Így harcol a Fico-kormány az alacsony energiaárakért

Galek
Pozsony |

A gazdasági tárca ígéretei szerint a lakosság hamarosan megtudhatja, hogyan is alakulnak jövőre az energiaárak. Az ellenzék szerint Robert Fico kormányfő egyelőre azonban jóval több energiát fordít az elvileg független Árszabályozási Hivatal elnökének az eltávolítására, mint a lakossági energiaárak megzabolázására.

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) pár napja közzétett határozata, amely szerint a lakossági gázárak jövőre a duplájára nőhetnek, hatalmas felháborodást váltott ki a kormánypárti politikusok körében. Ez utóbbiak szerint az Andrej Juris vezette hivatalnak előre egyeztetnie kellett volna ezt a lépését a kormánnyal, ezzel ugyanis csak elbizonytalanította a lakosságot. A kormány szerint Juris is tisztában volt azzal, hogy a Fico-kabinet az energiaárak kompenzációjára készül, vagyis a lakosságnak nem kell tartania a nagyobb árugrástól. Robert Fico kormányfő ezért „szociális terroristának” bélyegezte Jurist, és jelezte, hogy mindent megtesznek a leváltásáért. A miniszterelnök szerint az ÚRSO szándékosan tette közzé az áremelésről szóló hírt, hogy megnehezítse a kormány tevékenységét.

Az ellenzék szerint azonban a kormány teljesen indokolatlanul bírálja az ÚRSO vezetőjét.

„A hivatal csak a törvényi kötelezettségének tett eleget. Egy előre meghatározott képlet alapján határozatot hozott arról, hogy a szolgáltatók jövőre milyen maximális gázárat számíthatnak fel a háztartásoknak”

– figyelmeztet Karol Galek, az SaS alelnöke, a gazdasági minisztérium korábbi államtitkára. Szerinte azonban a tavaly hasonló módon meghatározott árak idén sem voltak érvényben, és jövőre sem lesznek. „Erről azonban már a kormánynak kell döntenie, amelynek minden feltétele megvan ehhez. Csak annyit kell tennie, hogy lemásolja az előző kormány által meghatározott válságrendeletet” –állítja Galek. Az SaS szerint azonban Robert Fico, ahelyett, hogy a lakossági gázárakkal foglalkozna, Juris ellen indított lejárató kampányt, azzal a céllal, hogy a független szabályozó hatóság élére a saját emberét ültesse.

„A jövő évi energiaár-kompenzáció módját és mértékét a kormány jóváhagyása után, a következő napokban ismertetjük a lakossággal. Az energiaárak jövőre nem fognak emelkedni” – mondta el a TA3 hírtelevízió hétvégi vitaműsorában Kamil Šaško (Hlas) gazdasági államtitkár. „Denisa Saková (Hlas) gazdasági miniszter, miután átvette a szaktárca irányítását, azonnal hozzálátott a tárgyalásoknak a szabályozó hatósággal és az érintett energiatársaságokkal, hogy a lakosságnak ne kelljen tartania az energiaárak növekedésétől” – tette hozzá Šaško. Galek ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a világpiaci árak csökkenésének köszönhetően jövőre a kormánynak kisebb összeget kell majd fordítania az árkompenzációra.

„Míg az idei évre 1,7 milliárd eurót különítettek el a gázár-kompenzációra, amelyet még nem költöttek el teljes egészében, addig a jövő évre 800 és 900 millió euró közötti összeggel számolunk”

–állítja Galek. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?