Közélet

Majdnem minden ötödik gyerek kommunikál könnyebben az interneten

Pozsony | Vannak, akik kellemetlenül érzik magukat offline, sokaknak nincs közös programja a szülőkkel, és sokuk gyakrabban ellenőrzi a mobilját, mint kéne. A Gyermekegészségügyi Igazgatóság (HBSC) 2018-ra vonatkozó felmérése az internet diákokra gyakorolt hatását is vizsgálta.
Szalay Hajnalka

2019. július 4. 07:00

A Z generáció tagjai vagy Marc Prensky amerikai író által „digitális bennszülöttek” kifejezésen az 1995 és 2010 között született gyereket értjük, akik egyszerre fejlődtek a digitális technológiákkal és a telekommunikációval. Emiatt pedig mindennapi szokásaik jelentősen eltérhetnek az előző generációkétól. Egy 2011-es uniós nemzetközi tanulmány a 11 és 16 év közötti gyerekek 30%-ánál észlelt internetfüggőséggel kapcsolatos jeleket. Ugyanez a tanulmány azt is kimutatta, hogy átlagosan a gyerekek 7 évesen kerülnek először kapcsolatba az internettel, viszont ez az életkor folyamatosan csökken.

Szabályok nélkül

Bár rengetegen felhívták a figyelmet arra, hogy a gyerekek kiszolgáltatottak az interneten, sok szülő mégsem korlátozza gyerekének internethasználatát. A HBSC tavalyi évre vonatkozó felméréséből az derül ki, hogy még mindig többen vannak azok a gyerekek, akiknek szülei ritkán vagy egyáltalán nem szabályozzák, mit csinálhatnak az interneten. A 11, 13 és 15 évesek körében végzett, összesen 8902 szlovákiai diák válaszának felhasználásával kiértékelt felmérés szerint a tizenegy évesek közel fele mindenféle szabály nélkül internetezhet. A tizenhárom éveseknél ez a szám még 70% körül mozog, a tizenöt éveseknél pedig meghaladja a 80%-ot is azon diákok aránya, akiknek a szülei nem szólnak bele az internethasználatukba.

Közös tévézés

A felmérés rákérdezett a gyerekek szülőkkel együtt töltött idejére is. A megkérdezettek átlagosan 30%-a minden nap néz tévét a szüleivel, viszont minél idősebbek a gyerekek, annál kevesebbet. A 15 évesek több mint 20%-a azonban soha vagy csak nagyon ritkán nézi a szüleivel a tévét. Ez az arány a 11 éveseknél 11% körül mozog. A szülőkkel való közös játék a számítógépen még ritkább. A megkérdezett diákok több mint fele egyáltalán nem játszik PC-játékokat a szüleivel.

2019. július 4. 09:00

„A szülő elsősorban saját példájával nevel, ezért fontos, hogy ő is okosan internetezzen”

A szülővel 20–25% beszél

A szülőkkel való közös programoknál arra is rákérdeztek, hogy milyen gyakran beszélgetnek. A 11 évesek átlagosan 7,5%-a mondta, hogy sosem beszélgetnek a szülőkkel, a 13 éveseknél ez az arány 9%, a 15 éveseknél pedig több mint 11%. Azok aranya pedig – korosztálytól függetlenül –, akik minden nap beszélgetnek a szüleikkel 20-25% körül mozog.A tavalyi adatok alapján a 15 évesek 18-20%-a, a 13 éveseknek pedig 16%-a válaszolta, hogy az interneten könnyebben beszél a titkairól, félelmeiről vagy érzéseiről.

Mindennapi befolyás

A megkérdezett diákok válaszaiból az is kiderül, hogy már a 11 éveseknél is megfigyelhető, hogy a hangulatukra hatással van az internet. Átlag 9%-uk mondta, hogy gyakran érzi magát kényelmetlenül, ha nem lehet interneten. Ez a szám a 15 éveseknél magasabb, 15% körüli. Átlagosan a gyerekek kb. 7%-a állította, hogy a felmérés előtti egy évben nem evett vagy nem ivott, inkább internetezett. A 15 éveseknél azonban kitűnik, hogy míg a lányok 5%-a tapasztalt magán ilyesmit, addig a fiúk 13%-a. Többen vannak azok, akik bevallják, hogy gyakran akkor is interneteztek, ha az nem szórakoztatta őket, a 15 éveseknél ez átlagosan a megkérdezett diákok 19%-a. A 11 éveseknél pedig az figyelhető meg, hogy a fiúk kétszer annyian interneteztek, még ha nem érdekelte is őket, mint a lányok, és már az ő korosztályukban is előfordult, hogy az internet miatt háttérbe szorították családjukat, barátaikat vagy valamilyen feladatukat. Arányuk a korukkal együtt nőtt. Sokan többször ellenőrzik a mobiljukat, mint kellene: a 13 és 15 évesek átlagosan 33-34%-a vallotta be, hogy már mondták nekik, gyakrabban figyelik a telefonjukat, mint kellene, és a megkérdezett diákok mintegy 20%-a válaszolta, hogy lehangoltnak érzi magát, ha nem ellenőrzi a mobilját, vagy ha ki kell kapcsolnia. Egy 2018-ban készült tanulmány szerint az iskolások átlagosan hárompercenként ellenőrzik a mobiljukat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Igor Matovič Vladimír Lengvarský

Matovič két emberről is tud, aki helyettesíteni tudná Lengvarskýt

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.