Mibe fektethetik a megtakarításaikat azok, akik már a kötvényekre is ráuntak?

aukció
Pozsony |

Míg a lakosság nagy része bankban tartja a megtakarításait, már Szlovákiában is vannak olyanok, akik a kötvényekkel és részvényekkel sem érik be, ezeknél „izgalmasabb” befektetésekre vágyva. Mibe fektethetik a pénzüket azok, akik hírből sem ismerik a mindennapi anyagi gondokat?

Sokakat arra sem lehet rávenni, hogy a nagyobb hozamot biztosító, ám kissé kockázatosabb pénzügyi termékekbe, például részvényekbe fektessék a pénzüket, a leghajmeresztőbb befektetési lehetőségekről pedig a többségünk még csak nem is hallott. Márpedig ez utóbbiak valóban látványos hozamokat biztosíthatnak. Legalábbis ez derül ki a Knight Frank tanácsadó cég legfrissebb elemzéséből, amelyben a luxuscikkeket vették górcső alá. Annak ellenére, hogy ezek árai a tavalyi utolsó negyedévben enyhén csökkentek, hosszú távon érdekes megtérülést biztosíthatnak, némelyek akár több száz százalékosat is. A tulajdonosaik a profit mellett a társadalmi státusz vagy egy bizonyos közösséghez tartozás érzését is keresik. A Trend gazdasági hetilap a Knight Frank tanácsadó cég elemzése alapján megvizsgálta a hagyományosnak semmiképp sem mondható luxusbefektetéseket, összehasonlítva a rövid és hosszú távú teljesítményüket.

Drágakövek

Ez a szegmens tavaly is megőrizte pozitív teljesítményét – erősíti meg a fent jelzett elemzésben Miri Chen, a Fancy Color Research Foundation ügyvezető igazgatója. Szerinte a befektetők inkább a kisebb, nagyobb színtelítettségű kövekre összpontosítottak, miközben a szakértők a rózsaszín és kék darabok enyhe árcsökkenésére figyelmeztetnek. Összességében azonban ez a szegmens stabil, amit az elmúlt tizenkét hónap 2 százalékos áremelkedése is bizonyít. Tízéves távlatban azonban csak 8 százalékos áremelkedésről beszélhetünk ebben a szegmensben, így a befektetőkön múlik, hogy megelégednek-e egy ekkora hozammal.

Ékszerek

Ez egy külön kategória, amelynek az árai csak tavaly átlagosan 8 százalékkal emelkedtek. Sebastian Duthy, az Art Market Research munkatársa szerint különösen a régi ékszerek, valamint az egyéni gyűjtők teljes gyűjteményei iránt nőtt az érdeklődés. A befektetők új generációját azonban a hiphop szubkultúra ékszerhasználati trendjei is befolyásolják. Ezt támasztja alá a műfaj ismert személyiségeinek értékes tárgyait felvonultató tavalyi árverés, amelyen az amerikai rapper és színész Tupac Shakur drágakövekkel kirakott aranygyűrűje keltette fel a figyelmet. Egymillió dollárért, a becsült ár háromszorosáért árverezték el, és egy másik hiphopsztár, Drake volt a vevő. Az ékszer mellett a közösségi médiában is felhívta magára a figyelmet, amit új albuma népszerűsítésére használt fel. A szegmensről alkotott átfogó képhez hozzá kell tenni, hogy a benne szereplő tárgyak ára az elmúlt tíz évben 37 százalékkal emelkedett.

Antik bútorok

Ez az első azon szegmensek közül, amelyek tavaly mínuszban zártak. A régiségek árai ugyanis 2 százalékkal csökkentek. Ebben szerepet játszhatott az újgenerációs befektetők csökkenő érdeklődése is, akik számára ez a lehetőség a népszerűségi felmérésekben az utolsó helyen szerepelt. Az idősebb generáció számára azonban valószínűleg még mindig érdekes befektetés, amit az elmúlt évtizedben tapasztalt 40 százalékos áremelkedés is alátámaszt. A kínálatban a történelmi bútortípusok dominálnak, például az utolsó francia királyné, Marie Antoinette női szalonjából származó szék. Ezt a diófából készült darabot jelenleg közel 3 millió amerikai dollárra becsülik.

Pénzérmék

Az érmék valamivel jobban jártak, az áraik tavaly 4 százalékkal emelkedtek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatal befektetők körében, akik átlagosan jobban kedvelik őket, mint a fent említett régiségeket. A Knight Frank szerint az áraik az elmúlt évtizedben 56 százalékkal emelkedtek, és az árveréseken a szlovákiai érdeklődők is részt vesznek. Példa erre egy tavalyi prágai árverés, ahonnan a vevő egy szlovákiai kétdukátost hozhatott haza közel egymillió euróért. Az érmét 1937-ben Körmöcbányán verték mindössze négy darabban, és Karel Hackenschmied gyűjtő halála után hetven évig érintetlenül hevert egy trezorban.

