Közélet

2017 első fél éve a hazai közéletben: búcsú Mečiar amnesztiáitól

Pozsony | 2017 tavasza forró volt: a társadalom komolyan hallatni kezdte a hangját a politikai történésekkel kapcsolatban – igaz, felemás sikerrel. A mečiari amnesztiák eltörlésében fontos szerepet játszott a társadalmi nyomás, ám a korrupcióellenes tüntetések nem hoztak valódi áttörést.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. december 28. 15:46

mečiar2
Vladimír Mečiar - Ján Krošlák felvétele

A hazai filmgyártás egyik legnézettebb alkotása lett az idén bemutatott Únos (Emberrablás) című film, melyet a mečiari időszakban történt politikai bűncselekmények inspiráltak, s mely hatásosan hívta fel a figyelmet a mečiari amnesztiákra, a korszak gyászos örökségére. Részben az egyre növekvő társadalmi nyomás is közrejátszott abban, hogy áprilisban a parlament végül két évtized után eltörölte az amnesztiákat, és őrölni kezdhettek az igazságszolgáltatás malomkerekei.

A társadalmi nyomás azonban hatástalannak bizonyult más ügyek kapcsán. Hiába gyűlt össze a diákok által szervezett korrupcióellenes tüntetéseken több ezer ember országszerte egyebek mellett a Gorilla-botrány kivizsgálását követelve, ezekben a súlyos ügyekben azóta sem történt előrelépés.

A koalíció az év első felében többé-kevésbé zökkenőmentesen működött, az első hajszálrepedések azonban már megjelentek az együttműködés falán. A történések főként a meglehetősen aktív SNS-vezér, Andrej Danko házelnök körül zajlottak, aki előbb Jozef Holjenčík, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) akkori vezetője miatt vállalt konfliktust Robert Fico kormányfővel, később pedig sikerült keresztülvinnie, hogy a koalíció az SNS által preferált jelöltet, Jaroslav Rezníket válassza meg az RTVS élére a parlamentben – annak ellenére, hogy a Híd először még elfogadhatatlannak tartotta a jelöltet. Bugár Béláék a politikai kudarc után nem sokkal sikert könyvelhettek el, sikerült elfogadtatniuk a parlamentben a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt.

Szlovákiai magyar politikai berkekben nem sikerült az áttörés: bár úgy tűnt, a magyar–magyar párbeszéd lendületét az MKP és a Híd szakmai síkról politikai síkra próbálja terelni, ez végül nem valósult meg. Két tárgyalás után a pártok ismét egyezség nélkül álltak fel az asztaltól, és végül külön vágtak neki a megyei választási kampánynak – a pártok pedig ezután fokozatosan távolodni kezdtek egymástól. 

Ez volt 2017 a szlovákiai belpolitikában

Január 1. Ettől a naptól kezdve lehet 0,5 ezrelék alkoholszinttel kerékpározni az ország lakott területein és a kerékpárutakon. 

Január 4. A cseh RegioJet társaság bejelenti, hogy a Szlovák Vasutak agresszív politikája és az InterCity-járatok újraindítása miatt a hónap végétől kivonul a Pozsony–Kassa vonalról. 

Január 19. Andrej Danko házelnök, az SNS elnöke elismerte, hogy Peter Gajdoš (SNS-jelölt) védelmi miniszter ezredesi rangra léptette elő. A kinevezés körüli botrány a pártelnök és az SNS eddigi legnagyobb népszerűségcsökkenéséhez vezetett, főleg azután, hogy Danko, saját hírnevének védelme érdekében egy sajtótájékoztatón demonstratívan megcsókolta a váll-lapjait. 

Január 25. A Közegészségügyi Hivatal arra figyelmezteti a lakosokat Kassán és környékén, hogy a sűrű szmog miatt csak minimális időt töltsenek kint. 

Január 31. Az ĽSNS tagjait kitasították a parlament ülésterméből, amiért pártjuk logójával ellátott trikókat viseltek. 

Február 2. A magas energiaárak körüli botrány miatt lemondott az Árszabályozási Hivatal elnöke, Jozef Holjenčík. 

Február 8. Mária Patakyovát, a Comenius Egyetem rektorhelyettesét, a kormánykoalíció jelöltjét választotta meg a parlament új ombudsmannak. 

