Közélet

Mosolyszünet magyar módra

Pozsony | Bár az év elején még élt a remény, hogy legalább egy kicsit közelítenek majd egymáshoz a szlovákiai magyarokat képviselő pártok, végül a távolodás és rivalizálás éve lett 2017.
Finta Márk

2017. december 30. 12:40

bugár menyhárt
- Somogyi Tibor felvétele

A tavaly novemberi magyar–magyar oktatásügyi párbeszéd után a két párt vezetősége hosszú évek után leült egyeztetni egymással az őszi megyei választásokon való közös indulásról és egy esetleges hosszabb távú együttműködésről. Az eredmények első látásra a körülményekhez képest biztatóak voltak: Bugár Béla, a Híd és Menyhárt József, az MKP elnöke ugyan nagyon óvatosan és feltételes módban fogalmazott, ám szó esett egyfajta megnemtámadási megállapodásról, és arról, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat. „A 2017-es év a következő évtized próbája lesz, nem csak a 2020-as választásoké” – mondta akkor Menyhárt lapunknak kérdésünkre, túl tud-e lépni a két párt az elmúlt évek feszültségein.

A megyei választási együttműködésről szóló tárgyalásokat a pártok alsóbb szintjeire utalták – itt fordult a kezdeti óvatos reménykedés kétségekbe, s néhány hét elteltével már látni lehetett, hogy ebből most sem lesz közös indulás, hiába beszéltek a helyi pártfunkcionáriusok „őszintébb légkörről”. Mindezt csak megerősítette a pártvezetések tárgyalásainak második köre az MKP székházában: nem született megegyezés, Menyhárt és Bugár is arról beszélt, hogy nagy lehetőséget szalasztottak el.

Azóta a két párt gyakorlatilag nem kommunikál érdemben egymással, s a magyar–magyar párbeszéd sem folytatódott, holott tavaly novemberben még úgy nyilatkoztak a felek, hogy nemcsak az oktatási témát szeretnék továbbvinni, hanem más szakmai területekkel kapcsolatban is egyeztethetnek majd. A Híd és az MKP távolodását pedig a megyei választási kampány is felgyorsította. A beharangozott megnemtámadási szerződésből semmi sem lett: a Híd Nagyszombat megyei elnökjelöltje, Rigó Konrád például egyértelműen támadó jellegű kampányt folytatott Berényi Józseffel, az MKP jelöltjével szemben, az MKP pedig, bár visszafogottabban, de nem maradt adósa. Nem csak a megyei választások kapcsán volt azonban érzékelhető a feszültség, hiszen az MKP a tavalyi év második felében, a magyar–magyar párbeszéd előtti időszakban tapasztalt általános óvatoskodása is a múlté lett 2017-ben, és Bugár Béláék sem fogták vissza magukat igazán a kommunikációs háborúban. A pártok regionális szervezeteinek képviselőivel folytatott háttérbeszélgetésekből pedig egyre nyilvánvalóbb, helyi szinten is nagyon mélyek az árkok, és senki sem igyekszik betemetni őket.

2018-ban sem valószínű a magyar egység

A Híd és az MKP jelenleg külön utakon keresi a boldogulást, és nem várható, hogy a 2018-as év elhozza a két párt közeledését. Az MKP a magyar kormány segítségével igyekszik érvényesülni, és a szlovák jobboldali ellenzékkel flörtöl, addig a Híd kormánypártként igyekszik kihasználni a lehetőségeit. 
A két párt politikusaival folytatott beszélgetéseinkből kiderült, nagyon távol vannak egymástól az álláspontok. 

„Pillanatnyilag stagnáló állapotot látok” – mondja Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke annak kapcsán, milyen volt a két párt egymáshoz viszonyított helyzete 2017-ben. Az évet ebből a szempontból nem látja pozitívnak, és úgy véli, a Híd finoman szólva sem tett meg mindent a közeledésért, mikor felrúgta a megnemtámadási szerződést a megyei kampány során, és negatív kampányt folytatott az MKP jelöltjeivel szemben. „Az MKP ilyen kampánytechnikát nem használt az elmúlt években – állítja. – Rég nem nálunk pattog a labda.” 

2017 első fél éve a hazai közéletben: búcsú Mečiar amnesztiáitól

2017. december 28. 15:46

2017 első fél éve a hazai közéletben: búcsú Mečiar amnesztiáitól

A Híd kampányfőnöke, Rigó Konrád annak idején úgy indokolta negatív kampányát, hogy csak azokkal a fogásokkal szembesítette az MKP-t, amelyet a párt sajtója használt. És bár az MKP politikusainak megszólalásai általában finomodtak, a párthoz szorosan kötődő sajtótermékek nem vettek vissza. De az ellentétek nem csak a kommunikáció szintjén élesedtek ki ebben az évben. Ravasz Ábel, a Híd alelnöke is úgy gondolja, a rivalizálás éve volt 2017. 

Ki fogta a nagyobb halat? 

