Közélet
Imrich Béreš - TASR/AP-felvétel

Imrich Béreš bankár indul az elnökválasztáson, ha összegyűjti a szükséges aláírások kétszeresét

Finta Márk

2018. április 16. 15:00

Frissítve
Pozsony | Imrich Béreš ismert bankár lehet az első komolyabb államfőjelölt, ám elképzelhető, hogy álmai idő előtt zátonyra futnak. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy az ANO volt politikusa megverte exfeleségét.

Az ügynökségi hírt szerkesztőségi cikkre cseréltük.

Pavol Baboš politikai elemző lapunknak azt mondta, a jelenlegi társadalmi légkör ugyan nem épp a legmegfelelőbb a politikus-elnökjelölteknek – hiszen a társadalom jelentős része csalódott a politikában – ám az valószínű, hogy aki esélyesként akar indulni, annak szüksége van politikai hátországra. Ilyen elnökjelölt ugyan még nincs a pályán, ám ezt a hátországot, valamint a társadalom támogatását polgári jelöltként is meg lehet szerezni. 

Ezen az úton indult el az első komolyabban vehető jelölt, Imrich Béreš, aki hétfőn jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezd. A jelölt Michal Kováč államfő protokollfőnöke volt, később az ANO párt vezetőségében politizált, parlamenti képviselő is volt, Pavol Rusko utódaként emlegették. Később azonban távozott a politikából, és a Első Lakás-takarékpénztár (PSS) főnöke lett. A közéletből nem tűnt el teljesen, jótékonykodott, tragédiákkal tűzdelt élettörténetét – elvesztette első feleségét és elsőszülött fiát is – egy tavaly kiadott önéletrajzi könyv dolgozza fel, és zsűritagként felbukkant a Zem spieva televíziós folklórversenyben is. 

2018. április 16. 11:54

Pellegrini nem indul az elnökválasztáson

Bezák és Kňažko

15 év után térne vissza a politikai színpadra, a társadalom szimpátiáját elnyerendő pedig mögötte állt Róbert Bezák, a közkedvelt volt nagyszombati érsek, valamint Milan Kňažko, 1989 egyik kulcsfigurája is. 

Béreš mögött azonban a bejelentéséről szóló sajtótájékoztatón nem állt ott sem Bezák, sem Kňažko, holott a meghívóban még erről volt szó. A két ismert személyiség távolmaradását állítólag maga Béreš kérte, mégpedig azért, mert az elnökaspiráns kapcsán pár nappal a bejelentés előtt napvilágot látott, hogy 2003-ban állítólag megverte akkori feleségét, Zuzana Bérešovát. Mindezt egy orvosi látlelet támasztja alá, melyet a Denník N hozott nyilvánosságra. Béreš szerint azonban Kňažko és Bezák is tagja lesz annak a petíciós bizottságnak, amely az induláshoz szükséges 15 ezer aláírást gyűjti majd. Kijelentette, csak akkor indul a választásokon, ha 30 ezer aláírást szerez jelöltségéhez a lakosságtól.
 

2018. április 16. 14:17

Lemondott Tomáš Drucker belügyminiszter

Állítólagos látlelet

A látlelet szerint Bérešová 2003. február 26-án, valamivel éjfél előtt érkezett a kórházba, és azt mondta, férje részegen megtámadta, fojtogatta. Az orvosi dokumentum szerint az asszony könnyebb sérüléseket szenvedett, több véraláfutása, horzsolása is volt. Bérešová 2004-ben vált el férjétől. A napokban egy állásfoglalást tett közzé. Ebben azt írja, volt férje nem támadta meg őt, ezt 15 éve a rendőrségnek is elmondta, a látlelet nyilvánosságra kerülését exférje lejáratására tett kísérletként fogja fel. 

Az ügyet már 2003-ban is tárgyalta a sajtó, Béreš akkor is, most is tagadta a vádakat. „Nem tudom, ki állt mögötte, nem tudom, mi történt, engem is sokkolt, amikor jöttek a rendőrök, és olyasvalamit vizsgáltak, ami nem történt meg. A volt feleségem ezt a rendőrségi jegyzőkönyvben is megerősítette” – mondta tegnap Béreš. Hozzátette, jogi lépéseket tesz majd, a nyilvánosságra került látleletet pedig egy hiteltelen dokumentum másolatának nevezte. 

Martin Slosiarik szociológus, a Focus ügynökség vezetője szerint az elnökválasztáson nagy súlyuk van az olyan vádaknak, amik Bérešt érték. A választók számára ugyanis a családon belüli erőszak sokkal átérezhetőbb, kézzelfoghatóbb számukra, így ez a vád komolyan károsíthatja Béreš megítélését egyes választói csoportokon belül, például a nőknél. A másik oldalon azonban Slosiarik szerint annak is nagy súlya van, hogyan nyilatkozott a történtekről Zuzana Bérešová, aki tagadta, hogy exférje bántotta volna őt. „Béreš ezzel védekezhet, ha ellenfelei ezzel fogják őt támadni” – tette hozzá az elemző.
 

Önnek ajánljuk