Külföld

Bajnai a háttérbe vonul

A háttérbe vonul Bajnai Gordon - nyilatkozta az Indexnek Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke, de hozzátette: az Együtt nem nélküle fog működni a jövőben sem.
MTI

2014. június 5. 16:47

A portálon csütörtökön megjelent interjú szerint Bajnai Gordon személyes döntése, hogy nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában. Hogy mit vállal később, "az az ő dolga" - fogalmazott Szigetvári Viktor, kiemelve, "egy a fontos: ha már így alakult, és ő így döntött, ne álljon elő vezetési válság".
     
Hozzátette: Bajnai Gordon elvégzi a jelenlegi legfontosabb belső feladatot, irányítja az alapszabály-átalakítást. Meg kell szüntetni a három platformot, világos vezetési hierarchiát kell létrehozni, kell egy erős választmány, tagokat kell fölvenni. Egy nyitott, egységes, demokratikus pártot kell csinálni - jelentette ki. 
    
Arra a kérdésre, hogy van-e értelme hosszú távon külön Együttnek és külön PM-nek, Szigetvári Viktor azt mondta: egységes politikai erővé kell válniuk, de úgy véli ezt elegendő a ciklus első felében elrendezni.
    
Szigetvári Viktor a közgyűlésre bízza, hogy kik lesznek a párt új frontemberei. Kérdésre válaszolva azt viszont elárulta, ő maradna vezető. Mint kifejtette: azért javasolta maga helyett Szelényi Zsuzsát országgyűlési képviselőnek, mert "nem az a legjobb", ha egy frakció nélküli párt munkáját a parlamentben segíti, hanem az, ha a párt szervezéséből és működtetéséből veszi ki részét. Szigetvári Viktor hozzátette: ha kialakul az új alapszabály, akkor dönti el, mire vállalkozik.
    
Magával és pártjával szemben a legkomolyabb kritikának azt nevezte, hogy nem volt valódi válaszuk a 2008-2009-ben összeomlott baloldal állapotára. "Az összes többi huzakodás csak következmény". Nem voltak politikailag és intellektuálisan felkészülve arra, hogyan kellene egy széles választói koalíciót képezni abban a helyzetben, amikor az MSZP-vel is számolni kell - fejtette ki Szigetvári Viktor. "Nem sikerült, mert belehúzott az Attila egy ügyes, de végül az MSZP-t is tönkretevő hatalmi játékba" - tette hozzá Mesterházy Attila nemrég lemondott MSZP-elnökre utalva.
    
Szerinte a parlamenti választási kudarcnak az is tanulsága, hogy ha a baloldali pártok "így állnak össze még egyszer vagy ha okosabban is koordinálnak", akkor sem lesznek képesek legyőzni Orbán Viktort.
    
A politikus kiemelte, mindenkit óva int, hogy "a Fidesz sikeresen megbélyegző politikai rasszizmusának alárendelve várja" a balközép személyzeti politikájának megújulását. "Ha a városi középosztály egyes tagjai (...) a balközép politikusokat érintő előítéleteik felülvizsgálata elől is elbújnak, akkor 2018-ban sem lesz kormányváltás" - tette hozzá. 
    
Kérdésre válaszolva arról is beszélt, most nem úgy látszik, hogy Bajnai Gordon mögé lehetne állítani egy kormányzóképes többséget. Ugyanakkor hozzátette, hogy az Együtt-PM vezetőjének 2012-ben volt egy stratégiai javaslata a balközép pártoknak, hogyan lehetett volna megkísérelni egy relatíve nagyobb többséget. "Biztos vagyok benne, ha inkább tudtuk volna mi érvényesíteni az akaratunkat, akkor ma több szavazója lenne ennek az oldalnak" - értékelte. 
    
Szigetvári Viktor az interjúban kitért arra is, hogy az MSZP volt budapesti elnökével, Molnár Zsolttal konfliktusa is volt az úgynevezett óbudai Menczer-ingatlanüggyel kapcsolatban. "Még az is megtörtént, hogy engem is megfenyegetett egy ponton Molnár Zsolt, amit viszonylag rosszul viseltem" - fogalmazott az Együtt-PM politikusa, hozzátéve: "miközben nekem Mesterházy Attilával és Tóbiás Józseffel a kampány minden percében, de beleértve még Zsoltot is, tisztességes együttműködésem volt. Ebben a konkrét ügyben szembesültem vele, hogy lehetnek más érdekei".
 
Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?