Közélet
Grigorij Mesežnikov - Fotó: Norbert Grosz/Plus 7 dní

Mesežnikov: Több minisztert kellett volna lecserélni

Demecs Péter

2018. március 20. 17:03

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a koalíció minimálisra fogta a kormány rekonstrukcióját.

Ismertették a koalíciós pártok, milyen változásokat akarnak foganatosítani a kormányban. Hogy értékeli a bejelentett személyi változásokat?

Egyrészt elmondhatjuk, hogy a kormány az elmúlt három hét eseményei hatására képes volt egyfajta önreflexióra. Másrészt viszont ha visszagondolunk, hogy a koalíciós pártok vezetői radikális, alapvető kormányrekonstrukcióról beszéltek, talán nem ártott volna azokat a minisztériumokat is figyelembe venni, amelyeknél a problémák vagy a botrányok nem épp a legaktuálisabb eseményekkel voltak összefüggésben. Abszolút megalapozott a vélemény, hogy ezekben a problémás minisztériumokban is elkerülhetetlen a változás. Egyes tárcák élén megmaradtak a problémás emberek.

Például a Smer szociális ügyi minisztere, Ján Richter…

Ő is ebbe a kategóriába tartozik, gondoljunk csak a Čistý deň reszocializációs központ körüli botrányra. Az SNS vezette védelmi minisztérium megkérdőjelezhető versenye a harci gépjárművek beszerzésére az elmúlt hetek, hónapok legnagyobb botránya volt. Ez volt az az ügy, amely szó szerint destabilizálta az egész védelmi szektort, hiszen a minisztérium vezető képviselői is nyílt konfliktusba kerültek. Ne feledkezzünk meg az SNS-jelölte Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterről sem, akinek neve a gyanús agrárdotációk kapcsán merült fel.

Miért nem történtek változások ön szerint ezeken a posztokon is? Állítólag koalícióban tárgyaltak más lehetséges változásokról is.

A Smer szerintem úgy kezelte a kormányátalakítást, hogy a minimális, elkerülhetetlen lépéseket megtették, többre nem voltak hajlandóak. Az SNS pedig, még ha nyomást is gyakoroltak volna minisztereinek lecserélésére, képtelen lett volna embert találni ezekre a posztokra, a pártnak véleményem szerint nincs elég szakembere. Elvégre a jelenlegi három minisztere sem tagja az SNS-nek.
 

2018. március 20. 11:50

Kiska nem hajlandó kinevezni a kormányt

A legnagyobb érdeklődés az új belügyminiszter személyét övezte. Mit szól Jožo Ráž énekes fiának, Jozef Rážnak a jelöléséhez, aki eddig Tomáš Drucker egészségügyi miniszternél dolgozott?

A Smer minden jel szerint meghallgatta a tüntetők és főleg az államfő követelését, látta, ha Robert Kaliňákhoz köthető embert jelöl a posztra, akkor a dolgok nem mozdulnak majd el jó irányba. Ráž jelölését személy szerint jelenleg nem tudom értékelni, mert nem ismerem őt.

Nem gondolja, hogy Peter Pellegrini kormányfő minden döntését a háttérből Robert Fico fogja irányítani?

Meggyőződésem, hogy igen. Ismerjük Ficót, tudjuk milyen ember, képtelen lesz ölbe tett kézzel figyelni az eseményeket. Pellegrini sem az a típusú politikus, aki ellenkezne. Eddig mindennel egyetértett, amivel Fico előrukkolt. Nem ellenkezett, szót fogadott, s ez így lesz ezután is.

Ön szerint a változásokkal megelégednek az emberek, vagy folytatódnak majd a tüntetések?

Kötve hiszem, hogy megelégednének, hiszen a tüntetők a kormány rekonstrukciójánál többet vártak. Előrehozott választásokat követeltek, felszólították a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzanak bizalmat Pellegrini kormányának.

2018. március 20. 12:33

Danko tudomásul veszi Kiska döntését, Bugár nem erre számított

Ezen követelések viszont nagy valószínűséggel már nem teljesülnek, hiszen a parlamentben jelenleg nincs meg az előrehozott választásokhoz szükséges 90 szavazat, a kormány pedig azt állítja, egy ilyen választás káoszhoz vezetne…

Ez utóbbi érveléssel nem tudok egyetérteni. Hogyan vezethet káoszhoz az előrehozott választás? Ha elfogadjuk ezt az érvelést, megszüntethetünk minden választást, mert mindegyik csak káoszhoz vezet. Az előrehozott választás kiutat jelent egy krízisből. A politikusok botrányai, a felelőtlen politizálás vezet káoszhoz, nem a választás.

Reálisnak tartja még az előrehozott választásokat?

Várjuk meg a parlamenti szavazást, s a következő heteket. Az, hogy az államfő kinevezi a kormányt s a parlament bizalmat szavaz neki, még nem jelenti azt, hogy kibírja a következő két évet. Az emberek nagyon érzékenyek minden botrányra. Elég, hogy a következő hetekben újabb, a kormány képviselőjéhez köthető botrány vagy Ján Kuciak újságíró és barátnője Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatos sokkoló információ napvilágra kerüljön, s az előrehozott választás kérdése ismét napirendre kerül.

Önnek ajánljuk