Nagy az érdeklődés a házfelújítás iránt

Budaj
Pozsony |

Az elkövetkező két évben nagyjából 80 ezer háztulajdonos tervezi, hogy állami támogatással újítja fel otthonát – derül ki a Focus ügynökség legfrissebb felméréséből, amelyet az Épületek a jövőnek szakmai platform megbízásából készített. A szakmai szervezet szerint épp ezért semmi sem indokolja az állami házfelújítási program feltételeinek az enyhítését.

A Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség (SAŽP) pár napja jelentette be, hogy enyhít az uniós helyreállítási alapból finanszírozott házfelújítási program szabályain. Míg az állam korábban a házfelújítás teljes elszámolható költségeinek a 60 százalékát állta, az új feltételek szerint ezt 75 százalékra növelték, azzal a megszorítással, hogy a támogatás nem haladhatja meg a 15 ezer eurót. Alapkövetelmény lesz a legalább 30 százalékos energiamegtakarítás is, ha pedig a pályázó legalább 60 százalékos megtakarítást mutat fel, automatikusan kap egy 4 ezer eurós extra bónuszt. Az új felhívás részleteit március 27-én teszik közzé, az érdeklődők pedig április végétől nyújthatják be pályázatukat.

Míg a Greenpeace környezetvédelmi szervezet a napokban arra panaszkodott, hogy sokan az enyhítések ellenére sem juthatnak majd hozzá az állami támogatáshoz, az Épületek a jövőnek szakmai platform ennek az ellenkezőját állítja.

„Az általunk megrendelt felmérés szerint mintegy 80 ezer háztulajdonos szeretné felújítani a családi házát állami támogatásból az elkövetkező két évben. Elhamarkodott tehát az a félelem, hogy nem fogjuk elérni a 2026-ig kitűzött célt, miszerint addig 30 ezer családi házat kellene felújítani. A támogatási rendszer iránt hatalmas az érdeklődés”

– mondta el Katarína Nikodemová, a szakmai platform igazgatója. A platform ezért a környezetvédelmi minisztérium új felhívásában a támogatás mértékének az emelését szükségtelennek és a közpénzek szempontjából gazdaságtalannak tartja. Ugyanakkor nagyra értékeli, hogy a minisztérium fenntartotta azt az ösztönző elvet, amely szerint az ambiciózusabb felújításokat megjutalmazzák.

A Focus ügynökség felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 75%-a már hallott a házfelújítási programról, vagy már meg is ismerkedett a feltételekkel. „Csak összehasonlításképpen, míg 2020-ban a válaszadóknak csupán három százaléka tervezte, hogy igénybe veszi a támogatási rendszert, addig a mostani felmérésben a válaszadók 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklődik a támogatás iránt” – tette hozzá Richard Paksi, az Épületek a jövőnek platform elemzője.

A legnagyobb problémát, amely a lehívás gördülékenységét akadályozza, a platform jelenleg a kérelmek feldolgozásában és a szerződéskötésekben látja. Eddig ugyanis 3581 támogatási kérelmet regisztráltak, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség azonban csak 158 kérelemről döntött. Ebből 102 sikeres és 56 sikertelen pályázó volt. „Hatalmas a lemaradás, és joggal merül fel a kérdés, hogy a környezetvédelmi tárca és az SAŽP vezetése hogyan kívánja ezeket a hiányosságokat orvosolni. Épp ezért további munkamegbeszéléseket kezdeményezünk majd ezekben a kérdésekben” – tette hozzá Nikodemová. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?