100 éves a Nyugat

Budapest. Rippl-Rónai József festőművész íróportréi is megtekinthetők azon a kiállításon, amely a Nyugat című irodalmi folyóirat alapításának századik évfordulója alkalmából nyílik holnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

Budapest. Rippl-Rónai József festőművész íróportréi is megtekinthetők azon a kiállításon, amely a Nyugat című irodalmi folyóirat alapításának századik évfordulója alkalmából nyílik holnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A 100 éves a Nyugat című tárlat érdekében több helyről gyűjtötték össze a Babits Mihályt, Móricz Zsigmondot, Karinthy Frigyest, Szabó Lőrincet, Osvát Ernőt, Fenyő Miksát és Schöpflin Aladárt ábrázoló pasztellsorozat híres darabjait. Emellett a kiállításon fényképekkel, kéziratokkal, kottákkal, relikviákkal, festményekkel, archív film- és hangfelvételekkel mutatják be az irodalmi folyóirat több mint három évtizedes történetét, az alapító nagy alkotók gyakran konfliktusokkal teli műhelymunkáját, művészek, zenészek és szerkesztők ösztönzését.

A képzőművészeti tárlat képanyagát a korabeli méltatások alapján válogatták a PIM munkatársai, mivel Czigány Dezső, Csók István, Derkovits Gyula, Egry József, Gulácsy Lajos, Iványi Grünwald Béla, Perlrott Csaba Vilmos, Tihanyi Lajos alkotásainak jelentőségét a Nyugatban megjelent korabeli kritikák alapján ismerték fel.

A december 31-ig megtekinthető tárlattal a PIM nemcsak a folyóirat megalakulását, a hasábjain formálódó irodalmi modernség megszületését ünnepli, hanem a teljes magyar esztétikai kultúra, közgondolkodás, ízlés és a kritikai szemlélet korszerűsödését is.

A kiállítással párhuzamosan internetes játékot is indít a PIM: a folyóiratban megjelent művekből bárki kiválaszthatja a legjobbnak tartott verseket, elbeszéléseket, regényrészletet és cikkeket, a megjelölt művekből pedig megszerkesztheti az általa legjobbnak tartott számot, amelyet kinyomtathatnak, és címlapján a hajdani munkatársak neve mellett a számot összeállító látogató neve is szerepel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?