Közélet
Tomáš Drucker - TASR-felvétel

Lemondott Tomáš Drucker belügyminiszter

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 16. 14:17

Frissítve
Pozsony | Tomáš Drucker nem gondolja, hogy helyes vagy igazságos Gašpart visszahívni a funkciójából, ezért inkább lemond a funkciójáról, hogy ezzel is elkerülje az ország szétszakadását. Drucker hangsúlyozta, hogy szabadon döntött.

Drucker döntését azzal indokolta, hogy nem talált semmilyen indokot arra, hogy Gašpart leváltsa - mondta el a hétfő délután tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: már nem válságmenedzser, hanem politikus, ezért a politikai felelősségvállalás alól nem bújhat ki. Viszont nem engedhet semmilyen nyomásnak és ultimátumnak. 

Drucker még hozzátette: a köztársasági elnököt még nem, a kormány elnökét ellenben már informálta döntéséről, aki nem értett egyet a lemondásával. 

A leköszönő miniszter tisztában van vele, hogy Gašpart leginkább a Belügyminisztérium előző vezetőjével, Robert Kaliňákkal való kapcsolata miatt bírálják. „Amennyiben nem találtam olyan bizonyítékot, amely miatt leválthatnám, függetlenül attól, hogy ez mennyire kellemetlen azoknak, akik ezt követelték tőlem, nem mondhatok mást” – tette hozzá azzal, hogy azért távozik, mert nem tudta lecsillapítani a társadalmi helyzetet, és a megosztottság továbbra is fennáll. 
 


 

2018. április 14. 12:08

Drucker akár le is mondhat, ha nem sikerül leváltania Gašpart

Drucker három hét után távozik a pozíciójáról. De szerinte ennek ellenére is sikerült valamit elérnie. Előterjesztette javaslatát a rendőrségen belüli változtatásokról, amely többek között tartalmazza a kötelező versenyvizsga kiírását a rendőrség vezető pozícióira. A rendőrség új vezetőjét ezek szerint már ősszel megválaszthatnák. 

Drucker Robert Fico kormányában egészségügyi miniszter volt. A kormányválság idején került a belügyi tárcához. Szerinte ez volt az egyetlen megoldás arra, hogy ne jöjjön létre hivatalnokkormány. Ez a veszély azonban ma már nem fenyeget, mert már van új kormányfő Peter Pellegrini személyében. Elismerte, hogy kinevezése óta nem tudott azonosulni a belügyminiszteri funkcióval. Nem érezte, hogy „autentikus” lenne ebben a pozícióban. 

Drucker nemsokára Andrej Kiska államfővel is találkozni fog. Arról viszont nem akart beszélni, hogy ki lehetne az utódja a tárcánál. Azt mondta, nem marad a politikában, és visszatér a civil életbe.

Önnek ajánljuk