Február 16. Nem szavazta meg a parlament a Robert Fico kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet az ellenzék az árszabályozási botrány miatt nyújtott be. 

Február 17. A szakmai közeledés után politikai síkon is tett egy lépést egymás felé a Híd és az MKP, mikor tárgyalóasztalhoz ültek. Megegyezés azonban nem született a megyei választásokon való együttműködésről, csupán egy provizórikus meg nem támadási szerződést kötöttek. 

Február 20. Jozef Mihál kilép az SaS-ből. 

Február 28. 64 éves korábban Londonban elhunyt Vladimír Fruni, a BMW Invest és a Horizont Slovakia pénzügyi szolgáltatók voltigazgatója. 

Március 1. Számos bírálat ellenére sem vonta meg Ján Richter szociális ügyi miniszter a gyermekek molesztálásába keveredett Čistý den reszocializációs központ működési engedélyét. 

Március 15. A kormány elfogadta a mečiari amnesztiák eltörléséről szóló javaslatot. 

Március 25. Vonat gázolta halálra a HZDS volt parlamenti képviselőjét, František Gauliedert. Felmerült, gyilkosság áldozata lehetett, az ügyben indított nyomozás során viszont beigazolódott, hogy öngyilkos lett. 

Március 28. Elfogadta a parlament a munka törvénykönyvének módosítását, melynek értelmében júniustól minden ünnepnapon zárva lesznek az országban az üzletek. 

Március 29. Hosszú évek után végre elkezdődött a vasúti kétnyelvűség Szlovákiában, a Tőketerebesi járásban fekvő Újhely (Slovenské Nové Mesto) vasútállomására helyezték ki az első magyar feliratú táblákat. 

Április 5. A parlament is elfogadta a mečiari amnesztiák eltörléséről szóló javaslatot, döntő szava az Alkotmánybíróságnak lesz, amelynek meg kell vizsgálnia, hogy összhangban van-e az amnesztiák eltörlése az alktománnyal. 

Április 6. Andrej Kiska államfő először utazott Poprádra autóval azután, hogy a kormány képviselői folyamatosan bírálták, amiért magánútjaira a kormánygépet használja. Út közben defektet kapott, így egy pótautóval kellett az utat folytatnia. 

Április 18. Évekre visszamenőleg nem gyűlt össze egy tüntetésen annyi ember és közéleti személyiség, mint a korrupcióellenes megmozdulásokon, amelyet két 18 éves diák, Karolína Farská és David Straka szervezett. Az első tüntetésen körülbelül ötezer, a másodikon már hétezer ember volt, s a tüntetéseket később több szlovákiai városban is megszervezték, ugyancsak jelentős részvétellel. A diákok Robert Fico miniszterelnök, Robert Kaliňák belügyminiszter, Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását, a hírhedt Gorilla-akta kivizsgálását követelték. A szervezők az év során többször kértek személyes találkozót Ficótól, ő viszont mindmáig nem volt hajlandó találkozni velük. 

ASFeDFDAWEF

Április 26. Végképp zátonyra futott a megyei választásokról való tárgyalássorozat a Híd és az MKP közt. A két párt ismét távolodni kezdett egymástól. 

Május 9. A parlament elfogadta a Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvényt, amely gyakorlatilag a kisebbségi szervezetek által választott képviselőkre bízza a kulturális támogatások elosztását, egyfajta autonómiát biztosítva számukra a kulturális támogatások területén. Az alap 8 millió euróból gazdálkodhat, ebből 4,07 millió euró a magyaroké, szinte a duplájára emelkedik az eddigi keretösszeg. 

Május 17. A kormány jóváhagyja a hadsereg modernizációs projektjét, melynek keretében 1,2 milliárd euróért 2029-ig összesen 485 páncélozott gépjárművet vásárolnak. 

Május 25. Jaromír Čižnár főügyész javaslatot tett a Legfelsőbb Bíróságon Marian Kotleba ĽSNS pártjának feloszlatására, amiért a párt szélsőséges, fasiszta tendenciákat mutat és tevékenysége a Szlovák Köztársaság alkotmányába, nemztetközi szerződésekbe és egyéb jogszabályokba ütközik. 

