Külföld

Bajnai a háttérbe vonul

A háttérbe vonul Bajnai Gordon - nyilatkozta az Indexnek Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke, de hozzátette: az Együtt nem nélküle fog működni a jövőben sem.
MTI

2014. június 5. 16:47

A portálon csütörtökön megjelent interjú szerint Bajnai Gordon személyes döntése, hogy nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában. Hogy mit vállal később, "az az ő dolga" - fogalmazott Szigetvári Viktor, kiemelve, "egy a fontos: ha már így alakult, és ő így döntött, ne álljon elő vezetési válság".
     
Hozzátette: Bajnai Gordon elvégzi a jelenlegi legfontosabb belső feladatot, irányítja az alapszabály-átalakítást. Meg kell szüntetni a három platformot, világos vezetési hierarchiát kell létrehozni, kell egy erős választmány, tagokat kell fölvenni. Egy nyitott, egységes, demokratikus pártot kell csinálni - jelentette ki. 
    
Arra a kérdésre, hogy van-e értelme hosszú távon külön Együttnek és külön PM-nek, Szigetvári Viktor azt mondta: egységes politikai erővé kell válniuk, de úgy véli ezt elegendő a ciklus első felében elrendezni.
    
Szigetvári Viktor a közgyűlésre bízza, hogy kik lesznek a párt új frontemberei. Kérdésre válaszolva azt viszont elárulta, ő maradna vezető. Mint kifejtette: azért javasolta maga helyett Szelényi Zsuzsát országgyűlési képviselőnek, mert "nem az a legjobb", ha egy frakció nélküli párt munkáját a parlamentben segíti, hanem az, ha a párt szervezéséből és működtetéséből veszi ki részét. Szigetvári Viktor hozzátette: ha kialakul az új alapszabály, akkor dönti el, mire vállalkozik.
    
Magával és pártjával szemben a legkomolyabb kritikának azt nevezte, hogy nem volt valódi válaszuk a 2008-2009-ben összeomlott baloldal állapotára. "Az összes többi huzakodás csak következmény". Nem voltak politikailag és intellektuálisan felkészülve arra, hogyan kellene egy széles választói koalíciót képezni abban a helyzetben, amikor az MSZP-vel is számolni kell - fejtette ki Szigetvári Viktor. "Nem sikerült, mert belehúzott az Attila egy ügyes, de végül az MSZP-t is tönkretevő hatalmi játékba" - tette hozzá Mesterházy Attila nemrég lemondott MSZP-elnökre utalva.
    
Szerinte a parlamenti választási kudarcnak az is tanulsága, hogy ha a baloldali pártok "így állnak össze még egyszer vagy ha okosabban is koordinálnak", akkor sem lesznek képesek legyőzni Orbán Viktort.
    
A politikus kiemelte, mindenkit óva int, hogy "a Fidesz sikeresen megbélyegző politikai rasszizmusának alárendelve várja" a balközép személyzeti politikájának megújulását. "Ha a városi középosztály egyes tagjai (...) a balközép politikusokat érintő előítéleteik felülvizsgálata elől is elbújnak, akkor 2018-ban sem lesz kormányváltás" - tette hozzá. 
    
Kérdésre válaszolva arról is beszélt, most nem úgy látszik, hogy Bajnai Gordon mögé lehetne állítani egy kormányzóképes többséget. Ugyanakkor hozzátette, hogy az Együtt-PM vezetőjének 2012-ben volt egy stratégiai javaslata a balközép pártoknak, hogyan lehetett volna megkísérelni egy relatíve nagyobb többséget. "Biztos vagyok benne, ha inkább tudtuk volna mi érvényesíteni az akaratunkat, akkor ma több szavazója lenne ennek az oldalnak" - értékelte. 
    
Szigetvári Viktor az interjúban kitért arra is, hogy az MSZP volt budapesti elnökével, Molnár Zsolttal konfliktusa is volt az úgynevezett óbudai Menczer-ingatlanüggyel kapcsolatban. "Még az is megtörtént, hogy engem is megfenyegetett egy ponton Molnár Zsolt, amit viszonylag rosszul viseltem" - fogalmazott az Együtt-PM politikusa, hozzátéve: "miközben nekem Mesterházy Attilával és Tóbiás Józseffel a kampány minden percében, de beleértve még Zsoltot is, tisztességes együttműködésem volt. Ebben a konkrét ügyben szembesültem vele, hogy lehetnek más érdekei".
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beke Zsolt

Elképzelhető, hogy újraindul

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

schafer

Schäfer András már Berlinben van orvosi vizsgálatokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.