Külföld

Jobban őrzik az ortodox templomokat a vasárnapi fegyveres támadást követően

Dagesztán | Megerősítették az ortodox templomok őrzését Dagesztánban hétfőn az előző nap Kizljarban történt fegyveres támadást követően - közölte az orosz ortodox egyház mahacskalai megyéjének szóvivője.
MTI

2018. február 19. 13:19

- Képarchívum, illusztráció

Tájékoztatása szerint az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánban 20 ortodox templom található. A mostani óvintézkedés csupán a dagesztáni templomokra vonatkozik, hiszen az ingus- és csecsenföldi templomok, amelyek ugyancsak a mahacskalai egyházmegyéhez tartoznak, már több éve megerősített védelmet kapnak. A nyilatkozó hozzátette, hogy a mostani intézkedés egyelőre ideiglenes jellegű, néhány napig tart, a templomok állandó védelméről később döntenek.

Vasárnap öten meghaltak, és legalább négyen megsebesültek, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a télbúcsúztató ortodox farsangot ünneplő, a templomból éppen távozó hívőkre Kizljarban. A sebesültek között két nő van, őket a dagesztáni központi kórház intenzív osztályán ápolják, állapotuk súlyos. Egy rendőr és az orosz nemzeti gárda egy katonájának állapota közepes súlyosságú. 

A támadót, Raszul Tyemirbekov 22 éves dagesztáni lakost az orosz nemzeti gárda katonái lelőtték. A merénylőnél tartott házkutatás során találtak egy videofelvételt, amelyen Tyemirbekov hűségesküt tett az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetnek.  A terrorszervezet hétfőn azt közölte, hogy "az akciót az Iszlám Állam egy lelkes katonája követte el".
    

2018. február 9. 08:48

Elfogták az Iszlám Állam két hírhedt brit terroristáját

Az orosz hatóságok hivatalosan gyilkosság miatt folytatnak nyomozást, a terrorgyanúra eddig nincs bizonyíték.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője hétfői moszkvai sajtóértekezletén elmondta, vizsgálják, hogy a gyilkos tagja volt-e szélsőséges szervezeteknek, amelyek közül szavai szerint több destruktív tevékenységet folytat, és kapcsolatban áll a nemzetközi terrorizmussal.

Az 50 ezer lakosú Kizljar Csecsenföld határának közelében fekszik. A térségben bűnbandák és radikális csoportok harcolnak a központi kormány ellen. 

Dagesztánban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly októberben ideiglenesen Vlagyimir Vasziljev volt rendőrtábornokot nevezte ki a köztársaság vezetőjének, idén február elején pedig korrupció vádjával őrizetbe vették a köztársaság ügyvezető kormányfőjét és két helyettesét.

Önnek ajánljuk

Epstein halálától Bill Clinton kék ruhájáig

A világ legszebb útjai

SHMÚ: Hétfőn is viharok várhatók csaknem az egész országban

Európai programot!

Két pontot elherdáltak a somorjaiak

VIDEÓ: Belecsapott a villám Danko zászlórúdjába?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?