Közélet

Lajčák: a magyarok meg akarták lincselni Szlovákiát

Budapest/Pozsony. Feldühítette a szlovák külügyminisztert a magyar képviselők brüsszeli aktivitása a Beneš-dekrétumok és a kettős állampolgárság ügyében. Berényi Józsefet kivezették, de szerinte ez csak segített az ügyön.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. május 30. 19:00

ÚJ SZÓ-HÍR

A magyarok meg akarták lincselni Szlovákiát Brüsszelben, véli a szlovák külügyminiszter. Miroslav Lajčák erről tegnap délelőtt beszélt a parlamentben, az ország uniós tagságáról szóló 2012-es jelentés kapcsán. A külügyminiszter nehezményezte, hogy a szlovák politikai elit és a sajtó nem követte figyelemmel az Európai Parlament Petíciós Bizottságában kedden történteket – ahol a magyarországi és külhoni EP-képviselők elérték, hogy a szlovák állampolgársági törvény és a Beneš-dekrétumok ügye napirenden maradjon.

Bauer meglepődött

A Smer EP-képviselőihez hasonlóan Lajčák is úgy véli, hogy a magyarok igyekezete kudarccal zárult. Élesen bírálta Bauer Editet és Mészáros Alajost, az MKP EP-képviselőit, amiért nem a „szlovák érdeket” képviselték. „Szégyen volt, amit műveltek” – mondta a külügyminiszter.

Bauer Editet meglepte Lajčák bírálata. „Azt hittem, felkészültebb annál, mint hogy ilyeneket mondjon” – nyilatkozta lapunk kérdésére az MKP EP-képviselője. Szerinte a szlovák politikai elit nincs tisztában a Beneš-dekrétumok valódi tartalmával. „A dekrétumok védhetetlenek, a kettős állampolgárság ügyét pedig nem kellene úgy beállítaniuk, mint szlovák–magyar konfliktust, hiszen nem az itteni magyarok közt vannak legtöbben, akik a szlovák törvény miatt elvesztették állampolgárságukat” – figyelmeztet Bauer.

Alojz vagy Alajos?

„Amikor Szlovákia nagykövete volt, még megfelelt neki az Alojz keresztnév, most meg már Alajos, és leköpi ugyanazt a Szlovákiát, amelyet korábban képviselt” – mondta Lajčák Mészárosról. Külön kitért Berényi József MKP-elnökre, akit elmondása szerint ki kellett vezetni, mert transzparensekkel járkált és kiabált.

Berényi lapunk kérdésére elismerte, hogy többedmagával kivezették a Petíciós Bizottság ülésterméből. „Senkit nem akartunk meglincselni, hanem jelen akartunk lenni az ügy tárgyalásánál, amely minket is érint” – magyarázta a pártelnök. A szlovák képviselők javaslatára ugyanis zárttá nyilvánították az ülést, emlékeztetett. „Angolul a szégyen szót kiabáltam, és hagytuk, hogy kivezessenek” – tette hozzá a pártelnök. Berényi szerint ez is hozzájárult, hogy a jelen levő képviselők szimpátiáját megszerezték.

A kormányfői

találkozó témái

Berényi Brüsszelből egyenesen Budapestre, a Magyar Állandó Értekezlet külügyi és jogi szakbizottságának ülésére repült. A Petíciós Bizottság ülése ott is téma volt. A fő programpontot viszont a magyar diplomácia ütemtervének és a nemzetpolitikának az összehangolása képezte, tájékoztatott Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke. Szó volt Robert Fico és Orbán Viktor július eleji budapesti találkozójáról is. „Elhangzott, hogy jó lenne a találkozó programjába a gazdasági kérdések megvitatása mellé néhány nemzetpolitikai jellegű témát is beszorítani, elsősorban az állampolgárságot” – mondta az MKP második embere.

A jövőre esedékes magyarországi választásokon a külhoniak regisztrációja és választási részvételének gördülékeny lebonyolítása érdekében intézkedéseket fognak hozni, mondta a MÁÉRT szakbizottsági ülésén Németh Zsolt. Fejleszteni szeretnék például a konzuli szolgáltatásokat. „Jó esély arra, hogy megállapodás alakuljon ki szomszédainkkal, akikkel erre szükség van, főleg Szlovákiával” – véli a magyar külügy parlamenti államtitkára. (vps, MTI)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.