Közélet

Késhet néhány hónapot a pozsonyi körgyűrű befejezése

Pozsony | A pozsonyi körgyűrű befejezése, amely a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út része lesz, néhány hónapot késhet. Ezt szerdán jelentette be Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter az építkezésen tartott ellenőrzési nap keretében.
TASR

2018. július 11. 15:24

- Somogyi Tibor felvétele

„Néhány hónapról beszélünk” – szögezte le Érsek az esetleges késedelmekkel kapcsolatban. Úgy véli, a D4-es autópálya készülhet el lassabban, mivel annak egy Duna-híd is a része lesz. Egyelőre kérdéses az is, ki fogja befejezni a D4-es és a D1-es autópályák összekötését, ez október végéig derül ki.

Az R7-es építése Érsek szerint egyszerűbb, de nem tudni, mekkora csúszásban van jelenleg az építkezés, mivel a szerződésben csak egy határidő szerepel. Eszerint 2020 őszéig kell lezárni a projektet. A közlekedési miniszter szerint jól halad az építkezés.

2018. április 5. 12:04

Nem lesz kész időben a pozsonyi körgyűrű, a felelősök hárítanak

Az elkerülőút a köz- és magánszféra közötti partnerség keretében megvalósuló projekt (PPP-projekt) formájában épül fel. Az építkezés kivitelezője egy konzorcium, élén a spanyol Cintra társasággal.

Michal Lešňovský, a konzorcium képviselője elmondta: az elmúlt hónapban több mint ezren dolgoztak a projekten. Egyelőre a földmunkákat végzik, de ha a hídkonstrukciók építéséhez érnek, jelentősen több embert fognak alkalmazni. Lešňovský hozzátette: igyekeznek tartani magukat a határidőkhöz és a menetrendhez. Az időközben esetlegesen felmerülő késedelmekről folynak a tárgyalások, de a végső határidőt tartani fogják.
 

A miniszter szerint az építkezést a lakossági panaszok is késleltetik. Mivel a körgyűrű PPP-projekt keretében épül fel, a konzorcium az építkezést követően még 30 évig fogja üzemeltetni azt. A költségeket az állam menet közben törleszti, évente 52,8 millió euró törlesztőrészletet fog fizetni. 30 év után a kifizetett összeg az inflációt is beleszámítva 1,76 milliárd eurót fog kitenni. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?