs magyar színpadi művet, köztük Soóky László Egy disznótor pontos leírása című monodrámáját is láthatja a közönség a pénte-ken kezdődő 12. Deszka fesztiválon Debrecenben.Debrecen.

Huszonöt kortárs magyar színpadi művet, köztük Soóky László Egy disznótor pontos leírása című monodrámáját is láthatja a közönség a pénte-ken kezdődő 12. Deszka fesztiválon Debrecenben.

Debrecen. A 25 kortárs magyar drámát a Kárpát-medencében az évadban bemutatott 200 előadás közül választotta ki három színházi szakember. A Dialóg nonprofit szervezet által jegyzett szlovákiai magyar előadás mellett szerepel a programban három romániai és egy szerbiai magyar nyelvű produkció, valamint meghívást kapott egy lengyel társulat is, amely Visky András Pornó című darabját vitte színre. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház fesztiválján továbbá hét budapesti és tizenkét vidéki produkció is látható lesz, köztük például a Katona József Színház előadása, az Ascher Tamás Háromszéken, amelyet a szerző, Pintér Béla rendezett, míg a Látókép Ensemble, Hajdu Szabolcs társulata az Ernelláék Farkaséknál folytatásával, a Kálmán-nappal érkezik.

Az Egy disznótor pontos leírását rögtön a Deszka fesztivál nyitónapján, pénteken mutatják be, a nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal, 19 és 22 órától. A mesélőszínházi előadás „egy disznótor történetének keretébe ágyazva mesél a csehszlovákiai magyarság szovjet megszállást követő mindennapjairól, a besúgás természetéről, a szabadságra való képtelenség jelenségéről – ajánlja az érdeklődők figyelmébe a produkciót a fesztivál honlapja. – Soóky László monodrámáját Lajos András rendezte és játssza, virtuóz módon elevenítve meg a szlovákiai magyar közösség típusait, a hatalmi apparátus kulcsfiguráit és az áldozati helyzetüket szelíden vagy épp borba fojtva tűrő kisembereket. Az előadás és a drámaszöveg túl azon, hogy bizonyítja a szlovákiai magyar dráma létezését és fontosságát, olyan időszakot vizsgál, amely még történetileg sincs igazán feldolgozva, (...) könnyed derűvel számol be az eseményekről, megmutatva ezáltal, hogy lehet hazugság nélkül, ugyanakkor szeretetteljesen viszonyulni regionális történelmünkhöz.” (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?