Május 31. Az Alkotmánybíróság döntésével végleg törölte a mečiari amnesztiákat. Kétség nem fér hozzá, hogy az év egyik legfontosabb belpolitikai eseménye a Vladimír Mečiar által kihirdetett amnesztiák és az ifj. Michal Kováčra vonatkozó kegyelmi rendelet eltörlése volt. A döntéshez nagyban hozzájárult a közvélemény nyomása, hiszen a parlamenti szavazás előtti időszakban mutatták be az Emberrablás című játékfi lmet, amely Kováč elrablását és Róbert Remiáš volt rendőr meggyilkolását dolgozta fel. A film látogatottsági rekordokat döntött meg. Több jogász már az amnesztiák eltörlése után figyelmeztetett, hogy nagyrészt szimbolikus döntésről volt szó, s minimális az esélye annak, hogy elítélik azon bűncselekmények elkövetőit, amelyekre a kegyelmi rendeletek vonatkoztak. Az illetékesek közül senki sem tudja megmondani, mikor kezdődhet el a bírósági tárgyalás ifj. Kováč elhurcolásának ügyében, az ügy aktáinak áttanulmányozását a bíróság és az ügyben gyanúsított Ivan Lexa volt titkosszolgálati igazgató ügyvédje sem fejezte be. Az elmúlt hónapokban a rendőrség is lezárta az amnesztiák kihirdetése kapcsán indított vizsgálatot, mondván: az eset már elévült. Ezt a döntést végül a Főügyészség felülbírálta, s közölte, a vizsgálatot folytatni kell, mert az amnesztiákra nem vonatkozik az elévülés. Az, hogy megvádolják-e valaha hivatali jogkörrel való visszaélés miatt Mečiart, viszont senki sem tudja megítélni. 

Június 5. A második korrupcióellenes felvonuláson körülbelül hétezer ember vett részt a fővárosban. 

Június 11. A biometrikus útlevelekkel rendelkező ukrán állampolgárok ettől a naptól vízum nélkül utazhatnak a schengeni övezetbe. 

Június 14. Andrej Kiska államfő felolvassa a parlamentben országértékelő jelentését, amelynek legsúlyosabb része a felső körökbe nyúló politikai korrupció és Robert Kaliňák bírálata volt. 2017-ben kiéleződött Andrej Kiska államfő vitája a kormánnyal. A koalíció először azzal vádolta, hogy visszaél tisztségével, amikor kormánygéppel utazik rendszeresen haza Poprádra, majd azért támadták, mert nem volt hajlandó kinevezni a parlament által megválasztott jelöltek közül hármat. Az államfő nemegyszer bírálta a koalíció által elfogadott jogszabályokat, ám leggyakrabban a silány korrupcióellenes harc miatt szólalt fel. Országértékelő beszédében emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben is a legfelsőbb politikai körökig érő korrupció volt az első számú téma az országban, de nem történt semmi ezen a téren, ami megnyugtatná az embereket, s közvetve Robert Kaliňák belügyminisztert is felszólította, távoznia kellene posztjáról. 

dfQADWS

Június 20. Kezdetét veszi a Volkswagen pozsonyi gyárában az ország történetének legnagyobb és legtovább tartó sztrájkja. A szakszervezetek hat nappal később fejezik be a tiltakozást, miután az autógyárral összesen 14,12 százalékos béremelésben sikerül megegyezniük. 

Június 20. Nagy meglepetést okozott, hogy a közszolgálati RTVS új főnökét, az SNS és a Smer jelölte Jaroslav Rezníket a koalíció az ĽSNS szavazatainak is köszönhetően választotta meg. Bár a szavazás titkos volt, a parlamenti matematika szerint evidens, hogy a Híd több képviselője is megszavazta, holott a szavazás első fordulója előtt még elfogadhatatlan volt a párt számára, Bugár Béla pártelnök később garanciákhoz kötötte Rezník támogatását. 

Finta Márk, Demecs Péter 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

farkas

Tényleg változnak az évszakok – eltűnnek

a

VIDEÓ: Segítségadás helyett lefotózott egy gödörbe esett férfit, aki később meghalt

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 144,4 millió, a halálos áldozatoké 3,07 millió a világon

b

Tragédia: tolatás közben gázolta halálra a nyugdíjast

Ingenuity

Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.