Ha hihetünk a pártok által belénk sulykolt kommunikációs paneleknek, akkor elvileg előrelépett 2017-ben a szlovákiai magyarság. Csak ezt két külön úton járó pártnak köszönhetjük, és a számvetések végkicsengése leginkább az, hogy bár az egyik párt is elért valamit, azért a másik sokkal többet. 

Megoldások futószalagon 

„25 éve ragozott tézisek dőltek meg 2017-ben. Például az, hogy Magyarország felé nem kell fordulni, a mi gondjainkat Pozsonyban kell megoldani” – vélekedik Őry, aki szerint idén futószalagon oldódtak meg a magyar kormány segítségével a szlovákiai magyar közösséget érintő problémák. Ő az ide érkező magyarországi kulturális támogatásokat és az óvodaprogramot emeli ki, mondván, a magyar kormány által ide küldött pénz több, mint amit a Hídnak sikerült szereznie például a Kisebbségi Kulturális Alapra. 

Hozzáteszi, hogy Pozsony ezzel szemben adós több gazdasági probléma megoldásával, és az elvi kérdésekben sem aktív. Például jegeli az állampolgárság ügyét vagy épp a benesi dekrétumok ügyét – pedig szerinte a Híd részéről elhangzottak ezekkel kapcsolatos vállalások. Mikor visszakérdezünk, hogy ezekben az ügyekben az elmúlt években a Robert Ficóval jó kapcsolatot ápoló magyar kormány sem volt túl aktív, kicsit homályosan úgy fogalmaz, hogy itt más dimenziókról beszélünk. 

Pozsonyi szemszög 

A Híd azonban úgy gondolja, márpedig a szlovákiai magyar közösség problémáit meg lehet oldani Pozsonyban, és a párt ezt a kormányban teljesíti is – Bugár Béla legalábbis minden év végi interjújában és blogbejegyzésében ezt hangoztatja. A Híd a kisiskolák megmentését, a nemzetiségi iskolák magasabb normatív támogatását, a Kisebbségi Kulturális Alapot, a mečiari amnesztiák eltörlését is részben vagy egészben saját sikerének tekinti. „Nemcsak rövid távú taktikai sikereket, de hosszú távú célokat is megvalósított a Híd” – mondja Ravasz Ábel. Szerinte az elmúlt másfél év mindenképpen jobb volt Dél-Szlovákia számára, mint az ezt megelőző időszak. 

Ilyen volt 2017 második fele a szlovákiai belpolitikában

2017. december 29. 16:02

Ilyen volt 2017 második fele a szlovákiai belpolitikában

De hol a választók? 

Úgy tűnik azonban, hogy a választók egyelőre nem értékelik a pártok által hirdetett a vélt vagy valós előrelépést. A Híd számai a felmérésekben enyhén csökkennek, az MKP pedig továbbra is az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt stagnál. A Focus ügynökség felméréseiben a Híd a tavaly márciusi 6,5 százalékról 5,6 százalékra csökkent 2017 novemberére, az MKP 4,4 és 3,6 százalék közt ingadozik. Ravasz Ábel szerint részben csak fáma, hogy a Híd számai folyamatosan csökkennének. „Ha jobban ránézünk az adatokra, nem látszik a csökkenés, igaz, a növekedés sem” – mondja. Hozzáteszi, a Híd szempontjából nagyon fontos lesz az, mennyire sikerül majd eladnia az eredményeit a választóknak, és mennyire lesz képes újabb eredményeket elérni a parlamenti választásokig. Őry Péter azt mondja, az MKP sem elégedett azzal, hogy továbbra is a parlamenti küszöb alatt áll, és a javulás érdekében több hullámban, fokozatosan megújította a vezetőségét. 

A magyar egység 

A parlamentbe való visszakerülés nyitja az Őry által elmondottak szerint a „magyar egység” megteremtése lehetne, mely a pártnak továbbra is célja – ám ez nem teljesen egyenlő a Híddal való összefogással. „Nem két párt együttműködése a kérdés. A kérdés az, hogy a magyar egység miben áll, és milyen módon lehet megteremteni” – jelentette ki. Őry beszélgetésünk során többször hangoztatta, hogy az MKP-hoz hasonlóan más pártoknak is generációváltáson kellene átesniük az egység megteremtése érdekében. Szavaiból kiderül, a magyar egységet tiszta etnikai alapon képzeli el, „vegyes párti” vagy szlovák elem nélkül. 

Ravasz Ábel szerint az egységes magyar képviselet eszméjét a szlovákiai magyarok valamivel több mint fele tudná elképzelni általános szinten. „Ez sajnos általában ott szokott megbukni, mikor konkrét lépésekre bontjuk” – véli. A Híd és az MKP kapcsolatát 8 év különállás és viaskodás terheli, főleg lokális szinten, és Ravasz nem látja az elsöprő igényt az együttműködésre. Attól nem tart, hogy a fennmaradó megosztottság esetén a Híd húzná a rövidebbet hosszú távon, mivel szerinte a párt könnyebben tud bekapcsolni új szavazói csoportokat a választóbázisába. 2018-ban valószínűleg tovább folytatódik a szembenállás az MKP és a Híd között – amit az őszi helyhatósági választások különösen élessé tehetnek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.