Közélet

"Közös akarat" jelszóval érkeznek az MKP óriásplakátjai

Pozsony | Bemutatták a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetői hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon a felvidéki magyar párt választási kampányának üzeneteit és jelszavát. Berényi József, a párt elnöke bejelentette: a magyar kormánytól kérnek segítséget a kisiskolák megmentéséhez.
MTI

2015. december 21. 17:00

Az MKP választási jelszava a "Közös akarat" lesz - jelentette be Forró Krisztián kampányfőnök. Elmondta: ezzel a szlogennel pozitív üzenetet kívánnak közvetíteni, ugyanakkor arra is rá kívánnak mutatni, hogy mi az, ami a jelenlegi politikából leginkább hiányzik. "Soha nem volt még olyan mély a szakadék a politika és a népakarat között, mint most" - vélekedett.

Forró bemutatta a felvidéki magyar párt óriásplakátjait is, ezeknek zöld alapszínük lesz, és a jelszó, illetve a párt vezető politikusainak arcképe mellett egy, a termékenység virágait szimbolizáló népi motívum is megjelenik rajtuk. Az óriásplakátokból mintegy négyszáz példány készül, és az év végétől jelennek majd meg az ország összes magyarok lakta régiójában.

Az MKP választási kampányában egyebek mellett a felvidéki magyar közösséget érintő olyan égető problémák jelennek meg, mint a törvényi háttér módosulása okán megszűnés fenyegette magyar kisiskolák kérdése, a kisebbségi kultúra finanszírozásának rendezése, a déli régió fejlesztése, a munkahelyteremtés, valamint a felvidéki magyar párt által idén ősszel indított petíció témái. Ez utóbbiban a kötelező menekültkvóták ellen és a helyi népszavazások ügydöntővé változtatása mellett lehet állást foglalni.

Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke a petícióval összefüggésben arról tájékoztatott, hogy az októberben indított kezdeményezés alá már több mint 50 ezer aláírást sikerült összegyűjteni. Hozzátette: az aláírások nagyon magas száma bizonyítja a petícióban megjelenő témák széles körű társadalmi támogatottságát, ezért az aláírásgyűjtést meghatározatlan ideig tovább folytatják. A petíció témáiról az MKP konzultációra készül a szlovák belügyminisztériummal, és a témák mentén, a parlamenti választások után saját törvénymódosítási javaslatokkal szeretne előállni a pozsonyi törvényhozásban.

Berényi József, az MKP elnöke az MTI-nek a párt kampánytémáival kapcsolatos kérdésére azt mondta: programjuk témái között az évek óta megoldásra váró kérdések mellett megjelenik az MKP önkormányzati koncepciója - amelyet tavaly decemberben mutattak be -, valamint olyan fejlesztési elképzelések is, amelyek az ország déli régiójában élő nem magyar ajkú lakosságnak is tudnak mit nyújtani.

Berényiék a magyar kormánytól várják a kisiskolák megmentését

Berényi bejelentette: az MKP kérésére a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) decemberi ülésén a magyar kormány segítséget ajánlott a bezárással fenyegetett felvidéki magyar tannyelvű kisiskolák megmentése érdekében. Kifejtette: a szlovák közoktatási reform részeként 2016 őszétől bevezetésre kerülő új finanszírozás miatt több mintegy 110 magyar tannyelvű kisiskola működése kerülhet veszélybe. Ezt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen kidolgozott, és a magyar kormánynak eljutatott elképzelésük szerint átmenetileg egy "pót-normatíva" támogatással lehetne orvosolni.

Az MKP elnöke szerint az iskolák megmentését célzó támogatás kizárólag átmeneti megoldás lehet, s annak megvalósítására a magyar és a szlovák kormány közötti megegyezés alapján kerülhetne sor. Az ideiglenes támogatás összege az összes érintett magyar tannyelvű oktatási intézményre vetítve éves szinten mintegy 900 millió forintnak (2,86 millió eurónak) megfelelő összeg lenne.

A két ország kormányai közti konstruktív párbeszéd keretében átvihető lenne egy ilyen megegyezés - vélekedett Berényi. Hangsúlyozta: csak átmeneti megoldásról lehet szó, mert a szlovákiai magyar oktatási intézmények helyzetének rendezése Pozsony feladata, ám most a felvidéki magyar közösség számára oktatási intézménynél többet - megtartó erőt - jelentő iskolák megmentését kell szem előtt tartani. "Egy iskola megszűnése számunkra sokkal több, mint egy intézmény bezárása, hiszen az egész közösségünkre, kultúránkra kihat" – tette hozzá az MKP elnöke.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.