Közélet

MKP: legyenek a törvények kisebbségi nyelven is

A szlovák törvénytárban található jogszabályok nem elérhetők a legnagyobb szlovákiai kisebbségek nyelvén, holott ezt a kisebbségi nyelvek európai chartája is szavatolja. Az MKP az igazságügyi minisztertől várja a megoldást.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. február 7. 08:48

A Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Kőrösi Ildikó, valamint a párt jogi szakértői, Horony Ákos és Nagy Dávid hétfőn bejelentették, ez egy újabb hiányosság, amit a nyelvhasználati jogok terén tapasztalhatunk, ezért Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszterhez fordulnak beadvánnyal a vonatkozó, tavaly januárban hatályba lépett törvény módosítása érdekében. 

Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzatiságért felelős alelnöke szerint a nemzetiségek számára lehetővé kell tenni, hogy megismerjék a legfontosabb, őket leginkább érintő jogszabályokat saját anyanyelvükön is. Úgy véli, több tekintetben is fontos hiánypótlásról lenne szó, de kiemelten a kisebbséginyelv-használatról szóló törvény egyes rendelkezéseivel összefüggésben. Ez ugyanis kimondja, hogy az egyes közigazgatási szervek kérésre kötelesek a kisebbségek nyelvén is információt szolgáltatni például az általános érvényű rendeletekről. A kért változtatások alapján ennek a kötelességnek a teljesítése gyakorlattá, a közigazgatási folyamat pedig egyszerűbbé válhatna – mutatott rá az MKP politikusa. Hozzátette: a bizonytalanságok, illetve ellentmondások esetén a jogszabályok államnyelvű változata lenne a mérvadó. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"264873","attributes":{"alt":"","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"300","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Horony Ákos, az MKP jogi szakértője elmondta: mostani kérésüket a jogalkotásról és a törvénytárról szóló törvény előkészítésekor – 2015-ben – már jelezték az igazságügyi tárcának, amelynek vezetője akkor el is ismerte, hogy orvosolni kellene mulasztást, de a miniszter arra hivatkozott, hogy egyelőre nem áll rendelkezésére a jogszabályok hiteles fordítása. 

„Ezen a területen semmiféle előrelépés nem történt” – szögezte le Horony Ákos, hozzátéve: sőt, a diszkrimináció mértéke – a több esetben alacsonyabb értékű illetékfizetést lehetővé tévő, de csak szlovákul igénybe vehető – elektronikus ügyintézés, a slovensko.sk portál elindításával tovább fokozódott. Horony lapunknak elmondta: a minisztériumtól alapvetően a jogszabályok hiteles fordítása intézményi hátterének megteremtését kérik, olyan szakmai tanácsokat, melyeknek törvényfordításai hivatalosak és mérvadóak lesznek, és a törvényekben történt változásokat is figyelemmel kísérik. 

Bukovszky László (Híd) kisebbségekért felelős kormánybiztos szerint a nemzetközi vállalások a törvények kapcsán valóban léteznek, az MKP kérése így megalapozott, ám mindez szerinte egy hosszabb folyamat vége lehet majd. „Biztos, hogy sok problémát megoldana azok közül, melyekkel a hivatali kétnyelvűség területén találkoztunk” – jelentette ki. Hozzátette, a folyamat elindításához megfelelő politikai klíma és akarat kell. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Így gazdálkodik a Heger-kormány

Eduard Heger

Heger Albániába utazott az EU-Nyugat-Balkán csúcsra

d

Egyre több a beteg gyerek, de hiányoznak a gyógyszerek

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől egy ruhadarabot kapott ajándékba

Szijjártó Dankóval is találkozott, akitől még egy ajándékot is kapott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Ismeretlen autó gázolt egy biciklist, elhajtott a helyszínről

Cserbenhagyásos gázolás: ismeretlen autó gázolt egy biciklist

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.