Közélet

Szigetit jogerősen felmentették

Pozsony | Végérvényesen és jogerősen felmentette a Legfelsőbb Bíróság az MKP volt oktatási miniszterét, Szigeti Lászlót a könyvelési csalás vádja alól, elutasítva ezáltal a korábbi igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská rendkívüli beadványát, amelyet a Főügyészség javaslatára nyújtott be.
Demecs Péter

2019. szeptember 14. 11:33

Szigeti László
Szigeti László

Tény, hogy Szigeti csak öt hónapig állt az oktatási tárca élén 2006-ban, mégis egy olyan botrányba keveredett, amely miatt 10 évvel később bíróság elé kellett állnia. Saját igazát aztán az éveken át húzódó perben próbálta megvédeni. Szigetit tegnap nem sikerült elérnünk, a járásbíróság felmentő ítéletét követően viszont közölte, igazságosnak tartja az ítéletet, mivel ártatlannak vallja magát.

A vád szerint Szigeti miniszterként több mint 116 ezer eurós uniós támogatáshoz juttatta Nemesócsa községet. Az összeget a helyi alapiskola rendkívül rossz állapotban levő tornatermének felújítására igényelte az önkormányzat. A pénzt azonban egy magáncég épületében levő csarnok felújítására fordították.

A vád szerint Szigeti úgy hagyta jóvá a támogatást, hogy tudta, Nemesócsa nem teljesíti a pályázati feltételeket. A rendőrség szerint Szigeti előre megállapodott a község polgármesterével a támogatásról. Az ügyben Komjáti Lászlót, Nemesócsa néhai polgármesterét is megvádolták, de ő 2015 januárjában elhunyt. Az ügyész 2013-ban emelt vádat a volt tárcavezető ellen, a bíróságig 2016-ban jutott el az eset. 

A Pozsonyi III. Járásbíróság egy aránylag gyors eljárás során a volt minisztert felmentette, ezt az ítéletet később a kerületi bíróság is helyben- hagyta. Fordulatot csak a volt igazságügyi miniszter, Žitňanská hozott az ügybe, amikor tavaly a Főügyészség javaslatára az ügy kapcsán rendkívüli beadvánnyal fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Ezt a nyári szünet alatt a bíróság elutasította, helybenhagyva ezáltal a járásbíróság és a kerületi bíróság korábbi döntését. 

A legfelsőbb instancia szerint a volt igazságügyi miniszter beadványa nem volt elég konkrét. Ha azt állította, hogy a bíróságok nem tudták kellőképpen felmérni a helyzetet és a történteket, a Legfelsőbb Bíróság szerint le kellett volna írnia, konkrétan miben tévedtek szerinte.

„Ráadásul a bíróság teljes mértékben helybenhagyta a korábbi ítéleteket, amivel egyben kimondta, az ügy felderítése és a bizonyítási eljárás helyes volt”

– közölte az ítéletben a legfelsőbb instancia, Gabriela Šimonová vezette taláros testülete.

Szigeti a bíróság szerint nem vonható felelősségre a csalásért. Abban az időben, amikor a község elköltötte a pénzt, már nem volt miniszter és semmi hatása nem volt a pénz felhasználására. Nemesócsának végül a teljes támogatást vissza kellett fizetnie.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.