Vészesen közeleg a hónap vége, és a kormány még mindig nem egyezett meg a rendelőkkel

Továbbra is kérdéses, hogy a betegeknek februártól kell-e fizetniük az ellátásért a rendelőkben, vagy sem (illusztrációs felvétel)
Pozsony |

Az egészségügyi minisztériumnak már csak egy hete maradt arra, hogy megegyezzen a járóbeteg-ellátást képviselő szakszervezetekkel a megemelkedett energiaárak kompenzációjáról. Ha nem jutnak kompromisszumra, arra a betegek fizethetnek rá.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az orvosi rendelőknek januártól komoly problémákat okoz a megemelkedett energiaszámlák befizetése. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke elmondta, azok a kisebb rendelőket üzemeltető orvosok, akiknek a havi energiaköltségei tavaly 1000 euró körül mozogtak, most 3–4 ezer eurós előlegszámlákat kaptak kézhez.

Kapcsolódó cikkünk

Mivel az egészségügyi minisztérium egyelőre nem biztosított anyagi segítséget a probléma megoldására, néhány orvos úgy döntött, a páciensektől fogja beszedni a hiányzó forrásokat. Az egyik pozsonyi kardiológus például 10 és 20 euró közötti összeget kér a betegektől, attól függően, hogy mennyi ideig tartózkodnak a rendelőben. Šóth hangsúlyozta, ha a minisztérium január végéig nem kínál megoldást, az ASL-hez tartozó rendelőkben szintén elkezdik beszedni az úgynevezett kompenzációs díjat, aminek az összege 210 euró körül mozoghat. A szövetségnek több mint 3000 ezer regisztrált tagja van, így ha az egészségügyi tárcának nem sikerül rendeznie a helyzetet, akkor a kompenzációs díjak országszerte megjelenhetnek. Šóth kiemelte, nem a betegeket akarják büntetni, de ha az orvosok nem teremtik be a plusz forrásokat, akkor be kell zárniuk, ebben az esetben pedig egyáltalán nem lesz elérhető a járóbeteg-ellátás.

Konkrétumok nélkül

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter korábban már elismerte, hogy a rendelők követelései jogosak, és mindent megtesz azért, hogy a hiányzó anyagi forrásokat pótolni tudja. A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) 300 millió eurós kompenzációról beszél, az egészségügyi tárcának legalább ennyivel kellene növelnie az egészségbiztosítók költségvetését, a pluszpénz pedig a biztosítók és a rendelők által kötött új szerződésekben jelenne meg. A jelenleg érvényes szerződések egyébként január végén járnak le. Lengvarský a ZAP becsléseit korrektnek nevezte, és mint mondta, a pénzügyminisztériummal egyeztetnek az anyagi források lehetséges átcsoportosításáról.

Ezek a kijelentések azonban közel két hete hangzottak el, azóta pedig nem érkezett hír a tárcától, hogy milyen ütemben haladnak a tárgyalások. Éppen ezért felkerestük a minisztérium sajtóosztályát, és rákérdeztünk, történt-e előrelépés az ügyben, hiszen január végéig már csak egy hét van, illetve az iránt is érdeklődtünk, tudják-e garantálni, hogy a februártól a betegeknek nem kell pluszpénzt fizetniük a rendelőkben. A tárcától a következő választ kaptuk:

„A témával kapcsolatos tárgyalások folytatódnak. Az egészségügyi tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy a járóbeteg-ellátás képviselőit és a nyilvánosságot a hét végéig tájékoztassa a problémák megoldásáról, nemcsak az energiaárak növekedését illetően. Egyúttal arra is emlékeztetnénk, hogy az egészségbiztosításnak köszönhetően az állampolgároknak joguk van az ingyenes egészségügyi ellátáshoz, amely továbbra is biztosítva lesz számukra.

Más stratégia

A szlovák egészségbiztosítási rendszer jelenleg úgy működik, hogy a betegnek csak akkor nem kell fizetnie az ellátásért a rendelőben, ha az orvosnak van érvényes szerződése azzal a biztosítóval, amelynek a páciens az ügyfele. Ha tehát valaki az Általános Egészségbiztosítóhoz (VšZP) tartozik, de az adott orvosnak nincs szerződése a VšZP-vel, akkor a betegnek bizony meg kell térítenie az ellátás költségeit.

A ZAP nyilatkozatai alapján elképzelhető, hogy februártól egyre több olyan rendelő lesz, amelynek nem lesznek érvényes szerződései a biztosítókkal. Naďa Trenčianska Bedušová, a szövetség ügyvezető igazgatója ugyanis az aktuality.sk hírportálnak megerősítette, a ZAP nem a kompenzációs díjak beszedésében látja a helyzet megoldását, mivel ez nem rendszerszintű lépés, és nem minden orvosnak oldja meg a problémáját. Ők úgy vélik, mindent eszközt be kell vetniük, hogy meggyőzzék az illetékeseket az anyagi források pótlásával kapcsolatban, és szerintük az új szerződések elutasítása a legmegfelelőbb eszköz erre. A rendelők abban bíznak, hogy így pár napon belül megoldódhat a probléma.

Lapunk is felkereste Trenčianska Bedušovát, és afelől érdeklődtünk, mikor tárgyaltak utoljára a minisztériummal, illetve hogy halad az egyeztetés.

Mivel az utolsó közös tárgyalás karácsony előtt volt, a következő pedig szerdán várható, ezért egyelőre nincsenek információink arról, hogyan szeretné megoldani az egészségügyi minisztérium a kialakult helyzetet

tájékoztatott a ZAP ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?