Retikülök

A női divatkiegészítőkbe befektetőknek tavaly 4 százalékos áreséssel kellett szembenézniük. Duthy szerint ez az a szegmens, amelyet a kiskereskedelmi piacon tapasztalható változások is befolyásolnak. A luxusmárkák részvényárfolyamának tavaly év végi esése valószínűleg megijesztette a gyűjtőket. Ők így inkább az alacsonyabb árú, már bevált klasszikus darabokat választották, fekete és arany színben. A befektetők azonban megnyugodhatnak, ebben a szegmensben az elmúlt évtizedben 67 százalékos áremelkedést regisztráltak.

Autók

A tavalyi év sem volt kegyes a luxusautók kedvelőihez, az árak 6 százalékkal csökkentek. Dietrich Hatlapa szakértő azonban továbbra is optimista. A Knight Franknak nyilatkozva rámutatott arra, hogy ez egy nagyon kicsi piac, és a befektetők portfóliójában már egy kis ingadozás is elég ahhoz, hogy változzon a helyzet. Ráadásul az egyes márkák elemzése azt mutatja, hogy nem csak egyoldalú ármozgásról van szó. Az olyan márkák, mint a BMW és a Lamborghini például tavaly jobban teljesítettek, az előbbi esetében 9, az utóbbiéban 18 százalékkal emelkedtek az árak. A szakértő úgy látja, hogy ez a gyűjtők fiatalabb generációjának a növekvő érdeklődését mutatja. Ezt támasztja alá az Art Market Research által végzett felmérés is, amelyben a klasszikus autók a második helyen álltak a fiatal befektetők körében. A hosszú távú befektetés iránt érdeklődők számára hozzá kell tenni, hogy ebben a szegmensben egy évtized alatt 82 százalékos áremelkedést tapasztaltak.

Művészet

A festmények különösen jól teljesítettek a múlt év első felében, amit a régi mesterek, például Rubens számos fontos művének az eladása hajtott – állítja Duthy, aki szerint ezek 11 százalékos hozamot biztosítottak. A modern művek – amelyek tavaly nem voltak keresettek a gyűjtők körében – azonban nem szereztek örömet a tulajdonosaiknak. Némelyikük a várt eladási ár alatt kelt el. Az ilyen festményekből túlkínálat alakult ki, ami nem túl jó hír a tulajdonosoknak. Mindazonáltal az elmúlt tíz évben 105 százalékkal emelkedtek az árak ebben a szegmensben.

Órák

Ennek a szegmensnek a sikere, amelyben az elmúlt egy évben 5 százalékkal emelkedtek az árak, meglepte a szakértőket. A befektetők érdeklődése inkább a régebbi gyűjtői darabokra, mint az újabb luxusórákra összpontosult. Erre példa a Rolex órák, konkrétan a John Player Special sikeres árverése, amely tavaly több mint kétmillió fontot ért. Ez kétszerese annak az árnak, amiért egy hasonló példány 2021-ben elkelt. A Cartier órák szintén folyamatos növekedést mutatnak, de a legnagyobb aukciós sikereket az olyan független gyártók érték el, mint a Philippe Dufour, a Roger Smith és a Richard Mille. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a szektor tízéves áremelkedése elérje a 138 százalékot.

Borok

Az olyan szakértők, mint Nick Martin a Wine Owners társaságtól, az elmúlt évre mindössze 1 százalékos növekedést jósolt az ágazatnak az árkorrekciót követően. A háttérben az áll, hogy egyes borok ára korábban 50 fontról 200-300 fontra ugrott, ami nem tükrözte teljes mértékben a valós értéküket. Egyébként az elmúlt évtizedben 146 százalékkal emelkedtek az árak ebben a szegmensben. Ehhez hozzájárulhatott a borok népszerűsége a fiatal befektetők körében, akik a legutóbbi népszerűségi felmérésben a harmadik helyre sorolták ezt a befektetési lehetőséget.

Whisky

Ironikus, hogy tavaly a legsikeresebb befektetési ital is alulteljesített, az árak 9 százalékkal csökkentek. A szakértők azonban itt sem szkeptikusak, ami a folyamatos növekedésnek köszönhető: az elmúlt évtizedben ez elérte a 280 százalékot. Hosszú távon ez teszi a whiskyt az egyik legsikeresebb befektetéssé. A szakértők ezért arra számítanak, hogy a jelenleg értékvesztett palackok értéke a következő években emelkedni fog. Kiválasztásukhoz azonban a lepárlóüzemek és az ital sajátos darabjainak a megfelelő ismerete is elengedhetetlen.

KAMILA OLÁHOVÁ

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?