2006 brit sztárzenekara

2005-ben Nagy-Britanniában a hazai együttesek közül napjaink vezető zenekara, a Chris Martin vezette Coldplay tarolt. Az ezt megelőző és a tavalyi esztendő viszont a trónkövetelőkről szólt.

2004-ben a Keane volt a szigetország első számú együttese. Tavaly a második nagylemezével hódító Keane-t is jócskán leelőzte a Snow Patrol, Gary Lightbody és társai végleg betörtek az elitmezőnybe. Olyannyira, hogy odahaza 2006-ban a skót zenekar adta el a legtöbb hanghordozót az Eyes Open című albumából.

Az északír születésű énekes-gitáros, Gary Lightbody 1994-ben a skóciai Dundee-ben alapította meg a Polarbear nevű együttesét. A formációnak mindössze egy lemeze jelent meg Starfighter Pilot címmel az Electric Honey Recordsnál, ugyanannál a skót mini kiadónál, ahol az első Belle And Sebastian-korong is napvilágot látott. A Polarbear később a nevét Snow Patrolra változtatta meg, és Glasgowba helyezte át a székhelyét. A következő két albuma a következő Belle And Sebastian-lemezeket is megjelentető ugyancsak mini kiadó, a Jeepster Records gondozásában került a boltokba. Az 1998-ban kiadott Songs For Polarbears és a 2001-ben megjelent When It’s All Over We Still Have To Clear Up csak a 164. és a 163. helyig jutottak a brit eladási listán. A Polydor Records alá tartozó Fiction Records által 2003 augusztusában kiadott Final Straw című lemez hozta meg a Snow Patrolnak a várva várt ismertséget főleg a brit kislemezlistán az ötödik helyig jutott Run című slágernek és a folyamatos turnézásnak köszönhetően. Az album sokkal markánsabb hangzású, mint az előzőek, koncentráltabb szerzeményeket vonultat fel. A zenekar a következő évben nemcsak Európa angol nyelvterületén, hanem a tengerentúlon is befutott. 2005-ben a U2 koncertjei előtt lépett fel. Közben az alapító basszusgitáros kilépett és két új tag: az új basszusgitáros és az addigi turnébillentyűs belépésével öttagúvá alakult. A legutóbbi nagylemeze, az Eyes Open a Final Straw-nál már bizonyított producer, az időközben a How To Dismantle An Atomic Bomb című U2-albumon is közreműködő Garret ”Jacknife” Lee felügyelete mellett készült. A várakozásnak megfelelő lemez született, a zenészek megőrizték jellemzőiket, a sűrű akkordozást, a feszes hangzásvilágot és a megengedett határon belül tartott romantikus énekmódot.

A tavaly május 1-jén megjelent Eyes Open május 8-án a brit eladási lista csúcsán debütált. A Fiction Recordsnak ezt megelőzően ’92-ben volt utoljára listavezető kiadványa a brit összesítésen, akkor a The Cure albuma, a Wish vezetett. Az előzményekből kiindulva nem nevezhető nagy meglepetésnek, hogy 2006-ban a Snow Patrol adta el a legtöbb hanghordozót Nagy-Britanniában. Az Eyes Open 1 514 554 példányban fogyott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?