Közélet

Még tartunk a menekültektől, de másként, mint a háború előtt

Pozsony | A szlovák közvélemény továbbra is fenyegetve érzi magát – a megkérdezettek közel fele úgy véli, az USA, a nyugati társadalmak és a liberális demokrácia, valamint a menekültek veszélyt jelentenek a lakosok biztonságára, értékrendjére és identitására – derül ki a Globsec elemzőközpont által készíttetett felmérésből.
author
Bugár Anna

2022. június 4. 08:30

menekultekukrajna
A lapunk által megszólított szakértő szerint Szlovákia lakosságának többsége kezdetben védtelennek és elesettnek tartotta az ukrajnai háború menekültjeit, viszont egyre többen kezdenek „valós veszélyként” tekinteni ezekre az emberekre, így érezhetően csökken a szolidaritás is - TASR

 A vizsgált államok többségében 2020-hoz képest enyhült ugyan az aggodalom, mely szerint bizonyos csoportok vagy országok veszélyt jelentenek a polgárokra nézve. Másrészt viszont, az egyes tagországokban a nyugatellenes narratíva, illetve a menekültekkel való riogatás, valamint a gyűlölet- és félelemkeltés továbbra is erősen jelen van. „Szlovákiában a legerősebb az a szemlélet, mely szerint az értékeket és a hagyományokat más csoportok fenyegetik” – olvasható az intézet elemzésében. Míg 2020-ban a hazai válaszadók 72%-a mondta azt, hogy a menekültek veszélyt jelentenek az identitásukra és értékeikre, addig 2022-ben – több százezer menekült befogadását követően – 56%-ra csökkent ez az arány. Hasonló tendencia figyelhető meg Lengyelországban és Csehországban, az utóbbiban a leglátványosabb a változás – míg 2 éve a válaszadók közel háromnegyede tartott a menekültektől, addig idén ez már csak a harmadukra jellemző. Az elemzőcsoport rámutatott, jelentősen csökkent a menekültek iránti félelem – beleértve azokat az országokat is, ahol több százezer ukránt fogadtak be. „Ez a fejlemény bizonyítja, hogy a migrációval kapcsolatos félelmek soha nem a migránsok tényleges áramlásán alapultak, hanem inkább a dezinformációs narratívák terjesztésén a nyilvánosságban, mely célja a kétség és aggodalom elültetése volt” – írják az elemzésben.

Tudtunk azonosulni

Három hónappal ezelőtt a menekülthullámot szolidaritás kísérte, önkéntesek ezrei segédkeztek, az emberek több ezer tonna adományt gyűjtöttek össze az ukránok számára, sokan az otthonukat is megnyitották a bajba jutott szomszédok előtt. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, az empátiát és a szolidaritást pár héten belül felváltotta a megvetés és a keserűség.„Szlovákia-szerte tiltakozások alakulnak ki az Ukrajnából érkező menekültek segítése ellen. A »mi lesz velünk és szlovák gyermekeinkkel érzés« kezd elterjedni az országban” – figyelmeztetett Branislav Tichý, emberi jogi aktivista a közösségi oldalán.

Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) társadalmi kommunikációval foglalkozó hivatalának vezetője lapunk megkeresésére elmondta, a háború első napjaiban hatalmas empátiahullám tanúi voltunk, melynek egyik fő oka az, hogy Ukrajna szomszéd állam, a menekültek nyelve és kultúrája hasonlít a sajátunkhoz, s ezáltal nem jelent ún. szimbolikus kockázatot (például a szlovák nyelvre és értékekre nézve).A szíriai menekültekre ez nem volt érvényes.

A szakembert arról kérdeztük, mi változott pár hét alatt, illetve mi váltotta ki a menekültekkel szembeni ellenérzést. Lášticová elmondta, az eddigi kutatások azt mutatják, az emberek általában azokat a menekülteket fogadják el, akik védtelenek, és akiket hálásnak tartanak a segítségért, de legfőképpen a magukhoz hasonlókat, akikkel jobban tudnak azonosulni. „Az ukrán menekültek megfeleltek ezeknek a tulajdonságoknak, mivel elsősorban nők és gyerekek voltak” – hangsúlyozta. A szíriai menekültekre ez nem volt érvényes.

Rólunk gondoskodjanak!

A szakértő szerint azonban mostanra a „szimbolikus veszélyt” felváltotta a „valós kockázat” érzése. Kiemelte, néhány esetben „valós fenyegetésként” tekinthetnek az ukránokra a szlovákiai lakosok.

Abban a pillanatban, amikor az óvodai férőhelyre pályáznak, melyből a hazai gyerekek részére sincs elég, vagy különböző szociális juttatásokat kapnak az államtól, néhányan úgy érzik, abból a korlátozott forrásból vesznek el, mely Szlovákia polgárainak maradt a koronavírus-járvány okozta válság után

– magyarázta az SAV munkatársa.

Hangsúlyozta, ebben az esetben úgynevezett valós konfliktusról van szó – miért az „idegeneknek” ad az állam, nem pedig a „sajátjainak”. Megjegyezte, ezt az érzést a „relatív depriváció” váltja ki, tehát az emberek szubjektív megítélése szerint a saját csoportjuk (Szlovákia polgárai) hátrányos helyzetbe kerülnek, míg az ukránok, akik nem a csoport tagjai, a „mi költségünkön” élveznek előnyöket. Az a szubjektív érzés, hogy nekünk rosszabb, de rólunk senki nem gondoskodik" - tette hozzá a szakember.

Emlékeztetett, a relatív depriváció nem fedi a valóságot – Ukrajnában az emberek elvesztették az otthonukat, sokaknak nincs hova hazatérniük, nincs munkájuk és nem tudják megfizetni a buszjegyet, amíg nem találnak munkát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

hőség

Eddig kell még bírni a meleget! Változás érkezik az időjárásban…

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

Egy kanadai turista megerőszakolásával vádolnak két párizsi rendőrt

14 éves lányokat erőszakolt meg a szlovák modellügynökség vezetője

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.