Energiaválság: a rendelőktől kapott újabb ultimátumot a kormány

Egyre feszültebb a helyzet az egészségügyi érdekvédelmi szervezetek és a minisztérium közt, amelynek ismét a betegek isszák meg a levét
Pozsony |

Ha a kormány nem pótolja a járóbeteg-ellátásból hiányzó anyagi forrásokat, a Magánorvosok Szövetségéhez (ASL) tartozó rendelők február 1-től a páciensekkel fogják kifizettetni a megemelkedett energiaárak költségeit – jelentette be Marián Šóth, az ASL elnöke.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, néhány rendelőben az orvosok már pluszpénzt kérnek a betegektől azért, mert nem tudnak megbirkózni a megemelkedett rezsiköltségekkel. Az egyik pozsonyi kardiológus például bevezetett egy úgynevezett kompenzációs díjat, amelynek összege attól függ, hogy mennyi ideig tart a páciensek kivizsgálása – aki 20 percnél kevesebbet tartózkodik az orvosnál, az 10 eurót fizet, aki pedig 20 percnél többet, az 20 eurót.

Kapcsolódó cikkünk

Marián Šóth korábban elmondta, ennek az az oka, hogy a rendelőknek idén sokszoros árat kell fizetniük az energiáért, és a kormány még mindig nem különített el elegendő pénzt az egészségügyi költségvetésből az anyagi nehézségeik enyhítésére. Az ASL vezetője szerint ilyenkor a kisebb rendelőknek két választása marad: vagy a betegektől próbálják meg beszedni a hiányzó pénzt, vagy pedig bezárnak.

A betegek fizetnek rá

Šóth legutóbb arról tájékoztatott, hogy az egészségügyi minisztériumnak január végéig hagynak időt a helyzet rendezésére. Amennyiben nem születik előrelépés, a szövetséghez tartozók rendelők mindegyikében elkezdik beszedni a kompenzációs díjat. Az ASL honlapja alapján több mint 3000 egészségügyi szolgáltató tartozik hozzájuk. Šóth megjegyezte, a díj összege a rendelők döntésétől függ, de nagyjából 2 és 10 euró között mozoghat.

„Mindenki úgy tesz, mintha a betegeknek nem kellene fizetnie, de sajnos az energia árát senki más nem téríti meg nekünk”

– tette hozzá a szövetség vezetője.

Van, aki kivár

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) szintén elismeri, hogy a helyzet kritikus, és azonnali megoldást kíván.

„Elvárjuk, hogy a kormány teljesítse az ígéreteit, és megtalálja a forrásokat az energetikai válság megoldására a járóbeteg-ellátásban, legalább úgy, hogy a jelenlegi szinten tudjuk tartani az egészségügyi ellátás mértékét”

– nyilatkozta Naďa Trenčanská Bedušová, a ZAP ügyvezető igazgatója. Továbbá megerősítette, zajlanak a tárgyalások a minisztériummal és az egészségbiztosítók képviselőivel. Mint mondta, a ZAP rendelői nem terveznek pluszpénzt beszedni a betegektől.

„A tagjaink egyelőre különféle rövid lejáratú hitelek segítségével próbálják átvészelni a helyzetet, és várják a tárgyalásaink eredményét”

– magyarázta a szóvivő.

Az utolsó pillanatban

Monika Palušková, a Szlovákiai Háziorvosok Szövetségének (SVLS) elnöke úgy véli, legalább 320 millió euróval kellene támogatni a járóbeteg-ellátást, amit szerinte meg is lehetne oldani a pénzügyminisztérium „értelmetlen anyagi tartalékaiból”, amely a költségvetésben található. Továbbá ő is arra figyelmeztetett, hogy az egészségügyi minisztérium tétlensége a különféle kompenzációs díjak káoszához fog vezetni, ráadásul a rendelők és a biztosítók korábban megkötött szerződései 3 héten belül lejárnak, szóval a kormány megint mindent az utolsó pillanatra hagyott.

Napok kérdése lehet

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter a Rádio Express déli vitaműsorában arról beszélt, a szakszervezetek által emlegetett 300 millió korrekt becslésnek tűnik, és már tárgyalásokat folytat a pénzügyminisztériummal a témával kapcsolatban. Mint mondta, legkésőbb ezen a héten ki kellene derülnie, milyen segítséget kapnak a rendelők. A tárcavezető kifejtette, hogy a minisztérium közvetlenül nem nyújthat anyagi segítséget a rendelőknek, ehelyett az egészségbiztosítók költségvetését kell megnövelnie, majd rendeletbe kell foglalnia, hogy a biztosítóknak legalább mekkora összegben kell megállapodniuk a rendelőkkel, hogy fedezzék a megnövekedett energiaárakat.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?