PÁRTSZAKADÁS: A Híd kilép a Szövetségből

Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

A Híd kedden megszavazta, távoznak a Szövetségből, mivel az MKP a párt jelöltlistájára vette Gyimesi Györgyöt.

Kedden, röviddel déli 12 óra után egy anonim feladó küldte el szerkesztőségünknek annak a határozatnak a szövegét, amelyről a Híd 45 tagú döntéshozó szerve a nap folyamán szavazott.

„A Híd-platform ma elhagyja a Szövetség egységes pártot”

– áll a határozatban, amelynek valódiságát lapunkak Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke megerősítette.

Frissítés

Röviddel fél négy előtt kaptuk a hírt, hogy a Híd legfelsőbb döntéshozó szerve ellenszavazat nélkül, 37 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadta a határozatot. Hárman pedig nem voksoltak.

Sólymos László pedig azt közölte, csütörtökön tartják a Híd alakuló közgyűlését, ahol a formáció önálló pártként alakul újjá.

Azt, hogy a Híd a Szövetség része, a közös párt alapszabálya rögzíti, amelynek megváltoztatásához az egész Szövetség közgyűlésének összehívására lenne szükség. Minden bizonnyal ezért szerepel a Híd keddi határozatában, hogy a kilépésükkel egyszerre egy névváltoztatást is eszközölnek a párton belül. A dokumentum értelmében a Híd-platform megnevezést a „3. platform” névre cserélik. Egyben felmondják az összes belső megállapodást, így azt is, hogy milyen arányban kell az egyes pártszervekben helyeket kapnia a Hídnak, tagjai lemondanak a parlamenti és EP-választásra állított lista helyeiről, a pártszervekben betöltött tisztségekről. Így többek között Sólymos László lemond a Szövetség Országos Tanácsának vezetéséről.

„Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott bennünket. Őszintén hittünk abban, hogy ez működni fog. Azonban be kellett látnunk, hogy az MKP számára Berényi József  konfliktusokat gerjesztő politikája és Gyimesi György, a magyar Matovič politikai stílusa, a vulgáris politikai bulvár lett a meghatározó. Ez számunkra elfogadhatatlan. Mi nem ezzel az MKP-val léptünk szövetségre 2020 után, ezen az úton nem mehetünk együtt” – olvasható a Híd határozatában.

A Híd határozatának szlovák nyelvű szövege:

Határozat
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?