Többtucatnyi rendelő díjat kér a kivizsgálásért

váróterem k

Több tucatnyi rendelő az év elejétől díjat kér a kivizsgálásért, működési költségeinek fedezésére – erősítette meg Marián Šóth, a Magánorvosok Társulásának (ASL) elnöke. Szerinte ha az állam nem növeli a járóbeteg-ellátás finanszírozását, további rendelők döntenek így.

Šóth szerint az egészségügyi szolgáltatásokat végzők állami segítség nélkül nem tudják kifizetni a megemelt energiaszámlákat. „A kisebb rendelőintézetek, amelyek eddig mondjuk havi 1000 eurót fizettek, most 3-4 ezer eurós előlegszámlákat kaptak” – magyarázta Šóth. „A másik dolog pedig, hogy emelnünk kell az alkalmazottaink bérét, különben máshova mennek” – tette hozzá.

Megerősítette, hogy az Magánorvosok Társulásának tagjai is hajlanak arra, hogy pénzt kérjenek a páciensektől. „Eddig igyekeztünk visszafogni ezt, mivel emelkedett az egészségügy költségvetése, kivártunk, hogy ez milyen formában jelentkezik majd a rendelőintézetek finanszírozásában” – jegyezte meg. Hozzátette viszont, hogy a Magánorvosok Társulása már megfogalmazta azt az értesítést, amelyben arról tájékoztat, hogy elengedhetetlen egyes díjak bevezetése.

„Nem akarunk további problémákat okozni a betegeknek. A kisebbik rossz mellett döntöttünk. A nagyobbik az lenne, ha nem lenne szerződésünk az egészségbiztosítókkal, és mindent a beteg fizetne, a kivizsgálásokat, a mintavételeket, a gyógyszereket. A legrosszabb változat pedig az, hogy számos rendelőintézet bezár, ami reális veszély, ha nem teszünk semmit” – állítja levelében a társulás.

Šóth közölte, hogy az ASL felvette a kapcsolatot az egészségügyi tárcával és találkozót kért a biztosítóktól. „Ha nem lesz elég pénz a költségvetésben, a biztosítók sem tudnak többet fizetni a járóbeteg-ellátásért. (…) A miniszter válasza szerint rövid időn belül megoldást találnak” – tette hozzá azzal a megjegyzéssel, hogy a biztosítókkal kötött szerződéskiegészítések február végéig érvényesek.  

Az egészségügyi tárca megerősítette, hogy a találkozóra még ezen a héten sor kerül. „Az egészségügyi minisztérium költségvetésében 80 millió euró van elkülönítve  a rendelőintézetek és a kórházak megnövekedett energiaköltségeinek fedezésére” – közölte a minisztérium.

A Sme napilap számolt be a múlt héten az első esetről, amikor egy pozsonyi (Bratislava) szívorvos kezelési díjat kért a pácienstől. 20 percnél rövidebb kivizsgálásért 10 eurót kell fizetni nála, ennél hosszabb kivizsgálásért 20 eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?